Malta mutfağı, Akdeniz’in kuzeyinden yani Avrupa’dan ve güneyindeki Kuzey Afrika mutfağından etkilenmiş ve her iki tarafında seçme yemeklerinin harmanlanmasıyla kendine özgü lezzetler üretmiştir. Örneğin Melita adı verilen bal burada tadıp satın alabileceğiniz en güzel lezzetlerden bir tanesidir. Tavşan yahnisi Fenkata, St. John şövalyelerinin koyduğu tavşan avlama yasağının kaldırılmasından ve tavşanların sayısının aşırı artması sebebiyle fiyatının düşmesinden sonra adada oldukça popüler olan bir yemek çeşidi haline gelmiştir.

Sebze çorbası Soppatal-armla, enginar dolması Qaqocc mimli, fırında makarna Timpana, patlıcan yemeği Kapunata ve sarımsaklı kalamar yemeği Qarnit bit-tewm masanızı şenlendirecek yemeklerden yalnızca birkaçıdır.

Hurma dolgulu Maqrut, ballı Ftira tar-Randan ve ekmek tatlısı Pudinatal-hobz ise yemeklerinizi tamamlayacak tatlılar arasında yer almaktadır. Keçiboynuzu şerbeti Gulepptal-harrub, kestaneli ve mandalinalı Imbuljuta ve çeşitli aromalara sahip kahveleri de ister yemeklerden sonra isterseniz de bir kafede şehrin tadını çıkarırken içebilirsiniz.

Malta’nın en geleneksel yemeklerinden biri de bragioli’dir. Bu yemek domates bazlı bir sosta yavaşça kavrularak, doldurulup yuvarlanmış ince daha biftek parçalarını içermektedir. Yavaş pişirme süresi bragioli’ye muhteşem bir kıvam sağlamaktadır.

Başkent Valletta’daki TheLordNelson’ın eski taş merdivenli binasında ise birbirinden değişik tavşan yemeklerinden yiyebilirsiniz. Yollarda bulunan büfelerde sık sık görülen bezelye püresi ve ricotta dolgulu küçük tuzlu hamur işi pastizzi ise adanın en eski mekanıCaffeCordina’da yenmelidir. Kırmızı karidesler genellikle burada çiğ olarak tüketilmektedir. Saint Julian şehrindeki Baracuda ve Rampulla ise balık yemek için tercih edebileceğiniz yerlerden birkaçıdır.

Image

İşte Malta yemeklerinin tadını çıkarabileceğiniz başlıca duraklar…

Doyurucu Tavşan Eti Fenek’den Lampuki’ye

Arap, İngiliz, Fransız ve İtalyan etkilerinin egzotik kombinasyonuna sahip olan Malta mutfağı yerel malzemelerinin yanı sıra taze deniz ürünleriyle de oldukça çeşitli tatlar sunmaktadır. Bu huzur veren ada, lezzetli Malta yemekleri sunan mükemmel restoranlarla doludur. Doyurucu tavşan etinden lampuki’ye ve taze salatalara kadar pek çok lezzetli seçeneği burada bulmanız mümkündür. Malta’da her bütçeye ve zevke uygun restoran seçenekleri de mevcuttur. Kaliteli yemek, harika müzik ve hoş bir ortam adanın yemek deneyimini en iyi şekilde sunmak için her daim bir araya gelen başlıca bileşenler arasında gelmektedir.

Tavşan Eti, Mosta’da Yenir

Yerel dilde fenek olarak da adlandırılan tavşan eti, Malta’nın öne çıkan lezzetlerinden biridir. Kültür ve aile yaşamının o kadar ayrılmaz bir parçasıdır ki Malta’nın ulusal yemeği olarak bile kabul edilir. Adadaki restoranların hemen hepsinde tavşan eti değişik yöntemlerle pişirilmiş olarak karşınıza çıkar. Özellikle özel günlerde fenek sıkça tercih edilen yemeklerin başlıcasıdır.  St. John Şövalyelerinden gelen bu geleneksel tavşan yahnisi, çeşitli otlar ve sebzelerle karıştırılmış özel bir Malta yemeğidir. Birbirinden lezzetli tavşan eti yemekleri için Mosta’da bulunan Ta’Marija’yı ziyaret edebilirsiniz. Mosta, Malta geleneksel yemeklerini çok renkli bir atmosferde eğlenceli folklorik şarkılar ve dans gösterileri eşliğinde sunan merkezi bir Malta şehridir.

Image

Pastizzi’yi Rabat’ta Deneyin

Malta’nın ulusal atıştırmalıklarından biri olan Pastizzi, bezelye veya ricotta peyniri ile doldurulan kabarık bir hamur işidir. Malta’nın birçok kasabasında pek çok küçük pastizzacı satış noktası bulunmaktadır. CrystalPalace, şehirdeki en iyi ve tanınmış pastizzacılardan da biridir. Rabat’ta küçük bir mekana sahip olan CrystalPalace önünde masaları olmasa yoldan geçerken fark edemeyeceğiniz derecede saklı bir cevher niteliğindedir. Kahvaltınızda börek olarak nitelendirebileceğiniz peynirli, tavuklu, bezelyeli çıtır çıtır pastizzi’lerin tadını Rabat’ın tarihi atmosferi eşliğinde çıkarmayı kesinlikle unutmayın.

Image

Şirin Balıkçı Kasabası Marsaxlokk’ta Deniz Ürünleri Ziyafeti

Tüm Akdeniz adalarında olduğu gibi Malta’da da bol miktarda taze kabuklu deniz ürünleri ve balık çeşitleri bulunmaktadır. Ada, hem yerel halk hem de ziyaretçiler arasında en çok tercih edilen balık türlerinden biri olan lampuki ile tanınmaktadır. Lampuki genellikle soğan, domates, ıspanak, siyah zeytin, ceviz ve kuru üzümle servis edilir. Bu sebzelerle servis edildiğinde genellikle lampuki veya lampukipie olarak adlandırılır. Lampuki sezonu Ağustos’ta başlar ve Aralık ayına kadar devam eder. Bu süre zarfında Lampuki’nin tadına Marsaxlokk balıkçı köyü başta olmak üzere Malta ve Gozo’daki restoranlarda bakabilirsiniz. Adadaki en iyi deniz ürünleri deneyimi için mutlaka Marsaxlokk’u ziyaret etmelisiniz. Malta’nın bu pitoresk kasabası limanda sıralanan parlak renkli balıkçı teknelerinde ziyaretçilerine mükemmel deniz ürünleri sunmaktadır.

Gözleme Sandviçlerin Tadına Bir Kez de Mdina’da Bakın

Malta özel atıştırmalıklarıyla da oldukça popüler yerlerden biridir. Ftira adı verilen atıştırmalık ise bunlardan sadece bir tanesidir. Ftira genellikle pizzaya benzer şekilde peynir ve sebzelerle pişirilip üzerine konulan geleneksel bir Malta ekmeğidir. Damak tadına uygun yerel malzemeler kullanılarak hazırlanan gözleme sandviç ise gündelik bir öğle yemeği için popüler bir seçenektir. Yassı pişmiş ekmek; biberiye ve çeşitli malzemelerle öğütülmüş şeker ve güneşte kurutulmuş domateslerden yapılan balık ve kapari karışımı, zeytinyağı ve domates salçası ile doldurulur. Tarihi öneminden dolayı kesinlikle görmeniz gereken yerlerden biri olan Mdina şehrinin içindeki XaraPalaceHotels’de yer alan MondionRestaurant manzaraya karşı gastronomik bir deneyim yaşamak için oldukça iyi bir seçenektir.

Vegan lezzetlerin adresi Grassy Hopper

GrassyHopper, Valletta’da küçük ama mükemmel bir vejetaryen / vegan restoranıdır. Burada spirulina, buğday çimi, çiğ kakao veya arı poleni ile karıştırılmış smoothies, lahana ve karabuğdaylı salatalar ve vejetaryen burger gibi sağlıklı pek çok lezzeti bulabilirsiniz.

Malta mutfağına dair her şey La Mere’de

Başkent Valletta’nın kalbindeki Merchant Caddesi’nde bulunan La Mere’de Malta, Hint, Arap ve Akdeniz mutfağına dair her damak tadına uygun bir şeyler vardır. Otantik Hint körisinden taze balık ve salatalara ya da Bigilla, Malta peyniri ve galletti gibi tipik bir Malta tabağına dair her şeyi burada bulabilirsiniz.

Image

Guze Bistro’nun gurme lezzetleri

Çeşitli Akdeniz lezzetlerinin yanı sıra yüksek kaliteli malzemelerden oluşan menüsüyle Guze Bistro, başkent Valletta’nın en iyi restoranlarından biri olarak öne çıkmaktadır. Bir gurme seçkisine sahip olmasına rağmen restoranın fiyatları oldukça uygundur.

Et Severlerin Gözde Mekanı Sciacca Grill

SciaccaGrill, et severler için yüksek kaliteli biftek, taze hazırlanmış ızgara sosis ve daha fazlasıyla Valletta’nın en iyi restoranlarından biridir. Hafta sonu için gitmeyi düşünürseniz birkaç gün öncesinden mutlaka rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederiz.

Şehrin zengin tarihini Palazzo Preca’da Hissedin

Malta’nın başkenti Valletta’da yer alan bu restoran, konuklarına otantik Akdeniz mutfağı ve ev yapımı lezzetler sunmaktadır. PalazzoPreca, çarpıcı dekorasyonlarla tamamlanmış 16. yüzyıldan kalma eski saray binası ile şehrin zengin tarihini sergiliyor. Yemek yiyenler dana carpaccio ve somon ceviche, karides ve ahtapot gibi çok çeşitli taze deniz ürünleri yemeklerinin tadını çıkarabilirler.

Konforlu Yemek Alanı; Malata

Bu konforlu yemek alanı St. George Meydanı’nın kenarındaki bir mahzende yer almaktadır. Malata, rahat bir atmosfer ve muhteşem manzaralar eşliğinde Fransız ve Akdeniz mutfaklarının bir kombinasyonunu sunan akşam yemekleri için oldukça idealdir. Balık, sebze ve diğer malzemeler gibi yemeklerinin çoğu yerel kaynaklardan elde edilmektedir. Restoranda ayrıca yemek deneyimini tamamlamak için kaliteli bir şarap seçkisi de bulunmaktadır.

Pieta’nın gözdesi Fumia Restaurant

Malta’nın Pieta şehrinde bulunan FumiaRestaurant, yemek yenilebilecek adadaki diğer meşhur yerlerden biridir. Turistler ve yerel halk, otantik Sicilya tarzında pişirilmiş en iyi deniz ürünleri yemeklerini tatmak için bu restorana akın etmektedir. Mutlaka denenmesi gereken yiyeceklerden bazıları arasında balık, kabuklu deniz ürünleri ve deniz kestanesinin yanı sıra farklı makarna yemekleri ve tatlılar bulunmaktadır.

Otantik Malta Yemeklerinin Adresi; Ta ‘Marija Restaurant

Bu eşsiz restoran, ülkenin canlı ve şenlikli doğasını sergilemektedir. 1964 yılından bu yana faaliyet gösteren Ta ‘MarijaRestaurant, konuklarına modern zamanın damak tadından ince dokunuşlarla otantik Malta yemekleri sunmaktadır. Birbirinden lezzetli yemeklerin ve dinlendirici bir ortamın yanı sıra mekan canlı müzik ve geleneksel folklor dans gösterileriyle de oldukça ünlüdür.

Image

Mgarr’ın Gözdesi Tal-Ingliz Restaurant

Mgarr köyünde bulunan bu aile işletmesi restoran, olağanüstü Malta mutfağıyla ünlüdür. Yerel halk buraya çoğunlukla güzel yemeklerin ve samimi bir atmosferin tadını çıkarmak için gelir. En çok tercih edilen yemekler arasında tavşan eti yahnisi (fenkata), at eti (Lahamtaz-Ziemel), bıldırcın (Summien), salyangoz ve ahtapot bulunmaktadır.