Malta’nın kendisinden sonra en büyük ikinci takım adası olan Gozo tarihi ve doğal güzellikleriyle fotoğrafçılara en güzel enstanteleri verebilecek eşsiz yerlere sahiptir.İlk yerleşimlerin M.Ö. 5000’lere dayandığı, Antik Yunan ve Roma kalıntılarının bulunduğu ada arkeolojiye ilgi duyanları da kendine çekiyor. Tatil ya da keşif; ziyaret sebebiniz ne olursa olsun elinizdeki cep telefonlarıyla bile nefis sanat eserleri meydana getirebileceğinizi belirterek, Gozo’daki en fotojenik lokasyonları sıraladığımız yazımıza başlayalım.

Image
1
  1. Dwejra Geceleri

Yerleşimin ve ışığın az, yıldızın ise son derece bol olduğu Dwejra sahil şeridi, özellikle gece fotoğrafçılığı ile ilgilenenler için kesinlikle büyülü bir yer. Pırıl pırıl gökyüzünün herkesi amatör bir yıldız gözlemcisine dönüştürdüğü Dwejra sahili, takımyıldızlarını, samanyolunu ve birbiri ardına kayan yıldızları izlemek ve eşsiz fotoğraflar yakalamak için eşsiz bir adres.

  1. San Blas Plajı

Gözlerden uzak, çarpıcı doğal oluşumlara sahip, portakal rengi kumlarının masmavi denizle ahenk içinde olduğu bir plaj arayışındaysanız, yolunuzu mutlaka San Blas Plajı’na düşürmenizi öneririz. Plaja dik bir toprak yoldan iniliyor olması sebebiyle Gozo’nun diğer plajlarına nazaran çok daha tenha olan San Blas Plajı, özellikle gün batımı zamanlarında öyle bir renk cümbüşüne dönüşüyor ki güzel kareler yakalamak için fazla çaba harcamanıza bile gerek kalmıyor.

  1. Mavi Delik (Blue Hole)

Malta Adaları’nın en ünlü dalış noktalarından biri olan Mavi Delik, yukarıdan bakıldığında kayalara oyulmuş yuvarlak bir delik görünümünde olduğu için bu isimle anılıyor. Bölge su altı fotoğrafçılığı için eşsiz. Yüzeyin on metre kadar altında yer alan bir su kemeri ile açık denize bağlanan deliği bu kadar ünlü yapanların başında da Mercan Bahçeleri geliyor. Deniz yosunuyla kaplı kayalık alanlar, rengarenk denizanaları, denizyıldızları, mercanlar, burada görebileceklerinizden sadece bazıları. Tabi bunlar şnorkelle dalan amatörler için geçerli. Eğer bu konuda deneyiminiz varsa Akdeniz papağanı ve orfoz gibi daha derinlerde yaşayan sualtı canlılarını görebilirsiniz. Bir şey daha; Mavi Delik’i bu kadar fotojenik yapan sadece zengin sualtı değil. Yukarıdan bakıldığında baş döndürücü bir görünüme sahip bu oluşumu fotoğraflamak için kısa bir kaya tırmanışı yeterli olacaktır.

Image
2
  1. Tal Mixta Mağarası

Ramla Körfezi’ne hâkim bir konumda yer alan ve sahilden yürüyerek ulaşabileceğiniz bu mağara, Gozo’ya geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında geliyor. Neden mi? Çünkü görebileceğiniz en iyi panoramik manzaralardan birine sahip ve TalMixta günün her saatinde bu güzelliği deneyimlemek isteyen fotoğrafçılarla dolup taşıyor. TalMixta’da Ramla Körfezi’ni izledikten ve bol bol fotoğraf çektikten sonra Gozo’nun en ünlü plajlarından biri olan Ramla Koyu’na iniyorsunuz. Burada da ister fonda turuncu renkli incecik kumların olduğu kareler yakalayın, ister masmavi denizin tadını çıkarın, tercih sizin.

    5.Qbajjar Tuz Tavaları

Marsalforn kasabasının hemen yanında üç kilometre boyunca uzanan sahil, özellikle “stock” fotoğrafçılarının iştahını kabartacak görüntülere ev sahipliği yapıyor. Kayalara oyulmuş tuzların adeta bir dama tahtası görünümü verdiği sahilin tek güzel tarafı fotojenik oluşu da değil. Yaklaşık 350 yıllık bir geçmişe sahip bu tuzlar, yüzlerce yıllık Gozitan deniz tuzu üretiminin önemli bir parçası ve nesilden nesile aktarılan bu gelenek bugün hala yaşatılıyor. Yeri gelmişken söyleyelim; bu doğal güzelliği fotoğraflamak pek kolay iş değil çünkü tuz tavalarının üzerine çıkılması güvenlik sebebiyle yasaklanmış durumda. Bu nedenle kadrajınızı oluştururken biraz daha uzaktan çekim yapacağınızı bilerek kendinizi ona göre hazırlayın.

     6.Ta’Pinu Tapınağı

Gozo kırsalları gerçekten göz alabildiğine uçsuz bucaksız ve Ta’pinu Tapınağı gibi sürprizlere gebe. Güzel bir yürüyüş veya bisiklet sürüşünün ardından ulaşacağınız bu tapınak 1920 yılında inşa edildikten sonra kısa zamanda bir hac merkezine dönüşmüş. İç mekanda Malta taşından yapılmış olan heykelleri ve mimari şaheserleriyle son derece etkileyici bir yapı olan tapınak, hem içi hem de çevresiyle fotoğrafçılar için adeta bir cennet.

    7.Ggantija tapınakları

Piramitlerden ve Stonhenge’den bile daha eski olan bu megalitik tapınak kompleksi, UNESCO Dünya Mirası Alanı seçilmiş çok çok özel bir yer. Bazıları beş tondan daha ağır kayaların bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş olan bu tapınakların yapımı tam bir muamma! Bu inşaatın insan işi olamayacağına karar veren Gozitan halkı, yapılara Maltaca “dev” anlamına gelen “Ggantija” ismini vermiştir. Tapınakların yapımında devler yardım etti mi bilmiyoruz ama 40 metre uzunluğunda ve 6 metre yüksekliğinde geniş kompleksleri görünce insan bir “acaba mı?” diyor.