Malta mutfağı, Akdeniz’in kuzeyinden yani Avrupa’dan ve güneyindeki Kuzey Afrika mutfağından etkilenmiş ve her iki tarafında seçme yemeklerinin harmanlanmasıyla kendine özgü lezzetler üretmiştir. Örneğin Melita adı verilen bal burada tadıp satın alabileceğiniz en güzel lezzetlerden bir tanesidir. Tavşan yahnisi Fenkata, St. John şövalyelerinin koyduğu tavşan avlama yasağının kaldırılmasından ve tavşanların sayısının aşırı artması sebebiyle fiyatının düşmesinden sonra adada oldukça popüler olan bir yemek çeşidi haline gelmiştir.

Image

Sebze çorbası Soppatal-armla, enginar dolması Qaqocc mimli, fırında makarna Timpana, patlıcan yemeği Kapunata ve sarımsaklı kalamar yemeği Qarnit bit-tewm masanızı şenlendirecek yemeklerden yalnızca birkaçıdır.

Hurma dolgulu Maqrut, ballı Ftira tar-Randan ve ekmek tatlısı Pudinatal-hobz ise yemeklerinizi tamamlayacak tatlılar arasında yer almaktadır. Keçiboynuzu şerbeti Gulepptal-harrub, kestaneli ve mandalinalı Imbuljuta ve çeşitli aromalara sahip kahveleri de ister yemeklerden sonra isterseniz de bir kafede şehrin tadını çıkarırken içebilirsiniz.

Malta’da tüm cadde ve sokaklar restoranlarla donatılmıştır. Hepsinin menüleri ve fiyatları ise kapının dışında asılmış durumda sizleri bekler. Çok pahalı restoranlar olsa da genel olarak yemekler turist ve öğrencilere hitap ettiği için uygun fiyatlı restoran sayısı da oldukça fazladır. Örneğin bir porsiyon makarnaya 3.5 Euro vermek genellikle ortanın üstü bir restoran için geçerlidir. Bunun yanında 1.5 Euro’ya da karnınızı doyuracak take-away yani al ve devam et tarzı sandviçler de bulabilirsiniz.

Hamburgerler özellikle Mcdonalds gibi merkezlerde uygun fiyatlı ve etleri Türkiye standartlarından daha kalitelidir. Eğer arayış içine girerseniz Türk restoranları da adanın birçok yerinde karşınıza çıkacaktır. Adada 30’a yakın Türk restoranı bulunmaktadır. Eğer sabah, öğle ve akşam olacak şekilde dışarıda birşeyler yemek isterseniz günlük 15 Euro gibi bir tutar harcarsınız.

Image

Numbeo’nun yaşam maliyeti endeksine göre Malta şu anda yaşamak için orta pahalı bir ülke olarak kabul edilmektedir. Ziyaret maliyeti de diğer Avrupa destinasyonlarına kıyasla orta düzeydedir. Aslında Malta, İskandinav ülkelerine kıyasla nispeten daha ucuz bir destinasyondur.

Dünyanın her yerinde olduğu gibi Malta yemek fiyatları da yemek yediğiniz restorana göre değişmektedir. Malta’daki herhangi bir restoranda başlangıç ve ana yemek olacak şekilde iki çeşit yemek yaklaşık 10 ile 40 Euro arasında tutacaktır. Söz konusu rakam tek kişi için belirlenen fiyattır.

Çok fazla zaman veya para harcaman istemiyorsanız şehirlerde özel olarak bulunan paket servislerden de yemek yiyebilirsiniz. Bunlar hem yerel ürünler hem de ithal yiyecek ve içecekler satmaktadır. Pastizzi için en az 0.35 Euro, küçük bir kare pizza için 0.70 Euro ve ekmeğin içinde bir kebap için 5.50 Euro ödersiniz. Aşağıdaki fiyatlar normal restoranlar için kişi başına tahmini ortalama fiyatlardır. Yemeklerin maliyeti hakkında iyi bir fikir vermesi için uygun fiyatlı restoranlar veya lüks gurme yerleri dikkate alınmamıştır.

Başlangıçlar: 6 – 10 Euro
Makarna yemekleri: 10 – 15 Euro
Pizza: 8 – 15 Euro
Balık / Tavuk: 13 – 17 Euro
Yerel şarap: 10 – 15 Euro
Alkolsüz içecekler: 2 Euro

Image