Akdeniz’in 7 bin yıllık tarihine sahip antik cenneti Malta, dünyanın en küçük ülkelerinden biri olup, yeryüzünde kilometre başına en yüksek kültürel ve tarihi mirasa sahip ülkelerinin de başında gelmektedir.

Tarihimizde işgal döneminde devlet adamlarının sürgüne gönderildiği ada olarak da bilinen Malta, Orta Akdeniz’de, Sicilya Adası’nın güneyinde yer almaktadır. 7 bin yıllık tarihi ile ada zengin mimari ve kültür birikimiyle adeta büyük bir açıkhava müzesini andırır. Akdeniz’in mavisi ve bal rengi taş yapılarıyladikkat çeken adanın 16.yüzyılda inşa edilen başkenti Valetta, hala ayakta duran burçlarla örülü mimari yapısıyla da tam bir kaleyi andırmaktadır.

Image

Üç adaya yayılmış olan Malta’nın yüzölçümü her ne kadar küçük olmasına rağmen gezilecek yerlerinin sayısı itibariyle de oldukça fazladır. En güzeli de yılın neredeyse tamamının güneşli ve sıcak geçiyor olmasıdır. Bu nedenle adaya yapacağınız tatili yılın hangi dönemine denk getirirseniz getirin, güneş unutmayın ki her daim burada sizinle birlikte olacaktır.

Sahip olduğu muhteşem güzellikleriyle dikkatleri üzerine çeken Akdeniz’in incisi Malta, fırsatlarla dolu bir dünyanın kapılarını da sizin için aralar. Bu nedenle günün birinde bu adaya yolunuz düştüğünde yapmanız gereken en önemli şey tarihi dokuyu hücrelerinize kadar hissederek, anın tadını çıkartmaktır.

Peki Malta’da trafik kuralları nasıl işlemektedir? İşte Malta’nın trafik kuralları hakkında bilinmesi gereken başlıca detaylar…

Maltalıların en az Türkler kadar arabalarına düşkün olduklarını bilmeyen yoktur herhalde. Hafta sonu gelip çattığında arabasına binen ada halkı bir yerlere gitmek üzere genellikle yollara düşmektedir. Bu durum Valetta, St. Julian’s ve Sliema çevresindeki yollarda dolayısıyla trafiğin aşırı derece tıkalı olması anlamına gelmektedir.

Malta’da Ulaşım

Malta, ziyaretçilerinin ulaşım anlamında rahat edeceği bir bölgedir. Bir ada ülkesi olmasına rağmen çok gelişmiş bir otobüs ağı bulunmaktadır. Adanın en uç köşelerine dahi otobüsle ulaşmak mümkündür. Merkez otobüs terminali Valetta’da yer almaktadır. Malta Adası’nın her yerine otobüsle ulaşılabilmektedir. Yaz aylarında sabah 05.00 – 23.00 saatleri arasında düzenli seferler yapılmaktadır. Otobüs biletleri sürücüden ya da otobüs terminallerinden temin edilebilir. Yaz dönemlerinde bilet fiyatları kış dönemine göre biraz daha pahalıdır. Adalar arası ulaşım ise feribot ile sağlanır. Otobüs saatleri online olarak ve tallinja akıllı telefon uygulaması ile kolaylıkla takip edilebilmektedir.

Image

Malta’da Uygulanan Trafik Kuralları Nelerdir?

Malta’da trafik, Türkiye’nin aksine İngiltere’de olduğu gibi sol şeritten ilerlemektedir. Bu nedenle araç kiralarken bu detaya dikkat etmek istenilen yönün aksine gidilmemesi açısından oldukça önemlidir.Dolayısıyla arabaların direksiyonları sol yerine sağda olduğu için vites değiştirirken sağ değil, sol elinizi kullanmanız gerekmektedir. Hız limiti, ana yollarda 65 km/s, ara yollarda ise 40 km/s olsa da çok fazla denetlenmemektedir. Emniyet kemeri takmak sürücü ve ön koltuktaki yolcu için zorunludur. Herhangi bir kaza olduğu takdirde en yakın polis karakoluna bildirilmeli ve polis gelene kadar da arabanızı kaza yerinden çekmemeniz gerekmektedir. Aksi takdirde sigortanız geçersiz sayılabilir.

Trafik işaretleri ve kuralları bir tek şey hariç Avrupa’dakilerle hemen hemen aynıdır. O da ada halkının trafik kurallarına dikkat etmemesidir.

Bir anda sizi sollayan, trafik ışıklarını dikkate almayan, kavşaklarda yol vermeyi reddeden ve çok yavaş gittiğinizi düşünüyorlarsa arka tamponunuza asılan sürücülerle karşılaşmanız an meselesidir. Malta’da kiralık arabaların plakası genellikle K ile bitmektedir. Bu da turist sürücülerin kolaylıkla ayırt edilmesini sağlamaktadır.

Özellikle Mdina/Rabat ve Siggiewi arasındaki ana yol oldukça bozuktur. Yolların büyük çoğunluğu çukurlarla dolu olduğu için kış aylarında sık sık yağmur sularıyla dolmakta ve yollar şiddetli yağışlardan sonra yıkılan kenar duvarlarının parçalarıyla kaplanmaktadır. 1998 yılına kadar adada alkollü araba kullanmak her ne kadar serbest olsa da şimdilerde ciddi para cezası yaptırımlarının uygulandığı gözlemlenmektedir.

Image
3

Malta’daki Başlıca Yol Kuralları Nelerdir?

Hız Sınırları: Malta’da yerleşim alanlarında saatte 50 km/s, açık yolda ise 80 km/s’dir. Belli bölgelerde özellikle okul ve hastane yakınlarında yerel sınır daha düşük olabilmektedir.

Hız Kameraları: Malta’da otoyol olmadığı için yüksek hız sınırı bulunmamaktadır. Malta’nın pek çok yerinde sabit kameraların yanı sıra artan sayıda mobil hız tuzakları vardır. Sabit kamera cezaları için uygulanan para cezası kiralık araç şirketinize gönderilecek veya aracın kayıtlı olduğu adrese gönderilecektir.

Yaya Yolu: Şehirde yayalar için özel trafik ışıkları vardır. Yeşil ışığı yakmak için bir düğmeye basmanız gerekir. Böyle bir kavşağa yaklaşırken yavaşlamayı unutmayın. Malta’da yayalara büyük saygı ve dikkatle davranılır.

Malta’da Sürüş Yasaları

Emniyet Kemeri: Sürücülerin emniyet kemerlerini takmak gibi temel trafik kurallarına uymaları gerekmektedir. Sadece sürücünün değil, araçtaki tüm yolcuların yasalar gereğince emniyet kemerlerini takması şarttır.Çözülmüş emniyet kemeri ile araç kullanmak ciddi şekilde cezalandırılır. Bu ihlalin cezası yaklaşık 46 Euro’dur.

Belgeler: Araba kiralayabilmek için pasaport ve ehliyete ihtiyacınız bulunmaktadır. Araç kiralarken mutlaka yanınızda ehliyet ve geçerli bir sigorta belgenizin olması gerekmektedir. Kendi arabanızı sürüyorsanız, sigortacılardan yeşil kart almanız akıllıca olacaktır.

Araç Kullanma Yaşı: Malta’da asgari yasal sürüş yaşı 18’dir. Malta yasaları, adada araba kiralamak için 23 yaşında olmanız gerektiği anlamına gelir. 25 yaşın altındakiler için ekstra ücretler uygulanacaktır.

Güvenlik – Kamera Cihazları: Malta’da radar algılama ekipmanının kullanılması yasaktır. Birini kullanırken yakalanırsanız el konulacak ve bilet alacaksınız.

Yerinde Para Cezaları: Malta yerinde para cezası sistemi uygulamıyor. Bunun yerine adadan ayrılmadan önce ödenmesi gereken bir bilet alacaksınız. Ada hükümeti, pasaport numaranıza karşı para cezalarının bildirilmesi de dahil olmak üzere yolcuların buna uymasını sağlamak için önemli adımlar atmıştır. Bu nedenle ola ki adada herhangi bir para cezası alırsanız mutlaka ödemeniz gerekmektedir.

Çocuk Güvenliği: Çocuklar, uygun bir koltuk veya emniyet sistemi olmadan arabanın ön koltuğunda seyahat edemezler. Bu üç yaşın altındaki çocuklar için arkaya dönük olması gereken bir çocuk koltuğu anlamına gelmektedir. Boyu 150 cm’den az olan 10 yaş altı çocuklar, araçta sadece özel çocuk koltuğunda taşınabilir. Özel çocuk emniyet kemerleri kullanmak da mümkündür ancak bunlar çocuğun kilosuna ve boyuna tam olarak uymalıdır. Kuralın ihlali muhtemelen 10 ile 60 Euro arasında para cezasına neden olacaktır.

Malta’daki İçki Sürüş Sınırı: Malta’daki içki sürüş sınırı 100 ml kan başına yalnızca 80 mg alkoldür. Polis tarafından durdurulduğunda bu sınırın üzerine çıkarsanız mahkemede büyük para cezası alırsınız ve ehliyetinize el konulur. Kan alkol limitiniz 80 mg’ın üzerindeyse hapis cezasına da maruz kalabilirsiniz. Katı kanunları aklınızda tutarak araba kullanırken hiç içmemenizi tavsiye ederiz.

Cep Telefonu: Malta’da araba kullanırken eller serbest kiti olmadan cep telefonlarının kullanılması yasalarca yasaklanmıştır. Sürüş sırasında eller serbest kiti olmadan cep telefonuyla konuşurken yakalanırsanız 100 Euro tutarında özel bir para cezası ödemeniz gerekecektir.

Image

Malta Park Bilgileri Nelerdir?

Ülkenin tüm büyük şehirlerinde ücretli otoparklar bulunmaktadır. Kural olarak tüm otoparklar modern kontrol sistemleri ile donatılmıştır. Adada resmi olmayan park yerleri de vardır. Ancak bu park yerleri genellikle katı zaman sınırlamalarına sahiptir.Otoparkta sarı yol işaretleri varsa, yolun bu bölümüne araba park etmek kesinlikle yasaktır. Ayrıca bir araç toplu taşıma durağına 12 metreden, kavşaklara ise 5 metreden daha yakın bir yere park edilememektedir. Aracınızı kaldırımlarda ve yaya geçitlerinde bırakmanız da mümkün değildir. Arabanız doğru park edilmemişse para cezası ödemek zorunda kalırsınız. Böyle bir durumla karşılaşmanız durumunda arabanız çekici ile ceza parkına alınmaktadır.

Malta’da Araç Kiralama

Malta, Avrupa’daki araba kiralama ücretinin en düşük olduğu yerler arasındadır. Zamanınız sınırlıysa araba kiralamak bu anlamda adanın büyük bir bölümünü kısa zamanda gezmenizi sağlayacaktır. Eğer Malta’da bir araba kiraladıysanız arabanızı feribot yoluyla rahatlıkla Gozo’ya götürebilirsiniz. Ancak şunu da belirtmek isteriz ki Gozo’da araba kiralama ücretleri daha düşüktür. Feribota binerken araba için ekstra para ödemek yerine Gozo’dan direkt kiralamak daha az masraflı olacaktır.

Malta’da Sixt, Europacar, EuroRental, Avis ve Hertz gibi birçok araç kiralama şirketinin temsilcilikleri mevcuttur. Araç kiralama fiyatları uluslararası firmalarda günlük yaklaşık 40€’dan başlayıp 100€’ya kadar çıkmaktadır. Süre uzadıkça günlük birim fiyatının düştüğünü de unutmamak gerekir. Lokal firmalarda ise bu rakamlar 20€’dan başlayıp 60€’ya kadar çıkmaktadır.

Fiyatlarda çok fazla farklılık görüleceği için karar vermeden önce çevreye göz atmak yararlı olacaktır. Adada araç kiralarken ücrete dahil olan şeyleri önceden kontrol ederek, öğrenmenizde de yarar vardır. Çünkü birçok yerel acentenin size önerdiği düşük fiyatlara hırsızlık veya kaza sigortası dahil olmamaktadır.

Malta’da araba kiralamak için yaş sınırı genel olarak 21 ile 70 arasındadır. Ancak 21 ve 25 yaş arasındaki sürücülerden günlük 4 Lm’ye kadar ek ücret ödemeleri istenebilmektedir. Bunun için en az iki yıldır sahip olduğunuz geçerli bir ehliyetinizin olması gerekmektedir. Kira ücretleri özellikle Valetta – Sliema – St. Julian’s bölgelerinde çoğunlukla ücretsiz teslim etme ve teslim almayı da kapsamaktadır.

Malta’da Türk Ehliyeti Geçerli Midir?

Türkiye ne yazık ki Avrupa Birliği’ne üye olmadığı için Malta’da Türk ehliyeti tek başına geçerli olmamaktadır. Malta dahil Avrupa’nın herhangi bir yerinden araç kiralamak isterseniz bu nedenle yurt dışına çıkmadan önce mutlaka “Uluslararası Sürücü Belgesi” almanız gerekmektedir.