Akdeniz’in en temiz plaj ve sularına sahip birkaç yerden biri olan, kristal bir maviliğe bürünen denizi ve güneşin altında altın gibi parlayan kale surlarıyla “deniz – kum – güneş” üçlüsünü sevenler için Malta şahane bir destinasyon!

Akdeniz’in içinizi ısıtan sıcak güneşi ve berrak sularıyla yıkanan önemli tarihi ve kültürel mirasa sahip iki ada bölgesini bir arada görme imkanı sağlayan Malta, 7 bin yıllık mimari yapısıyla göz kamaştırıyor.

Malta’da yaşam maliyetleri söz konusu olduğunda bilmelisiniz ki oradaki insanlar, ABD standartlarına kıyasla nispeten düşük ücretler almakta ancak yaşam maliyetleri de daha ucuz olmaktadır.

Malta yıllarca ucuz bir yer olarak ün yapmıştır. Pahalı turistik bölgelerden uzak durduğunuz sürece burada ucuza yaşamak hala mümkündür. Tüketici fiyatları da İngiltere’den yüzde 12 daha ucuz ve kiralar ortalama olarak neredeyse dörtte bir oranında daha düşüktür.

Image
1

Malta’da yaşamanın maliyeti düşük mü?

Malta’da yaşamanın toplam maliyeti, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri’nden önemli ölçüde daha düşüktür. Reçeteli ilaçlar gibi bazı şeyler daha pahalı olsa da toplam maliyet çok daha düşük olmaktadır.Bir çift 2.250 €’luk bir bütçe ile Malta’da rahatlıkla yaşayabilir. Bu muhteşem bir konumda iyi yemeklerin, gecelerin ve güzel bir evin tadını çıkarmanızı sağlayacaktır.

Konum fiyatı etkiler mi?

Malta’da konumun fiyatı etkilediğini unutmayın. Bir şehir merkezi veya sahil dairesi, şehrin kenarında veya daha kırsal bir ortamdaki bir yerden daha pahalıda mal olacaktır.

Kendi yerinize yatırım yapmaya karar verirseniz, fiyatların Avrupa’nın diğer bölgelerine göre biraz daha ucuz olduğunu göreceksiniz. Örneğin Malta’da şehir merkezinde bir dairenin maliyeti 2.208 €’nun biraz üzerinde olacaktır. Birleşik Krallık’ta benzer bir dairenin maliyeti ortalama olarak 2.649 €’nun üzerinde olacaktır. Malta’da yaşamanın maliyetini daha da düşürmek istiyorsanız, eski bir bina yerine modern bir apartman dairesinde yaşamayı tercih etmek, bakım masrafını direkt olarak asgari düzeye indirecektir.

Malta içinde yaşamak ne kadar pahalı?

Malta’da fiyatların arttığına şüphe yok ancak çoğu yabancı özellikle Avrupa başkentleriyle karşılaştırıldığında burada yaşamayı hala makul bulacaktır. Yaşam maliyeti, nerede yaşamak istediğinize ve yaşam tarzınıza bağlı olarak değişecektir. Genel olarak burada giderler düşüktür. Tek yatak odalı bir daire için kira – deniz kıyısına kısa bir yürüyüş mesafesinde olanlar bile – ayda ortalama 750 ile 800 dolar civarındadır. Bakkallar ucuzdur ve ekmek gibi temel ürünler yaklaşık 35 sente mal olur. Bir kadeh şarap da dahil olmak üzere güzel bir orta sınıf restoranda iki kişilik akşam yemeği yaklaşık 50 dolara mal olabilir.

Malta’da Yaşam Maliyetini Şekillendiren Temel Harcamalar

Restoranlar

Malta mutfağı, Akdeniz’in kuzeyinden yani Avrupa’dan ve güneyindeki Kuzey Afrika mutfağından etkilenmiş ve her iki tarafında seçme yemeklerinin harmanlanmasıyla kendine özgü lezzetler üretmiştir. Örneğin Melita adı verilen bal burada tadıp satın alabileceğiniz en güzel lezzetlerden bir tanesidir. Tavşan yahnisi Fenkata, St. John şövalyelerinin koyduğu tavşan avlama yasağının kaldırılmasından ve tavşanların sayısının aşırı artması sebebiyle fiyatının düşmesinden sonra adada oldukça popüler olan bir yemek çeşidi haline gelmiştir.

Numbeo’nun yaşam maliyeti endeksine göre Malta şu anda yaşamak için orta pahalı bir ülke olarak kabul edilmektedir. Ziyaret maliyeti de diğer Avrupa destinasyonlarına kıyasla orta düzeydedir. Aslında Malta, İskandinav ülkelerine kıyasla nispeten daha ucuz bir destinasyondur.

Dünyanın her yerinde olduğu gibi Malta yemek fiyatları da yemek yediğiniz restorana göre değişmektedir. Malta’daki herhangi bir restoranda başlangıç ve ana yemek olacak şekilde iki çeşit yemek yaklaşık 10 ile 40 Euro arasında tutacaktır. Söz konusu rakam tek kişi için belirlenen fiyattır.

Image
1

Alışveriş

Malta’daki bakkal ve süpermarketler genellikle alışveriş yaptığınız yere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Hemen hemen her kasaba ve köyde bulunabilen sebze vagonları, meyve – sebze almanın en ucuz yollarından biridir. Ta ‘Qali’de her salı 07.00 – 12.00 ve cumartesi 07.00 – 17.00 saatleri arasında kurulan çiftçi pazarları, kendi taze ürünlerini çok uygun fiyatlara sunar. Lidl genellikle ortalama süpermarketten daha iyi değer sunan harika bir kaynaktır. Genel olarak bir somun ekmek ortalama 0.84 Euro, bir düzine yumurta ise 2.05 Euro dolaylarındadır.

Toplu Taşıma

Malta, ülkenin neredeyse tamamını kapsayan uygun fiyatlı ve kapsamlı bir ulaşım sistemine sahip küçük bir adadır. Yerel ulaşımla seyahat etmeyi seçerseniz, Malta’da tek yön bilet yaklaşık 1.5 Euro’dur. Bu, Birleşik Krallık’taki eşdeğer bir yolculuğun neredeyse yarısı kadardır.

Her gün adaya gidip geliyorsanız faydalı olan aylık bir geçiş, sizi 25 Euro’dan biraz fazla geri getirecektir. İngiltere’deki taşıtlar, benzer bir geçiş için yaklaşık 66 Euro ödemektedir. Londra’da seyahat ediyorsanız, maliyet yine bunun iki katı olacaktır.

Uygulamalar (Aylık)

Kamu hizmetleri, Avrupa’daki diğer ülkelerle karşılaştırıldığında kesinlikle pahalı değildir. Bunlar küçük masraflardır. Yaklaşık 85 m2’lik daha büyük bir dairede yaşıyorsanız; elektrik, ısıtma, soğutma, su ve gaz gibi temel hizmetleriniz 100 dolardan daha azına mal olacaktır. İnternet de makul bir fiyata sahip olup, maliyeti yaklaşık 35 dolardır.

Spor ve Eğlence

Avrupa’da herhangi bir yerde yaşıyorsanız, spor salonlarının ve fitness kulüplerinin ne kadar pahalı olabileceğini zaten biliyorsunuzdur. Bu Malta için de geçerlidir. Bir spor salonuna veya fitness kulübüne üyelik 50 dolardan fazladır. Sinema bileti fiyatları Avrupa’daki birçok pahalı şehirle neredeyse aynıdır.

Image
1

Giyim ve Ayakkabı

Malta’da alışveriş söz konusu olduğunda iyi olan şeylerden biri tüm alışveriş merkezlerinin şehirlere arabayla 30 dakikadan daha kısa mesafede olmasıdır. Ancak çok fazla seçenek bulunmamaktadır.

Aylık Kira

Daha önce Malta’da yaşamadıysanız, satın almadan önce kiralamanız tavsiye edilir. Bu size ideal konumunuz için ülkeyi keşfetme ve tam olarak taahhütte bulunmadan önce Malta’da yaşamı ve yaşamanın maliyetini deneyimleme fırsatı verecektir. Malta’da kira genellikle diğer ülkelere göre çok daha ucuzdur. Ada da daha ucuz daireler bulabilir, hatta bunları biriyle de paylaşabilirsiniz. Ancak diğer maliyetlerle karşılaştırıldığında kira harcaması için gereken tutar gerçekten pahalıdır. Şehir merkezinde bir daire kiralamak 950 dolar, şehirden biraz daha uzakta bir dairede kalmanın maliyeti ise 700 dolar şeklindedir.

Malta için Yaşam Maliyeti Ortalama Tablosu

Ortalama Restoran Fiyatları

Yemek (Ucuz Restoran) $13.87
Bira (0.5 lt) $2.89
Su (0.33 lt) $1.17

Ortalama Piyasa Fiyatları

Süt (1 lt) $1.00
Somun ekmek (500 gr) $1.11
Yumurtalar (12 adet) $2.60

Ortalama Taşıma Fiyatları

Tek yönlü bilet: $1.73
Aylık geçiş $30.06
Benzin $1.53

Ortalama Kamu Hizmetleri Fiyatları

Temel (Su, Elektrik, Çöp, Isıtma, Soğutma) $92.03
Ön Ödemeli Mobil Tarife Ücreti (Yerel) $0.27
İnternet (Sınırsız Veri, Kablo/ADSL) $35.27

Ortalama Boş Zaman Fiyatları

Fitness Kulübü (Yetişkin, aylık ücret) $52.07
Teniz Kortu Kiralama (1 saat) $16.42
Sinema, 1 Koltuk, Uluslararası Yayın $9.25

Ortalama Giyim Fiyatları

1 Çift Kot (Levis 501 veya karşılaştırılabilir) $82.20
1 Zincir Mağazada 1 Yazlık Elbise (Zara vb) $38.60
1 Çift Adidas Yürüyüş Ayakkabısı (Orta Sınıf) $85.81

Ortalama Kira Fiyatları

Şehir Merkezinde Daire (1 yatak odalı) $914.82
Daire (1 yatak odalı/Merkez Dışı) $698.28
Şehir Merkezinde Daire (3 yatak odası) $1608.32