Akdeniz’de konumlanan Malta 316 kilometrekarelik yüzölçümüyle oldukça küçük bir devlet. 1 Mayıs 2004 tarihinden bu yana Avrupa Birliği üyesi olan ülke dünyanın en demokratik 20 ülkesi arasında yer alırken, yüksek gelirli ekonomisiyle de birçok devleti geride bırakıyor. Küçük bir ülke olmasına rağmen büyük bir dünya coğrafyasında ön plana çıkan ekonomisinin gelişiminde ise sahip olduğu stratejik konumun ve diğer Avrupa ülkelerinin verdiği desteğin büyük etkisi var. Ülkede suç oranı oldukça düşük, neredeyse hiç evsiz yok, enflasyon yüzde 3 ve 2020 Mart ayında güncellenen verilere göre işsizlik oranı da yüzde 3,5 seviyelerinde.

Image
Malta Geçim Kaynakları

Malta’nın geçim kaynakları arasında en büyük payı yüzde 88,7 gibi büyük bir oranla hizmet sektörü oluşturuyor. Endüstri yüzde 10,2 ile ikinci sırada yer alırken, tarım da yüzde 1,1 ile sıralamanın sonunda bulunuyor.

Turizm - Hizmet Sektörü

1800’lü yıllara kadar çoğu çiftçi ya da balıkçı olan Maltalıların geçim kaynakları da gelişen dünyayla beraber değişime uğradı. Günümüzde Malta Büyük Limanı ve sayısı 50’yi geçen dil okulları ülkeyi en çok kalkındıran geçim kaynaklarını oluşturuyor. Buna deniz + kum + güneş + kültür için gelen turistleri de eklersek turizmin Malta gelirindeki payı neredeyse yüzde 97’yi buluyor.

Image
malta

Avrupa’dan en uzunu 1,5 saat olan uçuş süresi, uygun fiyatlı uçak biletleri, tesis kalitesi, yaz sezonunun uzunluğu, doğal güzellikleri, uzun kumsalları gibi etkenler birleşince yıl içinde Malta’ya ortalama 2,5 milyon turist geliyor. Ayrıca Malta’da tur organizasyonları da son derece profesyonel yürütülüyor. Ülkede son dönemlerde sağlık turizmine de ağırlık veriliyor.

Ülkedeki İngilizce dil okulları, Malta’nın uzun süre İngiliz sömürgesi olması ve İngilizcenin çok kullanılmasından dolayı dünyaca tercih ediliyor. Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’ye göre daha ucuz olması da bu tercihi güçlendiren en önemli sebeplerin başında geliyor. Öğrencilerin büyük çoğunluğu Avrupa’dan gelirken, Avrupalıları Rus ve Japon öğrenciler izliyor.

Malta’nın hiç doğal kaynağı bulunmuyor. Fakat Akdeniz’de seyreden gemilerin yakıt ikmalleri yapmak için durduğu doğal limanları taşımacılık ve turizm sektörlerini ayakta tutmaya yetiyor. Marsa’da bulunan tersanelerde gemi yapımı, bakımı, onarımı ve marina hizmetlerinin yanında lüks yatlar da üretiliyor. Adanın güneyindeki Birzennuga bölgesi Akdeniz havzasının en önemli aktarma limanı olarak biliniyor. Malta tersanelerinde 6000 civarında işçi görev yapıyor.

Ayrıca eğitimli insan gücü de ülke ekonomisini kalkındıran en önemli etkenlerden bir diğerini oluşturuyor. Ülkedeki iş gücünün yüzde 77,7’si turizm ve hizmet sektöründe çalışıyor.

Ülkede ata mesleği olan denizcilik gemilerdeki Malta bayrağını değerli kılıyor. Malta bayrağı takan gemiler vergiden muaf tutuluyor. Bu yüzden ülkenin sahip olduğu gemiler dünyanın en büyük 6. Deniz filosunu oluşturuyor.

Image
maltabay

Tarım ve Balıkçılık

Ülkede tarım ve balıkçılık gayrisafi milli hasılanın yüzde 2,8’ini oluşturuyor. Malta’nın çoğunlukla kayalık ve uçurum kıyıların hakim olduğu coğrafyasında topraklarının yüzde 32,3’ü tarıma uygun arazilerden oluşurken, akarsu kaynağı bulunmadığından bu alanların sadece yüzde 3,9’u ekilebiliyor. Küçük ölçekli tarım alanlarında yetiştirilen buğday, arpa, turunçgil, biber, patates, karnabahar, üzüm, domates gibi ürünler ise sadece iç tüketimi karşılıyor. İç pazar hacminin oldukça küçük olduğu Malta ihtiyacı olan gıdanın sadece beşte birini kendi üretiyor, geri kalanını ise başta İtalya olmak diğer Avrupa ülkelerinden ithal ediyor.

Deniz ürünleri endüstrisinin 1980’lerde başladığı Malta yetiştirdiği kültür balıklarını ise Avrupa ve Asya ülkelerine ihraç ediyor. Balıkçılığın gelenekselleştiği ülkede balık restoranlarının çokluğu nedeniyle nadir ve pahalı balık avcılığı da önemli bir geçim kaynağı. Kılıçbalığı, orkinoz ve dorado gibi balık türlerinin yıllık üretimi ise yıllara göre 200 ila 300 ton arasında değişkenlik gösteriyor.

Image
Malta

Endüstri

Malta’da endüstri denilince akla ilk gelen elektronik imalat ve eczacılık sektörü oluyor. Ülke bu sektördeki 250 den fazla ihracat yapan işletmesiyle diğer Avrupa ülkelerince bir üs olarak kabul görüyor. Diğer endüstri kollarını ise gemi yapımı ve onarımı, ayakkabı üretimi, bilgi teknolojileri, tütün ürünleri, inşaat ve havacılık hizmetleri oluşturuyor. 

Malta endüstri alanında ülkemizde dahil olmak üzere birçok ülkeye yağlar, mineraller, uçak parçaları, spor malzemeleri, eczacılık ürünleri, mekanik cihazlar, makineler gibi ürünler ihraç ediyor. Plastik ve araç parçaları gibi ürünleri ise ithal ediyor.

Malta’da 200’ün üzerinde yabancı firma temsilciliği var. Bu firmaların ana faaliyetleri ise otomotiv, iletişim, ilaç, mühendislik, yazılım gibi sektörler oluşturuyor.

Ağır sanayi kollarının bulunmadığı ülke bankacılık ve finans alanında Avrupa’nın en gelişmiş merkezlerinden biri. Telekominikasyon ve bilişim sektörü de ivmesini hızla yükseltiyor.

Ülkedeki iş gücünün yaklaşık yüzde 20,7’si de endüstri alanında çalışıyor.

Image