Bisiklet; çevresel, ekonomik ve sağlık açısından en iyi ulaşım yöntemlerinden biri olmasının dışında adeta bir yaşam biçimini tarif etmektedir. Birçok kişi için bisiklet üzerinde olmak bir tutkudur. Öyle ki bu güçlü tutku sayesinde siz de kalabalıktan, gürültüden ve kaostan kaçıp, doğanın içinde özgürlüğün tadını çıkarabilirsiniz.

Bisiklet sürerek uzun mesafe yol kat etmek, günümüzde genç – yaşlı pek çok insanın rahatlıkla yapabildiği ve bunun yanında seyahat ederken çok eğlendiği etkinliklerden de bir tanesidir.

Bu ülkede bisiklet, bazı dini bayramların da adeta bir parçası niteliğindedir. Bisikletçilerin koruyucu azizi Madonna talGrazzja’yı onurlandırmak için her yıl 8 Eylül’den sonraki ilk pazar günü bisiklet ve motosikletlerle haz ziyaretleri düzenlenmektedir.

Küçük bir Akdeniz adası olan Malta ve onun iki kardeş adası Gozo ve Comino, ılıman ve güneşli bir iklime sahip olduğu için bisiklet sevenler için de uygun bir ortam sağlar. Şüphesiz Malta’nın dar kırsal şeritlerinde bisiklet sürmek, insanı gerçekten doğa ile uyumlu hissettirir. Malta’daki bisiklet rotalarının büyük bir kısmı bisiklet kullanıcılarına Malta adalarının araba ile görülemeyecek kadar güzel manzarasını sunar.

Image

Siz de bizim gibi bisiklet sürmeye meraklıysanız, bisiklet kiralayarak ya da direkt olarak aracınıza bisikletinizi de alıp; muhteşem manzaralı yolculuğunuzu bisikletinizle gerçekleştirerek deşarj olabilirsiniz. Deneyimli bisikletçiler genellikle ada çevresinde rehberli bisiklet gezilerine katılabilirler. Malta’da bisiklete binmek oldukça popüler bir aktivitedir. Kıyı yollarının doğal özellikleri çok sayıda benzersiz manzara sunmaktadır. Malta uzun yol bisikleti için uygunken, Gozo kısa yol bisikleti için idealdir.

Ancak sizin için derlediğimiz rotalarımıza geçmeden önce önemli birkaç hatırlatma yapmakta yarar var. Bisiklet bir doğa sporu olduğu için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu sporu yaparken karşılaşabileceğiniz en ciddi problemlerin başında ise lastik patlaması gelmektedir. Bu nedenle uzak rotalarda bu sporu yaparken yanınızda yama seti, iç lastik, pompa, fener ve fosforlu yelek gibi bisiklet ekipmanlarını mutlaka bulundurmalısınız.

Malta’nın başlıca bisiklet rotalarını hazırsanız hadi gelin birlikte keşfedelim. Benzersiz bir doğanın içinde pedal çevirerek, her şeyden uzaklaşmak istiyorsanız emin olun bu rotalar tam da size göre…

Pembroke Bisiklet Yolu (Her iki yönde 4 km)

St. John Şövalyeleri başta olmak üzere İngiliz dönemine kadar uzanan bir dizi tarihi binaya ev sahipliği yapan Pembroke, bisiklete binmeye başlamak için harika yerlerden biridir. Adını 1859’da şehrin 12. Kontu ve İngiliz Savaş Sekreteri Robert Henry Herbert’ten alan Pembroke’un askeri mirası ise bir askeri mezarlık ve birliklere hizmet eden Alman savaş esirleri tarafından inşa edilmiş küçük bir şapelden oluşmaktadır. Güvenli bir rotaya sahip olan Pembroke bisiklet sürmekten henüz emin olamayanlar için de oldukça uygundur. Bisiklet yolu, futbol sahasının hemen arkasından başlayıp, flora ve faunanın gelişmeye devam etmesini sağlamak için daha engebeli arazi olan kayalık kısımları içermektedir. Pembroke’un ayrıca kendine özgü ilginç doğal özellikleri bulunmaktadır. Jeolojik oluşumu açısından oldukça dikkat çekici olan HarqHamiem Mağarası bu doğal güzelliklerden yalnızca bir tanesidir. Mağaranın da bulunduğu HarqHamiem Vadisi, nadir olarak bulunan yaklaşık 400 bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır.

Marsaskala Gezinti Yeri (Her iki yöne 5 km)

Marsaskala Körfezi’ndeki gezinti özellikle küçük çocuklar için sürüş becerilerini geliştirmek için oldukça uygun bir yerdir. Zongor noktasından başlayarak, Jerma Sarayı’nı takip edebilirsiniz. Yol boyunca durmak için birçok güzel yer bulunmaktadır.

Image

Xghajra’dan Akıllı Şehir’e (Her iki yön 3 ile 6 km arasında)

Xghajra’nın en uzak ucundan başlayarak sahil boyunca uzanan geniş gezinti yolunun tadını çıkarabilirsiniz. Burada birkaç kısa tırmanış parkurunun dışında çok yorucu bir şey bulunmamaktadır. Kalkara’ya giden yol boyunca TrigSantuRokku’yu takip edip, Malta Film Stüdyoları ve Fort Rinella’yı geçerek Fort Ricasoli’ye ulaşana kadar gidebilirsiniz. Fort Rinella’da güzel bir mola vererek, film stüdyolarının yakınındaki küçük şapeli keşfedebileceğinizi de ayrıca hatırlatalım.

Triqid-Dahar, Mellieha (Gidiş – dönüş 3 km)

Doğa koruma alanının tepesinde yer alan Kızıl Kule ile Marfa Yarımadası’nın batı ucundaki Radar İstasyonu arasındaki yol son derece doğal bir sürüş imkanı sunmaktadır. Çok az aracın geçtiği yol nispeten daha düz olduğu için bisiklet pratiği yapmak için de oldukça idealdir. Kuzeye yapılan bu gezi Foresta veya komşu Ghadira doğa rezervlerinde gezintiye çıkarak veya sahilde biraz deniz kenarı eğlencesiyle kolayca tam günlük bir aktiviteye dönüştürülebilmektedir.

Anchor Bay Loop (Yaklaşık 2 saat)

Milli parkın kayalık zirvelerinin ve çukurlarının kalbinde gürleyen bu 6 buçuk millik rota, çarpıcı Anchor Körfezi’nde başlıyor. II – Majistral, ülkedeki en iyi şnorkelli yüzme alanlarının dışında çok sayıda kuş türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Yerli flora ve faunanın, sarp manzaraların ve vahşi, rüzgarlı kıyı yollarının bir harikalar diyarı olan II – Majistral, Malta’nın ilk doğal milli parkı ve hevesli dağ bisikletçileri için gerçek bir yuvadır.

Image

Rabat – Mdina Bisiklet Yolu (Yaklaşık 2 saat)

Dingli, Mgarr ve Mosta gibi batı kıyısının en büyüleyici kasabalarından bazılarından geçen 20 millik bu rota, esas olarak asfalt yollardan oluşmakta ve yol boyunca birçok okyanus manzarası sunmaktadır. Adanın kuzeyini kaplayan parkur, 35 kilometre boyunca uzanarak, çok sayıda kasaba ve köyün içinden geçer. Bu da bacaklarınıza hızlı bir mola vermek için bolca fırsat olduğu anlamına gelir. Sayısız tepenin arasında yer alan küçük Mgarr Kasabası, bisiklet parkurları söz konusu olduğunda tonlarca seçeneğe sahiptir. Köyün kendisi büyük bir bölge kilisesini çevrelemektedir ve bacaklarınızı dinlendirmek istiyorsanız etrafta dolaşmaya değer olan Skorba ve Ta’Hagrat Tapınak Koleksiyonu’na ev sahipliği yapmaktadır. Malta kırsalında durup gitmek için harika bir yer olan köy, Bahrija ve Mosta arasındaki bir rotanın parçası olarak oturuyor ve Malta’da bisiklet sürmek için en iyi yerlerden biri olarak yerini iyice hak ediyor.

SliemaLoop (Yaklaşık 4 buçuk saat)

Sliema’da başlayıp biten bu 33 kilometrelik rota, popüler sahil kasabası Saint Julian ve Naxxar’ın görkemli PalazzoParisio’suna doğru kıvrılmaktadır.

Gozo Sahil Rotası (Yaklaşık 2 buçuk saat)

Gozo’nun 26 millik tam döngüsünü tamamlayan bu rota, Mgarr Limanı’ndan başlayarak, Ghajnsielem, Xewkija, Kercem, Nadur ve Qala’nın pitoresk Gozitan köylerinin yanı sıra güzel başkenti Victoria’dan geçiyor.

Image

Tarxien

Malta’nın güneydoğu bölgesindeki Tarxien, tüm yıl boyunca bisiklet sürmek için de harika bir yer. Dinlenmek için küçük bir mola verdiğinizde TarxienTapınakları’na göz atmayı kesinlikle unutmayın. Megalitik Tapınak kompleksi, dünyadaki en eski bağımsız yapılar arasında olup, adanın dokuz UNESCO Dünya Mirası Alanı’nın da bir bölümünü oluşturmaktadır.

Gharghur

Adadaki en küçük köylerden biri olan Gharghur şüphesiz Malta’nın en güzel yerlerinden biridir. Bir tepenin üzerine gizlenmiş olan çarpıcı yerleşim; batıda Nazzar, doğuda ise Madliena köyleri arasında yer almaktadır. Gerçek bir manzara sunan bu parkur, ziyaretçilerine bisiklet yolculuğundan çok daha fazlasını sunmaktadır.

Mellieha Tepeleri

Malta’nın en büyük kumlu plajına bakan Mellieha, verimli vadiler, sarp arazi ve oldukça sessiz ana yollarla çevrili bir tepenin üzerinde yer almaktadır. Deneyimli bir bisikletçi için güzel manzaralar ve eşsiz köy manzaraları sunan bu rota oldukça zorlayıcı olmasına rağmen görülmeye değerdir.