Dünyanın birçok yerinden başlıca ‘dil okulu’ amacıyla ziyaretçi alan Malta, küçüklüğüne rağmen oldukça kalabalık bir ada ülkesidir. Yıllar boyunca etkisinde kaldığı farklı uygarlıklar,karışık ve sıra dışı bir kültüre sahip olmalarını sağlamış. Bu sayede de farklı kültürleri kendi kültürüyle en iyi şekilde harmanlayarak sofralarına ve yaşam tarzlarına çeşitliliği ve yüksek kalitesi ile sunmayı başarmış.

Şirin bir ada ülkesi olan Malta’da Türk mutfağının yanı sıra Arap, Fransız, İtalyan, İngiliz gibi farklı mutfaklardan izler de görülmektedir. Tüm bu farklı kültürleri kendi mutfak kültürleriyle harmanlayarak ortaya yeni fakat yöresel lezzetler sunan Malta mutfağında eminiz kendi damak tadınıza uygun, hiç yabancı olmadığınız alternatifler bulabilirsiniz.  Ağırlıklı olarak İngiliz ve İtalyan mutfağından izler taşıyan Malta yemeklerinde sadece lezzetler değil, sofra düzeni ve kurallarına dair bazı durumlara dikkat etmek gerekiyor.

 

Image
1

İtalyan mutfağının en meşhurları olan makarna ve türevleri, Malta’da da en sık rastlayacağınız yemekler arasında yer alıyor. Ancak pişirilme yöntemleri ve soslama farklılıkları sayesinde daha çok Malta’ya özgü lezzetler haline geliyor. İtalyan yemek kültürüyle benzerlik gösteren Malta mutfağında kahve kültürü de son derece yaygın ve popüler. Sabah işe veya okula giderken dükkanlardan ‘take-away’ kahvelerini alan yerlileri görmeniz oldukça büyük bir olasılıktır. Siz de gezerken tazecik kavrulan bu kahve çekirdeklerinin lezzetini bir bardağa doldurup, gezinizi daha keyifli hale getirebilirsiniz.

Daha önce belirttiğimiz gibi Arap mutfağından da izler taşıyan Malta mutfağında özellikle tatlılar bu etkinin görüldüğü yiyeceklerdir. Unlu mamuller ve şerbetli tatlılar Arap ve Malta mutfağının harmanlanarak sunulduğu, Malta mutfağında da büyük önem taşıyan lezzetler arasındadır.

Farklı mutfakların yanı sıra biraz da Malta’ya özgü lezzetlerden bahsedelim. Bir ada ülkesi olması haliyle deniz mahsullerinin mutfağında epey geniş bir yer almasını sağlıyor. Malta’nın öne çıkan yemekleri arasında kalamar dolması, ahtapot, mürekkep balığı, kabuklu deniz canlıları ve birçok balık çeşidi gelmektedir. Balık çorbası, lampuki böreği ve yağlı ekmek isimli lezzetler adaya özgü yemek kültürünü deneyimleyebileceğiniz öne çıkan lezzetler arasında yer almaktadır.

Image
2

Malta mutfağında yiyeceklerin yanı sıra içecekler de çok çeşitlidir. Her türlü asitli-asitsiz içeceği bulabileceğiniz gibi özellikle ev yapımı şarapları çok meşhurdur. Aperatifler veya ana yemeklerin yanında çoğunlukla önerilir ve sunulur. Siz de Malta’ya gittiğinizde tamamen onlara özgü olan bu güzel şarapların tadına bakmadan dönmemelisiniz.

Malta mutfak kültürü hakkında bilgiler arasında bahsetmemiz gereken önemli konulardan bir tanesi de sofra adabıdır. İngiliz sömürgesinde olduğu yıllardan Malta’ya kalan sofra adabı alışkanlıkları günümüzde de sürmektedir. Örneğin servis peçetenizi kucağınıza koyarak yemeğe hazırlığınızı tam yapmanız beklenir. Yemeğe ekmekle başlanır ve sofranızı süsleyen mezeler, yemek öncesi aperatifler olarak sunulur. Sonra ister İtalyan mutfağının izlerine sahip makarnaları, isterseniz de deniz mahsullerinden tercih ederek yemeğinize devam edebilirsiniz. Hemen her yerde olduğu gibi bahşiş konusuna gelince de, tutarın %10 oranında bahşiş vermeniz yeterli olurken, eğer servis ücretini de hesaba ekliyorlarsa vermeden de mekandan ayrılabilirsiniz.

Image
3

Biraz da Malta’ya gidince mutlaka tatmanız gereken, ülkenin öne çıkan lezzetlerinden bahsedelim.

Aljotta: Domates, sarımsak ve pirinçle pişirilen balık çorbasıdır. Malta sofralarının başlangıç yemeğidir.

Pastizzi: Malta’nın yerel lezzetlerinden bir tanesi olan Pastizzi bir hamur işidir. Günün her saatinde tüketilebilen Pastizzi yumurta, pastırma, peynir ve bezelye ile hazırlanır.

Gbejna: Malta’nın Gozo Adası’ndan gelen bir keçi peyniri türü olan Gbejna, yemeklerde ve kahvaltı sofralarında çok sık karşılaşacağınız ürünlerden bir tanesidir. Kuru veya taze tüketilir.

Ravjul: İtalyan mutfağına has makarnanın Malta kültürüyle hazırlanmış ve Gbejna isimli keçi peynirleri ile doldurulmuş halidir. Görünümü Kars’ın Hengel yemeğine benzer ve üzeri sarımsaklı domates sosu ile süslenerek servis edilir.

Hobz biz-zejt: Malta’nın en önemli gıda maddesi olan ekmek, aynı zamanda yemeklerin başlangıç noktasıdır. Hobz biz zejt isimli atıştırmalık tamamen Malta yemek kültürünü taşıyan, küçük ekmek parçalarının domatesle ovularak hazırlanan bir üründür. Ton balığı, peynir, zeytinyağı ve soğan ile kaplanarak servis edilir.

Tavşan Yahnisi: Malta Adası’nda tavşan sayısı çok fazla olduğundan mutfak kültürünü şekillendiren bir ürün olmuştur. Tavşan yahnisi de Malta’da çok sık tüketilen lokal lezzetlerden bir tanesidir. Kırmızı şarapla harmanlanan tavşan eti, sarımsak, soğan, domates ve havuçla pişirilerek tavşan yahnisi olarak servis edilir.

Image

Figolli: Özellikle çocuklar için ünlü Paskalya tatlısı olarak bilinen Figolli, badem dolmasıdır. Yöresel bir hediyelik olarak da sunulan Figolli, renklerle süslenmiş bisküvilerden oluşmaktadır.

Bragioli: Kıtır ekmek, dilimli sığır eti, sarımsak, pastırma ve yumurtayla harmanlanmış biraz ağır bir yemektir.

Kinnie: Malta’ya özgü bir içecek olan Kinnie, özellikle sıcak yaz günlerinin en popüleridir. Bitkisel otlar ve turunçgillerin karışımıyla hazırlanır.

Timpana: Bir o kadar lazanyaya benzer, bir o kadar da farklı olan bir makarna böreğidir Timpana. Bol bolonez soslu makarnanın hamur işiyle kaplanıp sunulduğu bir lezzettir.