Herkesin bildiği gibi eğitim, kariyer yapmak için alınması gereken en temel şeylerin başında gelmektedir. Özellikle de kendini geliştirip dil öğrenmek ve öğrendiği ile iş hayatında daha yüksek seviyelere ulaşmak isteyenler, avantajlarıyla daha iyi imkanlara sahip olan ülkelerde eğitim almayı tercih etmektedirler. Orta Akdeniz bölgesinde üçü büyük, ikisi küçük olmak üzere toplam 5 takımadadan oluşan Malta da yurt dışı eğitimi konusunda en çok tercih edilen ülkelerden biridir. Konaklama seçenekleri, ulaşım kolaylığı ve ekonomik imkanlarıyla diğer Avrupa ülkelerine nazaran daha çok avantaja sahip olan ülke, bir öğrencinin beklentilerini fazlasıyla karşılayabilen yapısı ile de oldukça dikkat çekicidir.

Image
1

7000 yıllık mimari yapısıyla Akdeniz’in tam ortasında yer alan Malta, tarih boyunca büyük savaşlara sahne olmuş yerlerden biridir. Akdeniz’in mavisi ve bal rengi taş yapılarıyla dikkat çeken bu küçük ada ülkesi, günümüzde yurt dışı eğitimi başta olmak üzere tatil konusunda da önemli bir çekim merkezi olma özelliği taşır.

Eğer sizin de yurt dışında eğitim almak gibi bir düşünceniz varsa unutmayın ki Malta bu noktada sizin için oldukça doğru bir seçim olacaktır. Öğrencilerin büyük çoğunluğunun eğitim için Malta’yı tercih etmesinin aslında en önemli nedeni hiç şüphesiz Malta Üniversitesi’nin dünyanın en eski ve en saygın enstitülerinden biri olmuş olmasıdır. Ülkedeki tek üniversite olan Malta Üniversitesi, 1592 yılında Malta Şövalyeleri tarafından kurulmuş olup, dünyanın en eski üniversitelerinden birisidir.

Msida’nın merkezinde bulunan Malta Üniversitesi, adadaki en yüksek öğretim kurumudur. Eğitim dili tamamıyla İngilizce’dir. Avrupa’nın en saygın üniversitelerinden biri olan Malta Üniversitesi’nde 80 farklı ülkeden toplam 11 bin öğrenci eğitim görmektedir. Üniversite düzenli olarak çok sayıda Erasmus ve diğer değişim öğrencilerine ev sahipliği yapmaktadır. Yılda yaklaşık olarak bu okuldan 3 bin öğrenci mezun olur. Üniversite tam zamanlı ve yarı zamanlı derecelerin yanı sıra ayrıca diploma kursları da sunmaktadır.

Coğrafi konumu itibariyle Akdeniz’in tam kalbinde yer alan bu küçük ada ülkesi, herkesin bildiği gibi yurt dışı eğitiminin de vazgeçilmez adreslerindendir. Eğitim ülkede küçük yaşlarda başladığı için yerel halkın büyük çoğunluğu akıcı bir şekilde İngilizce konuşabilmektedir. Dolayısıyla Malta’ya geldiğinizde dil konusunda kesinlikle sorun yaşamayacağınızdan emin olabilirsiniz.

Malta’da eğitim almanın ayrıcalıklarının başını çeken etkenlerden bir diğeri ise diğer ülkelere nazaran daha ekonomik olmasıdır. Schengen Vizesi’nin olmasından dolayı Avrupa ülkelerine yakınlığı da öğrencilere diğer ülkeleri ziyaret etme şansı vermektedir. 

Bir öğrencinin farklı bir ülkede ihtiyacı olan en temel şeylerden biri de gittiği ülkede farklı alternatiflerde konaklama seçeneklerine sahip olmuş olmasıdır. Bu noktada Malta en gelişmiş ülkelerden de biridir. Aile yanında konaklama seçeneğine sahip olması sıcak ve aile ortamında eğitime devam etmeyi sağlarken, okulda konaklama seçeneği ise öğrenciye derslerle daha yakından ilgilenme fırsatı sunmaktadır. Uluslararası öğrenciler, üniversite kampüsünden sadece üç kilometre uzakta bulunan Malta University Residence’da kalabilirler. Bu rezidans ile okul arasında çalışan ücretsiz bir otobüs servisi bulunmaktadır.

Image

Burada İngiltere’deki eğitim sistemi geçerli olmakla birlikte yüksek lisans süresi ise 1 senedir. Dolayısıyla öğrenciler eğer IELTS’leri yeterli ise Malta’ya gidip, 1 senenin sonunda yüksek lisans mezunu olarak İngiltere’deki bir üniversitenin diplomasıyla Türkiye’ye dönebilir ve daha sonraki kariyer planlarına devam edebilirler. Burada önemli olan kriter dil seviyesinin yeterli olup olmamasıdır.

İtalya’nın güneyindeki bu şirin küçük ada, bir yandan eğitim alırken öte yandan da tatil yapmak isteyen öğrenciler için cazip imkanlar sunar. İngiltere’nin çoğu zaman kapalı, bulutlu ve yağmurlu havası yerine özellikle yaz aylarında deniz ve güneşin de nimetlerinden yararlanmak isteyen binlerce kişi, Avrupa’nın her yerinden Malta’yı tercih etmektedir. Dolayısıyla Malta hem yurt dışı eğitimi hem de yaz tatilini aynı zamanda tek maliyetle yapmanızı sağlar.

İşte Malta’da eğitim almanın başlıca ayrıcalıkları…

Schengen Vizesi almak çok daha kolay

Malta vize işlemlerinde diğer ülkelere oranla daha esnek olduğu için İngilizce konuşulan diğer ülkelerden vize alamayacak durumda olan öğrenciler için iyi bir alternatif oluşturmaktadır. Malta’da konsolosluk tarafından akredite olan bir okul ayarladıysanız çok rahat bir şekilde Schengen Vizesi alabilirsiniz.

Türkiye’ye çok yakın

İstanbul’dan yalnızca 2 buçuk saat uzaklıkta bulunan Malta’ya haftanın her günü Türk Hava Yolları’nın uçuş seferi bulunmaktadır. Bunun yanı sıra adada ulaşım da oldukça kolaydır. Bir şehirden başka bir şehre seyahat etmek yaklaşık 10 – 15 dakikadır. Ülkenin ulaşım konusunda gelişmiş bir yapıya sahip olması adanın en çok tercih edilen yerlerden biri olmasını sağlamıştır.

Akdeniz ikliminin cazibesi

Kışın bile ılıman bir iklime sahip olan Malta’da eğitim hayatınız kesinlikle dört duvar arasında geçmez. Malta, Akdeniz’e özgü olmasının yanı sıra kültürel dokusu ile de cazibesi olan bir adadır. Birbirinden güzel plajları ve güzel havası sayesinde eğitim için buraya gelenler için adayı keşfetmek oldukça keyiflidir. Siz de Malta’nın mavi sularında yüzerek, bu küçük adada eğitim almanın ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.

Image
1

Yerliler tarafından en çok kullanılan ikinci dil: İngilizce

Uzun yıllar altında kaldıkları İngiliz sömürgeciliğinin en güzel sonuçlarından biri de ada halkının İngilizce’yi hayatlarına dahil etmiş olmalarıdır. Ada halkı gündelik yaşamlarında ağırlıklı olarak Maltaca ve İngilizce konuşmaktadır.

Dünyanın her yerinden gelen insanlarla tanışma şansı

Malta içinde barındırdığı doğal ve tarihi zenginliklerinin yanı sıra gelişmiş eğitim olanaklarıyla da her yıl binlerce öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır. Tüm yıl boyunca adada sosyal ortamlarda sohbet ederek kaynaşabileceğiniz yepyeni insanlarla karşılaşabilirsiniz.

Dünyadaki en güvenli ülke

Avrupa’nın en düşük suç oranlarına sahip ülkesi Malta’ya gittiğinizde hırsızlık ya da dolandırıcılık ile karşılaşma ihtimaliniz oldukça düşük olacaktır. Bu sebeple kendinizi güvende hissederek öğrencilik hayatınızı doyasıya yaşayabilirsiniz.

Açık hava etkinlikleri için ideal bir mekandır

Malta; kaya tırmanışı, yürüyüş, su sporları, futbol, yelken veya sadece sahilde dolaşmaktan hoşlanan herkes için adeta bir cennettir. Ada sularındaki deniz yaşamı Akdeniz’deki en çeşitli ve renkli bölgelerinden birisi olarak bilinmektedir. Bu nedenle buradaki dalış deneyimi yurt dışı eğitimi için adada bulunan öğrencilere benzersiz bir heyecan yaratacaktır.

Birbirinden lezzetli yemekler

Dünyanın en iyi mutfaklarından birine sahip olan Malta, yemekleriyle de oldukça meşhurdur. Ada yemekleri her daim taze, mevsimlik ve oldukça lezzetlidir. Malta mutfağının en çok tercih edilen lezzetleri taze makarna, zeytinyağı ve deniz ürünleridir. Malta atıştırmalık hamur işleri ile de oldukça ünlüdür.