Malta’nın geçmişten bu yana en büyük kültürel etkinliklerinden biri olan Malta Karnavalı için geri sayım başladı! Başkent sokaklarının rengarenk olacağı ve harika bir karnaval coşkusu atmosferinin hakim olacağı Malta Karnavalı’nın 2022 kutlaması için şimdiden hazırlıklar başladı bile. Birbirinden keyifli kostümler, gösteriler, etkinlikler ve çok daha fazlası ile ziyaretçilerini büyüleyecek anlar çok yakında. Başkent Valletta’ya yolu düşenlerin mutlaka deneyimlemesi gereken dolu dolu bir etkinlik bu. Tabiki, aranızda bu karnavalın ününü henüz duymamışlar olabilir. Bu yüzden, gelin ilk olarak bu coşkulu karnavalı daha önceden duymamış olanlar için Malta Karnavalı’nın geçmişine doğru kısa bir yolculuğa çıkalım.

Image

Geçmişten bu yana korunmuş bir kültür: Malta Karnavalı

Malta’da karnavalların geçmişi çok eskilere dayanıyor. İlk karnaval 1535 yılında, o dönemin başkenti Birgu’da bugüne kıyasla daha mütevazı bir şekilde gerçekleşmiş olup, o günlerden bu yana da devam etmiş. İlk zamanlardaki karnavallar, daha çok St. John Şövalyeleri’nin yarışma veya turnuvalarda becerilerini göstermeleri üzerine yapılıyordu. Sonrasında, becerilerini kanıtlayabilen bu şövalyeler çeşitli ziyafetler ile de ödüllendiriliyordu. Birkaç yıl bu şekilde devam eden karnavallar, daha sonra vahşi ve abartılı bir hal almaya başlayınca birkaç düzenlemeye gidildi. Hatta karnavalların önemli simgelerinden olan maskelerin de sokaklarda takılması bir süre yasaklanmıştı. Tarihi beş yüz yıla kadar dayanan bu karnavallar, Malta için hem kültürel hem de dini bir olay olarak değişim geçirerek bugün olan haline geldi. 

Image

Rengarenk kostümler ve gösterilerle dolu anlar: Malta Karnavalı Nasıl Kutlanır?

5 gün boyunca süren Malta Karnavalı, kutlandığı şehri bu süre boyunca adeta bir şov alanına çeviriyor. Her kesimden insanı bir araya getiren rengarenk ve eğlence dolu bir karnavalın nasıl kutlandığına gelin yakından bakalım. Bugün yapılan karnavallar, geçmiş ve modern karnaval geleneklerinin bir sentezi olarak mükemmel bir uyum içinde kutlanıyor. Gece geç saatlere kadar süren maskeli balolar, sokak partileri, kostümlü eğlenceler, büyük şamandıranlar ve geçit törenleri; müzikler ve birbirinden leziz yiyecekler eşliğinde baş döndürücü bir hal alıyor. Ayrıca, bu beş günlük karnaval süresi boyunca herkesin dilediği maskeyi ve kostümü giymesi de serbest. Tabiki, bir kutlamadan bahsederken yarışmalarından söz etmemek mümkün değil. Birbirinden farklı ve devasa büyüklükteki şamandıraların yarışmaları, Malta Karnavalı’nın en prestijli ve popüler yarışmalarından biri. En iyi karnaval şamandıralarını yapmanın, Malta adaları çevresinde bir prestij meselesi olduğu söyleniyor. 

Şamandıralara eşlik eden; bandolar, dansçılar, müzikler, grotesk maskeler ve kostümlü figürler ve çeşitli gösteriler ile karnaval coşkusu bir üst seviyeye çıkıyor. En iyi danslar ve kostümler için de Floriana ve Valletta’da yapılan geçit törenlerinde ödüller veriliyor. Adalara göre kutlamalar bir miktar farklılık gösterse de 5 gün boyunca çılgınlar gibi eğlenildiği bir gerçek. Mesela, Malta’nın bazı yerlerinde karnaval kutlamaları komiteler tarafından değil de spontane yapılan sokak partileri eşliğinde gerçekleştiriliyormuş. 

Image

Eğlence ve deneyim zamanı: Malta Karnavalı Yiyecekleri ve Partileri

Maltalıların eğlenmeyi ne kadar çok sevdiği herkes tarafından bilinir. Malta Karnavalı da bunun en büyük göstergelerinden biri! Yaşlı veya genç fark etmeden herkesin havalı kostümleri ile katılacağı bu karnavalda kostümünüz ile yer almak için harika bir zaman. Fırtına askerlerinden çeşitli Disney karakterlerine kadar birbirinden farklı kostüm görmeye hazır olun. Hatta tam olarak giyinmemiş din adamları veya tuhaf kostümleri olan şövalyelere bile rastlayabilirsiniz. Kostüm seçiminizi sizin hayal gücünüze bırakıp partilerden konuşmaya başlayalım. Gece geç saatlere kadar süren karnaval partilerinde çılgınlar gibi eğleneceğiniz kesin. Geçit törenlerinden ödüller verildikten sonra başlayan ve güneşin doğuşuna kadar devam eden partiler, karnavalın vazgeçilmezi. Geç saatlere doğru temponun daha da arttığı bu partiler ister sokaklarda, ister gece mekanlarında hız kesmeden devam eder. Birbirinden farklı türdeki gece kulüpleri, bar veya restoran arasından istediğinizi seçebilirsiniz.

Image

Herkese hitap edecek bir karnaval bu!

Böylesine bir karnavaldan ve eğlenceden bahsederken Malta yiyeceklerinden bahsetmeden olmaz. Eğlenceyi en derinden hissedeceğiniz bu kutlamalara eşlik eden birbirinden leziz yiyecekler de Malta Karnavalı’nı özel kılan bir başka şey! Tatlıdan tuzluya enfes yiyeceklere rastlayacağınız sokak satıcılarından özellikle Malta Karnavalı’nın geleneksel bir lezzeti olan “Prinjolata” tatlısını satın almayı unutmayın. Geleneksel olarak büyük boy olarak tüketilen bu Malta tatlısının şimdiler mini boyları da yapılıyormuş. Badem, bisküvi ve yumurta ile yapılan kubbe şeklindeki bir pandispanya üzerine krema ve eritilmiş çikolatası ile bu geleneksel lezzet deneyeme değer. Karnavalın bir diğer simge yiyeceklerinden biri ise Perlini. Birbirinden farklı renkler ve şekillerde şekerler ile kaplanmış bu bademler, karnavalın en gözde ikramlarından. 

Image

Nerede ve ne zaman?: Malta Karnavalı’na katılmak isteyenler için

5 gün boyunca her yıl kutlanan Malta Karnavalı, Malta için geçmişten bu yana en heyecan verici kutlamalardan biri olarak bu yıl da gerçekleşecek. Yıllara göre karnavalın kutlanma günleri değişiklik gösterse de her zaman Paskalya Pazar gününden 7 hafta önce gerçekleşir. 2022 Malta Karnavalı ise bu sene 25 Şubat Cuma gününde başlayıp, 1 Mart Salı gününe kadar sürecek. Pandemi koşullarına göre etkinliklerde değişiklikler olabileceği için karnaval sürecini takip etmeyi ihmal etmeyin. 

Malta, Avrupa’nın en küçük ülkelerinden biri olmasına rağmen Akdeniz’de bulunan küçük bir takımada olarak dünyada oldukça ilgi gören bir lokasyon. Malta Karnavalı ile ününe ün katan Malta’da karnavallar adanın çeşitli kasaba ve köylerinde yapılıyor. Başkent Valletta ise Malta Karnavalı’nın asıl merkezi. Valletta’da karnaval ruhunu tam anlamıyla hissedebilir ve deneyimleyebilirsiniz. Karnaval kutlamaları için bir diğer önemli merkez ise Gozo adasındaki Nadur Köyü. Burada karnavalda giyilen o tuhaf kostümlere rastlama olasılığınız çok yüksek. Genellikle, sokak partileri ile karnavalın kutlandığı Nadur Köyü, karnavalın başka özgün hallerine tanıklık etmek için özel bir seçim gibi görünüyor. 

Image

Karnaval ile ilgili program bilgisine bu linkten ulaşabilirsiniz