Hem tarihi hem kültürel hem de doğal alanları ile Malta dünyanın en ilgi çekici ülkelerinden bir tanesi. Toplamda 7 adadan oluşan ve 3 adasında aktif yaşam olan ülke her yıl sayısız turisti ağırlıyor. Hem zengin gelenek kültürü hem de inanç yapısı ile de ayrı bir merak konusu oluyor. Sayısız tarihi eser, kale ve tapınaklar ile adeta bir cazibe merkezi. Elbette yine pek çok muhteşem plajından da bahsetmek gerekiyor. Malta her ne kadar küçük bir ada olsa da sundukları oldukça fazla ve bu anlamda dünyanın en büyük turizm merkezleri ile bile boy ölçüşebilir durumda.

Image
1

Malta halkının misafirperver oluşu özellikle bu ülkeyi ziyaret edenler için büyük avantaj oluyor. Çünkü halk turistlere son derece yardımcı oluyor. Adanın hem izole hem de sessiz yerleri olduğu gibi canlı ve hareketli kısımları da var. Yani adadan nasıl verim almak isterseniz Malta size onu sunmaya hazır durumda bekliyor olacak. Hem denize girebilir hem doğa sporları yapabilir hem de daha önce görmediğiniz yerleri keşfedebilirsiniz. Tüm bu olanakları sizle sunan Malta’da sıcak bir karşılama sizleri bekliyor. Şehir içi ulaşımın da çok kolay olduğu Malta’da isterseniz gecenin ışıkları ile birlikte eğlence mekânlarına giderek sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenebilirsiniz. Hem hesaplı hem de ulaşımı rahat bir lokasyona sahip olan Malta her sene sayısız turiste ev sahipliği yapıyor.

Malta 3 ana adadan oluşuyor ve en büyüğü Malta, sonraki Gozo ve en küçüğü ise Comino’dur. Malta’yı ziyaret etmek için pek çok sebep sayılabilir. Çünkü ülke çoğu bakımdan turist olmak için avantajlı. Hatta pek çok başka ülkeye kıyasla tatil açısından daha rahat bir konumda. Malta’da yollar, sahil yolları ve köyler yol sistemleri ile organize bir şekilde bağlanmış durumdadır. Adada taksiler de mevcut araç kiralama da. Araç kiralama fiyatları değişiyor ancak 15 ila 25 Euro arasında bir fiyatla araç kiralayabilirsiniz. Bu anlamda ulaşım konusunda da büyük rahatlık yaşamış olacaksınız.

Image
2

Eğer adada kısa kalmak niyetindeyseniz araç kiralayabilir ve gününüzü değerlendirebilirsiniz. Bu noktada sadece nereye gideceğinizi bilmek önemli olacaktır. Malta’da tren yani demiryolu ulaşımı bulunmuyor. Otobüs ise Malta’da dolaşmak için en uygun yöntem. Kışları 1,5 yazları ise 2 Euro ile dilediğiniz gibi dolaşabilirsiniz. Ayrıca daha uzun kalmak isteyenler için 7 günlük geçerli biletler de satılıyor. Bunlarla dilediğiniz yere 7 gün içinde gidebilir, gezebilirsiniz. Lufthansa, easyJet, Air Malta ve Ryanair adaya hizmet sağlayan taşımacılardır.

Malta’da günlük yaşam oldukça hareketli ve eğlencelidir. Sakin bir tatil arayışındaysanız daha huzurlu alanlar da bulunuyor. Tamamen sizin tatil anlayışınıza kalmış bir durum.

Image
3

Wishlistinize Malta’yı eklemek için sebep çok. Bunlardan bazılarını sıralamak gerekirse:

  1. Doğal, kültürel ve tarihi alanlar:  Malta’nın tarihi çok eskiye dayanıyor. Bu anlamda pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığını söyleyebiliriz. Fenikelilerden Romalılara, Araplardan Fransızlara kadar pek çok kültürle yoğrulmuş durumda. Bu millet ve devletlerin adayı istila etme sebepleri adanın muhteşem konumu elbette. Ülkeyi ziyaret ettiğinizde geçmişteki uygarlıklardan kalan izleri rahatlıkla görebilirsiniz. Ortaçağ’dan kalan şövalyelerin bıraktığı izler, İngilizlerden kalan trafiğin sağdan akışı gibi pek çok önemli miras bulunuyor. Örnek vermek gerekirse M.Ö. 3600-3200 yıllarından kalma eski şehirler, yeraltı mezarları, Valetta Şehir Müzesi, katedraller ve deniz müzesi mutlaka görmeniz gereken yerler.
  2. Yemekler: Malta’ya gitmişken Malta mutfağının lezzetlerini tatmadan olmaz elbette. Yerel yemekler hem lezzetli hem de bir o kadar hesaplı. Ada ülkesi olduğu için deniz mahsullerinden yapılan yemekler hayli meşhur. Tavşan yahnisi gibi adaya özgü yemekler bulunuyor. Sabah kahvaltısında ise yine adaya özgü birbirinden farklı çeşitte lezzetler sizleri bekliyor. Şövalye çorbası olarak bilinen içerisinde baharat, sarımsak, balık, domates bulunan Dul Çorbası tatmaya değer. Sığır etinin yuvarlanması ile yapılan Bragoli, içerisinde zeytin, domates, yumurta, fesleyen, kabak ve kapya bulunan vejetaryen Kapunata mutlaka tadına bakılması gereken yerel lezzetlerden bazıları.
  3. Ulaşım Kolaylığı: Malta’yı cazibeli bir turizm merkezi yapan yerlerden bir tanesi de ulaşım kolaylığıdır. Türkiye’den Malta’ya gitmek isterseniz pek çok uçak seferi bulabilirsiniz. Üstelik erken rezervasyon yaptırırsanız çok daha hesaplı bilet bulmanız da mümkün oluyor. Direkt uçuşlar İstanbul’dan iki buçuk saatlik bir sürede tamamlanmaktadır. İki buçuk saat İstanbul içerisinde bazen bir yerden bir diğer yere gitmekte bile zorlandığınızı düşünürseniz Malta’ya ulaşmak hayli kolay. Eğer yurt dışında bir yere tatile gitmeyi düşünüyorsanız Malta saat avantajı ile de sizin ayrıca ilginizi çekebilir.
  4. İklimi: Malta’nın benzersiz bir iklimi vardır. Yazları sıcak kışları ise serindir. Yılın 12 ayında da rahatlıkla gezebilir ve doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Sadece yazları 32 dereceye kadar varabilen sıcaklıklardan rahatsız olmamak adına önlem almanız yeterli olur. Bazen geceleri çok soğuk olabiliyor ancak bu durum geçici oluyor. Eğer sıcaktan ziyade ılık havaları tercih ediyorsanız kış aylarında yapacağınız bir yolculuk sizi memnun edecektir. Yazları ise denizin tadını çıkarmak için daha iyi bir alternatif bulamazsınız.
  5. Gezip görülecek yerler: Deniz, kum, plaj yanı sıra eğlenceli Malta hayatına tanık olmak isterseniz başkent Valletta’da sizi oldukça güzel mekânlar ve yerler bekliyor. Rengarenk kayıkların süslediği Marsaxlokk ve Malta’nın merkezinde yer alan Mosta şehri sizi büyüleyecek. Şehirdeki kilise de ziyaret edilmeyi bekleyen muazzam yapılardan. Kısaca Malta’yı ziyaretinizde görmek isteyebileceğiniz pek çok yer bulunuyor. Siz de hem hesaplı hem de görülmeye değer bir tatil ülkesi arıyorsanız Malta tam sizin için.
  6. Plajlar ve deniz: Malta denildiğinde elbette akıllara ilk olarak muhteşem denizi ve plajları geliyor. Adanın hemen her yerinde farklı plajlar bulmak mümkün. Gozo Adası plajlar bakımından sizi en çok doyuracak yerlerden. Plajların bazıları daha sakin ve izole iken bazılarında yoğun bir turist akını mevcut. İsterseniz daha sakin plajları tercih edebilir dilerseniz kalabalıkta renkli bir alanda denizin tadını çıkarabilirsiniz. 
  7. Spor faaliyetleri: Konu deniz olduğunda akıllara su sporları da gelecektir. Malta’da sportif etkinlik adına geniş bir seçenek sunuluyor. Üstelik her yaş için ayrı etkinlik söz konusu. Dalış, trekking, yamaç paraşütü gibi aklınıza gelebilecek pek çok faaliyeti Malta’da gerçekleştirebilirsiniz. Akdeniz’in en temiz dalış alanları da yine Malta’da bulunuyor. Ayrıca dalış esnasında karşınıza pek çok batık da çıkacaktır. Bu farklı deneyim için bile Malta sizin için idealdir.
  8. İngilizce konuşuluyor: Malta’ya gittiğiniz takdirde konuşma bakımından hiç zorluk yaşamayacaksınız. Çünkü her ne kadar geniş bir alanda Maltaca konuşulsa da İngilizce resmi dil olarak kabul ediliyor. Bu anlamda iletişiminizi de rahat bir şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz. Ayrıca resmi dilin İngilizce olması Malta’da dil öğrenme amaçlı gelen öğrenciler açısından da büyük önem arz ediyor. Malta’da dil eğitimi oldukça meşhur. Birbirinden farklı dil okullarının Malta’da farklı seçeneklerle size imkân sunduğunu görebilirsiniz.
  9. Ucuz bir ülke olması: Malta’nın turistler için favori olmasının bir diğer sebebi de hayli hesaplı olması. Diğer İngilizce konuşan ülkelerle kıyasladığınız takdirde ülkenin ne denli uygun olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Tatil için birbirinden avantajlı fırsatlar sizlere sunuluyor. Ayrıca ülkeye vardığınızda yeme, içme, barınma gibi ihtiyaçlarınıza ayırdığınız bütçe diğer Avrupa ülkeleri ile kıyaslanınca oldukça hesaplı. Az bir bütçe ile keyifli bir tatili Malta adalarında geçirebilirsiniz.
  10. Misafirperverlik: Turizm ülke ekonomisinin en büyük kısmını oluşturuyor. Bu sebeple Malta’nın turist seven bir ülke olması şaşırtmamalı. Ayrıca bir Akdeniz ülkesi olması sebebiyle de bize oldukça yakın hissettiriyor. Malta’da herhangi bir şekilde yabancılık çekmezsiniz. Güvenli bir yer olmakla beraber yerel halk sizlere yardımcı olmak için ellerinden geleni yapıyor.
Image
4

Ülkenin en büyük özelliklerinden bir tanesi az önce de dediğimiz gibi Akdeniz ülkesi olmasından kaynaklı sizi evinizde gibi hissettirmesidir. Akdeniz mutfağının en iyi örnekleri sizlere Malta’da sunulduğundan mutfak anlamında da çok büyük bir yabancılık çekmeyeceksiniz. Ayrıca Malta’da çok sayıda Türk restoranının olduğunu hatırlatmak gerekiyor. Malta, Avrupa Birliği ülkesine tabi bir ülke ve bu nedenle ülkeye girerken Schengen vizesi isteniyor. Ankara ve İstanbul’daki konsolosluklarda diğer pek çok ülkeye oranla Malta’ya vize çok daha rahat verilmektedir. Bu sebeple Malta’ya gitmek için bir diğer sebep olarak vize kolaylığını sayabiliriz. Hem doğal hem kültürel hem de tarihi anlamda pek çok güzelliği bir arada bulunduran Malta’da hayallerinizdeki gibi bir tatil geçirmeniz mümkündür.

Eğer ekonomik, hızlı ve rahat bir tatil arzu ediyorsanız Malta tam da sizin ihtiyacınızı karşılayacak nitelikte. İsterseniz arkadaş grubunuzla isterseniz ailenizle gidebileceğiniz Malta’da pek çok anı biriktirebilirsiniz. Doğa ile baş başa kalıp göz alabildiğine uzanan muazzam plajlarında güneşlenebilir, denize girebilirsiniz. Bu sene Malta’ya gitmek için sebep çok.