Çin'in Wuhan şehrinde Aralık ayının sonunda ortaya çıkan ve günümüzde tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs pek çok ülkede etkisini göstermeye devam ediyor. Güncel vaka sayısının 50 milyona yaklaştığı Covid-19 sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı ise 1,5 milyona yaklaştı. Pek çok ülke sınırlarına kısıtlama getirse de seyahat etmek zorunda olan insanlar maalesef korku dolu şekilde dünyanın farklı ülkelerine gitmek zorunda kalıyor. Akdeniz'in gözde ülkelerinden biri olan Malta da Covid-19'dan nasibini alan ülkeler arasına girdi. Eğer Malta'ya seyahat etmeniz gerekiyorsa, bazı bilgileri önceden bilmeniz gerekiyor.

Image
1

Malta'da Koronavirüs Süreci ve Alınan Önlemler

Dünyanın önde gelen ülkelerine ait üniversiteler tarafından yapılan istatistikler her yeni gün internet sitelerinden paylaşıma açılıyor. Bu gibi güvenilir kaynaklardan alınan bilgiler ile Malta'nın yerel hükümeti tarafından her gün Koronavirüs istatistikleri paylaşılmaya devam ediyor. Alınan bilgilere göre Malta'da ilk Covid-19 vakası 7 Mart 2020 Cumartesi günü ortaya çıkmıştı. Önlemlerin hızla alınmasına rağmen tarihler 16 Mart 2020'yi gösterdiğinde vaka sayısı 3'e yükselmişti. Ekim sonu itibariyle son sayı toplamda 4737 olurken, bunlardan 3242'si iyileşti ancak 45 kişi maalesef Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Malta hükümeti, virüsün tüm adayı ele geçirmemesi için olağan üstü önlemler aldı ve yeni önlemler de almaya devam ediyor. Vakaların önlemeyen bir biçimde hızla artması sebebiyle Başbakan Robert Abela tarafından yapılan açıklamaların ardı arkası kesilmiyor. Her gün TV kanallarında konuşan Başbakan Yardımcısı Chris Fearne ve Halk Sağlığı Sorumlusu Charmaine Gauci hem yerel hakın hem de ülkedeki turistlerin Covid-19'a karşı önlem alması gerektiğini belirtiyor. 19 Ekim 2020 tarihi itibariyle ülkede alınan ve tüm halka duyurulan önlemler şu şekilde sıralanıyor:

- Sokağa maskesiz çıkmak yasaktır.

- 3 yaş altındaki çocukların maske takmasına gerek yoktur. Buna solunum sıkıntısı çeken hastalar ile açık alanda spor yapanlar da eklenmektedir.

- Maske takmaktan muaf olan kişiler haricindeki tüm insanlar maske takmak zorundadır. Aksi halde para cezası ile cezalandırılır.

- Tüm gece kulüpleri ve bar gibi işletmeler akşam 23.00 itibariyle kapalıdır. Bu karardan restoranlar muaf tutulmaktadır.

- Malta Uluslararası Havalimanı giriş terminalinde virüs vakasından şüphelenilen yolcular için okullarda ve özel sağlık kliniklerinde hızlı Covid-19 testleri uygulanacaktır.

- Malta'da düğün gibi aktiviteler sadece toplantı şeklinde, sosyal mesafe ve maske kuralına uyularak ve oturmak kaydıyla yapılabilir. Düğün toplantılarında en fazla 300 kişiye izin veriliyor. Eğer etkinlik kapalı bir alanda yapılacaksa 2 metre aralıklı olmak üzere 100 kişinin katılımına izin veriliyor. Bununla birlikte masalarda en fazla 8 kişi oturabiliyor.

Image
2

Malta'da Güncel Koronavirüs Durumu

Covid-19 vakalarının ilk görüldüğü zamanlar hava trafiği tamamen kapatılan Malta'da şu an uluslararası havaalanı açık durumda bulunuyor. Ancak gelen tüm ziyaretçiler ateş ve diğer semptomlar tarafından taranıyor. Covid-19 şüphesi olanlar Malta Halk Sağlığı tarafından gözetim altında tutuluyor.

Malta'da faaliyet gösteren hastaneler, hastalar girmeden önce sağlık kontrolünden geçiyor. Bu nedenle hastaneye gitmeniz gereken bir durum olursa kapıda bir süre beklemeye hazır olmalısınız. Öte yandan hastanelerin tamamında Covid-19 poliklinikleri kurulduğu için risk altında yer alıyor. Bu nedenle eğer kendinizi çok kötü hissetmiyorsanız, hastanelere gitmemeniz önerilir.

Ayrıca kiliseler de ibadete açılmıştır ancak önlemler de alınıyor. Buna göre kiliselere sınırlı sayıda kişi alınmakta ve maske-mesafe kuralına uyulması isteniyor. Kişi sınırlaması her 4 metrekarelik alana 1 kişi olacak şekilde belirleniyor. Grup halinde hareket edilmesi gereken durumlarda ise 10 kişiden fazlasının bir araya gelmesine izin verilmiyor.

Malta Seyahati Öncesinde Yapılması Gerekenler

Malta'ya seyahat etmeden önce Covid-19'a yakalanma riskinize karşı seyahat sigortası yaptırmalı ve mutlaka sigorta poliçesinin Koronavirüs ile ilgili masrafları karşıladığından emin olmalısınız. Ayrıca ücretsiz Avrupa Sağlık Sigortası kartı (EHIC) için de başvuru yapabilirsiniz.

Uçuşunuz esnasında maske takmanın gereklilikleri ile uçaktaki sosyal mesafe düzenlemeleri için havayolunuz size gerekli olanları anlatacaktır. Ancak Mala seyahati öncesi, gelecek olan tüm turistlerin önce sağlık bildirimi yapmaları için bir form doldurmaları ve varış esnasında bunu ibraz etmeleri gerekiyor. Gerekli formlara ulamak için www.maltaairpot.com/declarationforms/ adresine tıklayabilirsiniz.

Image
3

Malta'ya Varınca Yapılacaklar

Malta Uluslararası Havalimanı'ndan girdiğiniz anda Covid-19'a karşı ilk önce bir taramadan geçirileceksiniz. İlk bakılacak olan ateş testi olduğundan, eğer ateşiniz 37.2 °C üzerinde ise ekstra tahliller yapılması için alıkoyulabilirsiniz.

Otelinize ya da diğer konaklayacağız yere ulaşmak için toplu taşıma araçları kullanacaksanız, mutlaka maske takmanız gerekiyor. Maske takma zorunluluğu müzeler ve turistik alanlar, spor salonları, mağazalar, kuaförler, yüzme havuzları, barlar, restoranlar gibi alanlarda da zorunlu kılınıyor. Ayrıca her bir alanın metrekaresine göre girebilecek kişiler belirleniyor ve sayının üzerinde ziyaretçi alınmıyor. Bu tür yerlere girmek isterseniz ayrıca ellerinizi alkol bazlı bir dezenfektan ile temizlemeniz ve sosyal mesafeyi de korumanız gerekiyor.

Eğer Malta'da koronavirüs belirtileri gösterirseniz, derhal otel personelini bilgilendirmeniz gerekiyor. Ayrıca gerekli tavsiyeler için Malta'nın yerel sağlık kurumunun 111 no'lu telefonundan da bilgi alabiliyorsunuz.

Malta'nın güvenli bulduğu koridor ülkelerinden gelenler için karantina zorunluluğu bulunmuyor ve Türkiye'de şu an güvenli ülkeler arasında yer alıyor. Ancak yolcu güvenli bir ülkeden geliyorsa bile eğer güvenli olmayan koridor ülkelerinden birinden gelen yolcularla bir arada bulunmuşsa 14 gün zorunlu karantina altına giriyor. Eğer karantina altına alındıysanız, yiyecek, ilaç ya da diğer ihtiyaçlarınız için yardıma ihtiyaç duyarsanız +356 2141 1411 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Karantina altındayken bulunduğunuz bina düzenli olarak polis tarafından kontrol altında tutuluyor. Eğer karantinadan kaçma ya da diğer kurallara uymama gibi bir teşebbüsünüz olursa, her bir girişiminiz için 3.000 Euro para cezası ödemek zorunda kalıyorsunuz.

Image
4

Malta'da İken Covid-19 Testi İmkânları ve İhlal Cezaları

Malta'da iken eğer Covid-19 semptomları hissederseniz, PCR testi yaptırmak isteyebilirsiniz. Bunun için öncelikle 111 numaralı telefondan randevu almanız gerekiyor. Şu anda testler ücretsiz olarak Pembroke, Qormi, Hal Farrug ve Burmarrad bölgelerindeki, hükümet tarafından işletilen tesislerde yapılıyor ve herhangi bir ödeme yapmak da gerekmiyor. Ayrıca havaalanı, eğitim tesisleri, huzurevleri ve diğer sağlık tesislerinde hızlı test yapılabiliyor. Ayrıca bazı özel hastanelerde de belirli bir ücret karşılığında PCR testi yapılabiliyor. Test için randevunuza giderken mutlaka kendi aracınızı ya da motosikletinizi kullanmanız gerekiyor. Eğer kendi aracınız yoksa, ulaşım sağladığınız aracın arka koltuğunda oturmak ve camı açık tutmanız gerekiyor. Bu imkânı da bulamazsanız yardım hattını arayarak, ulaşım sıkıntısı çektiğinizi belirtmeniz gerekiyor.

Test yapılırken burun açıklığınızdan uzun pamuklu bir çubuk sokuluyor ve boğaz arkasından nazofaringeal sekresyonların bir örneği alınıyor. Birkaç saniye süren test ilk etapta rahatsız edici olsa da bu his kısa süre sonra sona eriyor. Test yapıldıktan sonra hemen eve gitmeniz ve başka hiçbir yerde oyalanmamanız gerekiyor. Test sonucu çıkıncaya kadar da evde/otelde kalmanız gerekiyor. Test sonuçlarınız en geç 72 saat içinde e-posta, SMS ya da sabit hatlı bir telefon görüşmesi ile size bildiriliyor. Eğer 72 saat geçmesine rağmen bildirim almadıysanız, covid19.results@gov.mt adresine e-posta gönderebilir ya da 111'i arayabilirsiniz.

PCR testinizin sonucu pozitif çıkarsa, derhal sağlık ekipleri tarafından aranıyor ve kendinizi karantina altına almanız gerekiyor. Şayet bu emirden kaçarsanız ve gerekli uygulamaları yapmazsanız 10.000 Euro para cezası ödemek zorunda kalıyorsunuz.

Tüm toplu yaşanılan alanlarda maske takmak zorundasınız. Buna halka açık yerler ve hatta Gozo Adası'na giden feribot da dahil. Eğer herhangi bir toplu taşıma aracında ya da halka açık alanda maske takmadığınız tespit edilirse, suç başına 100 Euro para cezası ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Malta'da turistseniz ve Covid-19 hakkında bilgi almak istiyorsanız, her daim +356 2169 2447 numaralı telefonu arayabilir ya da "tourismcovid-19helpline@visitmalta.com" adresine e-posta gönderebilirsiniz.

Bulunduğunuz alanlarda Covid-19 düzenlemeleri ile ilgili herhangi bir ihlalle karşılaşırsanız, polise bildirmek için 22944511 ya da 22944504 numaralı telefonu arayabilirsiniz. Covid-19'un ruh sağlığınızı etkilediğini düşünüyorsanız ve kendinizi üzgün/depresif hissediyorsanız yardım için 1775 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Çevrenizde yardıma muhtaç bir yaşlı görüyorsanız, gıda, hazır yemek veya ilaç yardımı alması için 25903030 numaralı telefonu arayarak yardımcı olabilirsiniz.

Burada iletilen bilgiler en güncel olanlarıdır. Ancak seyahatiniz esnasında pek çok bilgi için güncelleme gelmiş olabilir. Bu tür değişiklikleri ve yeni duyuruları önceden öğrenmek için turistler hizmet veren 21692447 numaralı telefondan yardım alabilirsiniz.