Konforlu bir gemi turu unutmayın ki size donanımlı bir tatil köyünden çok daha fazlasını verir. Özellikle çocuklu aileler için günümüzde ideal bir seyahat aracı haline gelen gemi turları, düşünülenin aksine yalnızca yaş almış kişilerin yaptığı bir seyahat biçimi değil; bavul açıp kapama derdi olmayan, her sabah yeni bir limana uyanabildiğiniz ve çocuklarınızla pedagoglar tarafından oyunlar oynatılıp animasyon etkinlikleri yaptırılan bir tatil şeklidir. Adeta küçük bir şehir izlenimi bırakan gemilerde her şey yolcuların rahatlığı düşünülerek tasarlanmıştır.

Image

Siz de birçok firmanın düzenlemiş olduğu cruise turlarıyla Akdeniz’in kalbinin attığı, denizle doğanın mükemmel uyum yakaladığı doğa harikası adalar ülkesi Malta’ya giderek, kendinizi muhteşem bir atmosferin ve sıcakkanlı insanların kollarına bırakabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey birbirinden cazip Malta Cruise turlarına göz atmak olacaktır.

Sicilya Adası’nın güneyinde yer alan Malta, tarihimizde her ne kadar işgal döneminde devlet adamlarının sürgüne gönderildiği ada olarak bilinse de 7 bin yıllık mimari yapısıyla günümüzde dahi göz kamaştırmaya devam etmektedir. Küçük bir ülke olmasına rağmen bünyesinde gezebileceğiniz 3 ayrı ada bölgesi bulunur. Gozo, Malta ve Comino adındaki bu adaların her biri emin olun ülkeye ayrı bir güzellik katmaktadır.Akdeniz adaları arasında hem tarihiyle hem de güzelliğiyle ayrı bir yere sahip olan Malta, Avrupa ve Afrika arasındaki konumuyla çağlar boyunca çok önemli bir liman olmuştur.

Tarih boyunca pek çok kez işgal edilen ülkenin en ünlü dönemi ise Malta Şövalyeleri olarak bilinen St. John Şövalyeleri’nin Malta’yı yönettiği dönemdir. Öyle ki Osmanlılar tarafından Rodos’tan kovulan şövalyelerin kurduğu bu birlik, dini ve askeri bir yapılanma olarak surlardan katedrallere kadar sayısız mimari güzelliğin adayı sarmasını sağlamıştır. Fenikeliler’den İspanyollara ve İngilizlere kadar pek çok kültürün iz bıraktığı bu ada, gizemli havasını halen korumakla birlikte Akdeniz’in en eğlenceli ve keyifli tatil yerlerinden bir tanesi olmayı dabaşarmıştır.

Bal Rengi Taş Yapılar

Akdeniz’in mavisi ve bal rengi taş yapılarıyla dikkat çeken adanın 16. Yüzyılda inşa edilen başkenti Valetta, hala ayakta duran burçlarla örülü mimari yapısıyla da tam bir kaleyi andırır. Büyüleyici mimari yapısıyla Malta’nın görmeniz gereken en güzel şehirlerinden Valetta tüm şehir olarak UNESCO Kültür Mirası listesindedir. Tam bir Orta Çağ kenti atmosferi ile sarıp sarmalanacağınız Valetta’da görmeniz gereken yerlerin başında Şövalyeler Sarayı, Azize Catherine Şapeli ve Zafer Kilisesi gelmektedir. Mimari yapısını günümüze dek koruyan bu yapılarda binlerce yaşanmışlık, duygu ve sanat sizi karşılayacaktır.

Üç adaya yayılmış olan Malta’nın yüzölçümü her ne kadar küçük olmasına rağmen gezilecek yerlerinin sayısı itibariyle de oldukça fazladır. En güzeli de yılın neredeyse tamamının güneşli ve sıcak geçiyor olmasıdır. Bu nedenle adaya yapacağınız tatili yılın hangi dönemine denk getirirseniz getirin, güneş unutmayın ki her daim burada sizinle birlikte olacaktır. Adaların birbirinden güzel mimarisi, beyazperde de karşımıza çıkan eski Roma’nın 19’uncu yüzyıl Marsilya’sına ve 1960’ların Beyrut’una kadar şaşırtıcı derecede çeşitli mekanlar için kopyalanmıştır.

Image

Buraya geldiğinizde Malta’nın en güzel kiliselerinden St. John Manastır ve Katedrali’ne de mutlaka uğramalısınız. Osmanlı Kuşatması’nın ardından yapımına başlanmış olan bu kilise, tavanındaki muhteşem işlemeleriyle de adeta göz kamaştırmaktadır.

Öyle ki Malta Adası’nın güzelliği yalnızca tarihi güzelliklerle sınırlı değildir. Birbirinden büyüleyici plajları ve sıcak konukseverliği ile kartpostalları dahi aratmayacak güzelliğe sahip olan Malta’yı keşfetmek için unutmayın ki bolca vaktiniz olacak.

Uygun Fiyatlı Tur Programları

Ilıman iklimi sayesinde yılın dört mevsimi yaz tatili yapabilmenizi mümkün kılan Malta’ya genellikle kampanyalı ve uygun fiyatlı tur programları gerçekleştirilmektedir. Tatilinizi kesin olarak kararlaştırdıysanız mutlaka erken dönemlerde rezervasyon işlemlerinizi tamamlayarak daha hesaplı bir tatil geçirme olanağı elde edebilirsiniz.

7 bin yıllık köklü tarihi, çarşaf gibi uzanan plajları, bal köpüğü rengindeki taş yapıtları ve zengin kültürel mirası sayesinde görenleri hayrete düşüren görkemli ülkede gezilebilecek pek çok turistik değer bulunuyor. Valetta, Marsaxlokk, Gozo ve Mdina görebileceğiniz turistik lokasyonlardan yalnızca birkaçıdır.

Malta’nın başkentliğini yapan Valetta, ziyaretçilerine ülkenin kendine özgü taşlarından yapılmış burçları, renkli çiçekleri, yokuşlu dar sokakları ve heykelleri ile muhteşem bir şehir atmosferi sunmaktadır. Küçük bir kasabayı andıran Marsaxlokk da Malta’nın en önemli simgelerinden bir tanesidir. Adanın özellikle günün her anı hareketli olan ve tarihi duvarlarla çevrili Victoria başkenti ise mutlaka görülmesi gereken yerlerindendir.

Image

Malta’nın en eski yerleşim bölgelerinden olan Mdina da çiçeklerle çevrili taş sokakları ve manzaralı bahçeleri ile gelen turistleri etkilemeyi başarmaktadır. Samimi ve misafirperver yerli halkı sayesinde ün kazanmış olan Malta Adası’na arkadaşlarınızla birlikte gelebilir ve tatilin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.

Orta Akdeniz’in tam merkezinde konuşlanmış olan bu turistik bölgeye, huzur dolu anlar geçirmek isteyenler için pek çok tur programları organize edilmektedir. Düzenlenen programlar arasında sadece Malta’ya özgü turlar olduğu gibi diğer Akdeniz ülkelerini kapsayan tur seçenekleri de ön plana çıkmaktadır.

Türkiye’nin Ege şehri İzmir’den Akdeniz’in incisi Malta’ya her yıl pek çok tur programı organize edilmektedir. Yılın farklı dönemlerinde gerçekleştirilen İstanbul veya İzmir çıkışlı Malta turları, seyahatseverlere Akdeniz’in doğa harikası adalarında büyüleyici bir tatil olanağı sunmaktadır. Direkt uçuş imkanı veren bu Avrupa turlarını değerlendirerek, göz alıcı tarihi yapıları ziyaret edip, taşlarla çevrili dar sokakları arasında kaybolabilirsiniz.

Sessiz Şehir

Sessiz Şehir olarak da bilinen, sokaklarının darlığı sebebiyle hiçbir motorlu taşıtın giremediği Mdina ve dünyaca ünlü Temel Reis filminin çekilip daha sonra turistik ziyarete açılan Popeye Village ise ülkenin görülebilecek diğer bölgeleri arasında yer almaktadır. Kendinizi ünlü Avrupa başkentlerinden birinde hissetmenizi sağlayacak alışveriş kenti Sliema ve eğlencenin kalbi Paceville sokağıyla meşhur St. Julian de mutlaka uğranması gereken duraklardan bazılarıdır.

Comino, Mnajdra Tapınağı, Fort Rinella Müzesi, Saflieni Tapınağı, Manoel Tiyatrosu, Malta Tapınağı, Ulusal Savaş Müzesi, Tarxien Tapınağı, ulusal Arkeoloji Müzesi, Blue Grotto Mağarası ve Valletta Waterfront Şapeli görmeniz gereken en önemli turistik noktalardandır.

Image

Malta Yemekleri

Malta mutfağı, Akdeniz’in kuzeyinden yani Avrupa’dan ve güneyindeki Kuzey Afrika mutfağından etkilenmiş ve her iki tarafında seçme yemeklerinin harmanlanmasıyla kendine özgü lezzetler üretmiştir.Örneğin Melita adı verilen bal burada tadıp satın alabileceğiniz en güzel lezzetlerden bir tanesidir.Tavşan yahnisi Fenkata, St. John şövalyelerinin koyduğu tavşan avlama yasağının kaldırılmasından ve tavşanların sayısının aşırı artması sebebiyle fiyatının düşmesinden sonra adada oldukça popüler olan bir yemek çeşididir.

Sebze çorbası Soppa tal-armla, enginar dolması Qaqocc mimli, fırında makarna Timpana, patlıcan yemeği Kapunata ve sarımsaklı kalamar yemeği Qarnit bit-tewm masanızı şenlendirecek yemeklerden yalnızca birkaçıdır.

Hurma dolgulu Maqrut, ballı Ftira tar-Randan ve ekmek tatlısı Pudina tal-hobz ise yemeklerinizi tamamlayacak tatlılar arasında yer alıyor. Keçiboynuzu şerbeti Gulepp tal-harrub, kestaneli ve mandalinalı Imbuljuta ve çeşitli aromalı kahveleri de ister yemeklerden sonra isterseniz de bir kafede şehrin tadını çıkarırken içebilirsiniz.

Malta Gece Hayatı

Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanında gece hayatıyla da oldukça ön plana çıkan Avrupa’da tatil denilince akla ilk gelenlerden biri de günün ilk ışıklarına kadar devam eden gece hayatı olmaktadır. Şüphesiz ki gece hayatı canlı olan şehirler, ziyarete gelen turistleri de oldukça cezbederler. Çünkü gece hayatı canlı olan şehirler havanın kararmasıyla birlikte renkli, şaşırtıcı ve sıra dışı bir görünüme bürünüverir. Aynı Akdeniz’in güneyinde kalan Malta adasında olduğu gibi…

Malta’nın en büyük gelir kaynaklarından biri olan turizmin belki de en önemli etkenlerinden biri de gece hayatı ile ünlü St. Julians’deki Paceville’dir. Buraya adım attığınız andan itibaren aynı sokak üzerinde sağlı sollu onlarca gece kulübünün sizi beklediğiniz görürsünüz. Gece kulübü, bar ve bistroların sıralandığı bölgede Budapeşte’deki gibi izbe ama bir o kadar çekici olan ruin pubs anlayışına benzeyen eğlence ortamları bulunmaktadır.

Image

Birçok Filme Tanıklık Etmiş
Küçük bir Akdeniz adası olmasına rağmen kültürel, tarihi ve doğal birçok güzelliğiyle pek çok yönetmenin gözdesi olan ülke, ikliminin yıl boyu ılıman olması nedeniyle de uluslararası yüzlerce filme tanıklık etmiştir. Adaların birbirinden güzel mimarisi, beyazperde de karşımıza çıkan eski Roma’nın 19’uncu yüzyıl Marsilya’sına ve 1960’ların Beyrut’una kadar şaşırtıcı derecede çeşitli mekanlar için kopyalanmıştır. Steven Spielberg’den Ridley Scott’a, Russell Crowe’dan Brad Pitt, Sharon Stone, Madonna ve Sean Connery gibi ünlüler Malta’nın birçok güzelliğini deneyimleme şansına sahip olmuşlardır.

Şimdi huzur ve doğa ile iç içe bir tatile merhaba demek için Malta’ya doğru gemiyle yola çıkmaya ne dersiniz?