Dünyanın turist cazibe noktalarından bir tanesi de Malta. Malta denildiğinde akıllara deniz, kum ve güneş geliyor. Özellikle yaz mevsimini ve sıcağı sevenler için oldukça ilgi çekici bir yer. Hem gezmeye hem de okumaya her sene sayısız insan Malta’ya gidiyor. Her ne kadar küçük bir ada ülkesi olsa da Malta tarihi anlamda uzun bir geçmişe dayanıyor. Geçmişteki tarihi çeşitlilik kültür zenginliğine de doğal olarak yansıyor. Tarihi anlamda geçmişte pek çok kültürün parçası olmuş durumda Malta. Roma İmparatorluğundan İngilizlere, Araplara kadar pek çok kültür etkilerini burada bırakmış. Bu sebeple Malta’daki zengin kültür biraz olsun kafaları karıştırabilir ancak çok dert edinilecek bir durum olduğunu da düşünmüyoruz. Ülkeye girdiğinizde standart bir Avrupa ülkesine gitmediğinizin farkına varıyorsunuz.

Malta sizi büyüleyecek bir ülke. Ada o kadar zengin ki ne tarafa bakacağınızı nereyi gezeceğinizi şaşırabilirsiniz. Aslında küçük bir ada ülkesi olarak geçiyor ama hiç öyle düşünmeyin. Gittiğiniz andan itibaren kendinizi geniş bir keşif alanında bulacaksınız. Özellikle benzersiz doğa manzarasından etkilenmemeniz mümkün değil. Valizinizde ise temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz detaylar olması yeterli olacaktır. Birtakım ihtiyaçlarınızı ülkeden de karşılayabileceğiniz için ne kadar az yük alırsanız sizin için o kadar iyi olacaktır. Böylelikle seyahatiniz sırasında da büyük zorluk yaşamayacaksınız.

Image
1

Malta’ya Uygun Valiz Hazırlamak

Malta hakkında sorulacak soruların başında ise ne zaman gidilir ve giderken valizde neler götürülmelidir geliyor. Öncelikle Malta’ya hemen her mevsim gidilebileceğinin altını çizmek gerekiyor. Ancak deniz tutkunu biriyseniz denize girilebilecek dönemlerde gitmeniz elbette yararınıza olacaktır. Elbette Malta’da pek çok aktivite ve görülmesi gereken yer mevcut fakat Malta’nın en önemli özelliği denizi diyebiliriz. Mayıs sonundan Eylül’ün ortalarına kadar Malta’da denizin keyfini sürebilirsiniz. Ancak sıcaklık yaz aylarında 40 dereceye kadar çıkabildiğinden yanınıza gerekli ekipmanları almayı unutmamalısınız. Temmuz – Ağustos ayları Malta’ya turist akını oluyor. Yaz ülkesi olduğundan kalabalık bir dönem olması gayet doğal. Plajlar canlı ve hareketli oluyor bu dönemde.

Eğer kış aylarında yolunuz Malta’ya düşecek olursa da çok fazla soğuk hava ile karşılaşmayacağınızı söyleyebiliriz. Ancak bazen sabahları tişörtle dolaşırken akşamları palto giymeniz gerekebilir. Havaların değişken olduğunu da not düşmek gerekiyor. Eğer Malta’ya okul nedeni ile gidilecek ise Malta dil okulu eğitiminin kaç hafta süreceğini önceden araştırmalı ve ona göre tedbirinizi almalısınız. Dediğimiz gibi kış ayları ılıman geçen Malta’da kış ayları oldukça çetin bir soğukla karşılaşmanız mümkün olabiliyor. Gitmeden önce valizinize olabildiğince temel ihtiyaçlarla doldurmaya çalışın. Çünkü dönüşte çok daha fazla şeyle gelmeniz mümkün.

Kimlik, pasaport, seyahat sigortası ve eğer okul için gidiliyorsa dil okulundan gerekli evrakların yanınızda olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca akademik bir ilerleme düşünüyorsanız diploma, transkript gibi belgelerinizi de unutmamalısınız. Yaz aylarında gidiyorsanız eğer valinizde kalın giysiler bulundurmanıza gerek yok. İnce kıyafetler işinizi görecektir. Doğa yürüyüşü yapacaksanız yürüyüş ayakkabısı ve en önemlisi terlik mutlaka bulundurmalısınız. Gün içerisinde çok fazla güneşe maruz kalınabilir. Bu sebeple güneş koruyucular mutlaka çantanızdaki yerini almalı. Yanınızda yanık kremi de bulundurmayı ihmal etmemelisiniz. Malta’da yanık kremi almak için reçete istendiğinden yola çıkarken yanınızda bulundurmanız daha mantıklı olacaktır.

Image
2

Bunların dışında yüzme kıyafetleri, güneş gözlüğü, plaj havlusu, şapka gibi giysi ve aksesuarlarınızı mutlaka yanınızda bulundurun. Genellikle Malta’da plaj ve havuzlarda vakit geçirildiği için bu giyim eşyaları temel nitelikte sayılabilir. Nadir de olsa yağmur yağmakla beraber hava serinleyebilir. Yağmurluk ya da şemsiye de yanınızda bulundurmak isteyebilirsiniz. Kış ayları için ise uzun kollu nispeten daha mevsimlik kıyafetler götürmek isteyebilirsiniz. Ancak daha önce dediğimiz gibi valizinizi çok fazla doldurmanıza gerek yok. Bunları minimumda yanınıza alsanız yeterli olacaktır. Daha çok sıcak bir havadan bahsettiğimiz için yanınızdaki eşyalar bunu karşılayacak şekilde olsa yeterli olacaktır.

Sıcak bir iklim olduğu için sivrisineklerden de korunmak durumunda kalabilirsiniz. Sinek ısırıklarına karşı bir önlem olarak krem alabilirsiniz. Ayrıca sinek kovucu sprey de kurtarıcınız olacaktır. Ancak bunu Malta’dan temin edebileceğiniz için isterseniz yanınızda götürmenize gerek yok. Tüm bunlarla beraber valizinize ne koyacağınızı düşünürken mutlaka gideceğiniz dönem Malta’daki hava durumunu kontrol etmelisiniz. Ayrıca laptop, telefon ve kamera şarj edecekseniz yanınızda priz çevirici olmasına dikkat etmelisiniz. Bu konuda turistler sıkıntı yaşayabiliyorlar. Siz ise önceden bunun farkında olarak tedbirinizi alabilir ve ileride yaşayabileceğiniz zor durumu da ortadan kaldırabilirsiniz.

Eğer düzenli olarak ilaç alıyorsanız ilaçlarınızla beraber reçetenizi de yanınızda bulundurmanızda fayda olacaktır. Acil kullanım eşyaları için ufak bir el çantası bulundurmanız yararınıza olabilir. Valizinizde mutlaka olmalı dediğimiz eşyalar arasında kalem, not defteri de sayılabilir. Yolculuk esnasında acil bir durumda bir şeyler yazmanız gerekebilir. Giderken yanınıza bir miktar Euro almayı da unutmamalısınız. Ayrıca tedbir olması açısından uluslararası kullanıma açık bir kredi kartı alabilirsiniz. Para transferleri bu noktada oldukça hayat kurtarıcı olacaktır. Malta’da yanınızda nakit paranız yok ise kredi kartı ile ödeme yapmanız mümkün. Malta’da kredi kartı ile birlikte banka kartı da geçerli. Yani bankada geçerliliği olan bir kart taşımanız yeterli olacaktır.

Malta’da konaklama açısından büyük bir problem yaşamazsınız. Sliema&St Julian’s denen bölge ile Valletta’yı konaklama bölgeleri açısından tercih edebilirsiniz. Valletta pek çok merkezi noktaya yakın olduğundan konaklama açısından size büyük avantaj sağlayacaktır. Ayrıca Valletta gece hayatı için de oldukça elverişlidir. Canlı ve kalabalık alanlar bu bölgededir. Restoran, bar ve kafeleri rahatlıkla bu bölgede bulabilirsiniz.

Image
3

Konaklayacağınız yerin ulaşım araçlarına, feribota yakın olması sizin için büyük avantaj olacaktır. Bu sebeple merkezi bölgelere yönelmeniz iyi olacaktır. Konaklama bölgesinden çıktığınız gibi gitmek istediğiniz alana rahatlıkla varmanız önemlidir. Ayrıca ülke her ne kadar küçük olsa da her yere yaya yürüyerek gitmek gibi bir durum söz konusu olmuyor. Çünkü Malta’da görmek isteyeceğiniz hemen her yer ada etrafına yayılmış durumda. Bu durumda da yürüyerek her yere gitme gibi bir durumunuz olamıyor. Merkezi noktalar için toplu taşıma araçlarını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ancak özel keşifler yapmak, daha kıyı bölgelere gitmek isterseniz araba kiralamanız gerekebilir.

Malta’da geniş bir otobüs ağı olduğunu belirtmek gerek. Yani sabahın erken saatlerinden gecenin geç vakitlerine kadar araç bulabilirsiniz. Eğer toplu taşıma değil de taksi kullanmak isterseniz o da bir diğer seçenek. Ayrıca taksi ücretlerinin de çok pahalı olmadığını belirtmek gerek. Malta’daki önemli ve bilinmesi gereken detaylardan bir tanesi de trafiğin İngiltere’deki gibi tersten aktığıdır. Şayet aklınızda araba kiralamak gibi bir düşünce var ise bu durumu mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Çünkü oldukça karışık bir hal alabiliyor.

Eğer araba işine hiç girmeyeyim otobüsle idare ederim derseniz ve sık kullanacağınızı düşünüyorsanız Tallinja Card denilen toplu taşıma kartlarından almanız gerekebilir. Bu kart size iki seçenek sunuyor. Birincisi 7 gün boyunca sınırsız kullanmak ki ücret olarak 21 Euro gibi bir fiyat belirlenmiş. Diğer seçenek ise toplamda 12 sefer binmenize olanak veren 15 Euro’luk kart. Bu kartı da Malta’da belirli noktalardan alabiliyorsunuz. Ancak otobüs kartı almak istemezseniz direkt otobüsten bilet almanız da mümkün. Böyle bir durumda bilet ücretini otobüs şoförüne veriyorsunuz. Yaz aylarında biletler 2 kış aylarında ise 1,5 Euro olarak belirlenmiş. Aldığınız bir biletin 2 saat geçerliliği olduğunu da belirtmek gerekiyor. O süre zarfında biletinizi istediğiniz kadar kullanma şansına sahipsiniz.

Image
4

Malta seyahatiniz boyunca yanınıza alacağınız eşyalar ve göz önünde bulundurulması gereken durumlar bunlar. Malta hem doğal hem de kültürel anlamda oldukça zengin bir ülke. Ülkede oldukça iyi vakit geçirebilir ve daha önce yaşamadığınız bir deneyim elde edebilirsiniz. Unutulmayacak anılara imza atabileceğiniz Malta’ya giderken yanınıza mutlaka almanız gerekenleri belirttik. Şayet ortama uygun, ihtiyacınızı karşılayacak eşyaları yanınızda götürürseniz hem mağdur olmaz hem de keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Normal zamanda yaz aylarında bir yere giderken yanınıza ne alıyorsanız aslında Malta için de bu geçerli. Sadece daha tedbirli olmanız gerekiyor. Yurt içinde yanınıza bir şey almayı unuttuğunuzda gittiğiniz şehir ya da beldede bu ihtiyaçlarınızı karşılamanız daha kolaydır. Ancak Malta gibi ülkelere giderken biraz daha tedbirli davranmakta fayda olacaktır. Keza eğer ülkeyi daha önceden bilmiyorsanız zor anlar yaşayabilirsiniz. İster tatil amaçlı olsun ister okul, Malta’da oldukça keyifli zaman geçirebilirsiniz. Dünya genelinde büyük bir turizm cazibe merkezi olan bu eşsiz adada kültürel bir yolculuğa çıkacaksınız. Yanınıza giderken olabildiğince az valiz almaya çalışın. Çünkü orada görecekleriniz, satın almak isteyecekleriniz de olacak. Özellikle hatıra olarak bir şeyler almak isterseniz dönüş valiziniz artabilir. Bu sebeple ilk evden çıkışta daha temel eşya ve araçları almaya gayret göstermeniz yararınıza olacaktır.