En maceraperest şarap severler bile muhtemelen hiç Malta şarabını tatmamışlardır. Özünde bir yaşam kültürünü barındırmasının dışında rafine zevklerin de başında gelen şarap aynı zamanda yemekle, şiirle, aşkla ve müzikle birlikte harmanlanan bir yaşam felsefesidir.

Tarihi eski bir Pers efsanesine dayanan şarabın hikayesi aslında kendini öldürmek için bozulmuş üzümleri yemeyi seçen prensesin sarhoşluk ve uyku hali içerisinde kendisini bulmasıyla birlikte başlar. Bu efsaneye göre; kralın kızı babasının sevgisini kaybettiğini düşündüğünden büyük bir üzüntü içerisinde kendisini öldürmek amacıyla bozulmuş üzümleri yer. Ancak ne var ki prenses ölmek şöyle dursun, kendini sarhoşluk ve uyku hali içerisinde bulur. Uyandığında ise gerginliği geçmiş ve üzüntüsü biraz daha azalmıştır. Duyguları öylesine tersine dönmüştür ki bu yeni ruh hali ile yeniden kralın gözüne girmeyi başarır. Kızının keşfini öğrenen kral ise bozulmuş üzümlerin üretimini teşvik eder ve o andan itibaren de şarap, sofralarınvazgeçilmez içeceği haline gelir.

Tüm dünyada en çok tercih edilen alkollü içkilerden biri olan şarap; barındırdığı kültür, içim şekli, saklanma şartları ve tüketim yöntemiyle de birçok zenginliği içinde barındırır.

Image
1

Tarihi 18. yüzyıla kadar uzanan şarap üretimi zamanla Malta’nın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Adanın şarap üretimi açısından ideal olmasının temel nedeni elbette iklimi ile doğru orantılıdır. İyi bir şarap için iyi bir asma yetiştirmek gereklidir. Ancak iyi bir asma içinse güneşlenme süresi, günlük sıcaklık, çevre, su ve toprak kalitesi açısından tartışmasız en önemli faktörleri oluşturur. Bunlar içinde ise güneş en birincil faktördür.

Malta adasında ve özellikle takımadaların ikinci en büyük adası olan Gozo’da aileler tarafından nesilden nesile aktarılan üzüm bağları bulunmaktadır. Dolayısıyla Malta ve Gozo Adası’nın şarap çeşitleri oldukça meşhurdur. Ada öyle ki tadı damağınızda kalacak şaraplarıyla da kendini kanıtlamıştır. Dünyanın en küçük şarap ülkelerinden biri olarak kabul edilen Malta’da yaklaşık 2 bin yılı aşkın süredir şarap üretimi yapılmaktadır.

Adanın önemli şarap pazarları, uluslararası olmaktan çok yereldir. Bu nedenle Malta’nın kendisi dışında herhangi bir yerde bir Malta şarabı bulmak zor olabilir. Malta’daki iyi kalitede üretilen şarapları süpermarketlerin yanı sıra birçok dükkandan satın almanız mümkündür. Kalite olarak hiç de kötü olmayan bu şarapların fiyatları ise oldukça uygundur. Adada size şarap konusunda bilgi verecek birçok yer bulunmaktadır.

Adada yetiştirilen uluslararası üzüm çeşitleri arasında Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Grenache, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Carignan, Chenin Blank ve Moscato yer almaktadır. Yerli çeşitler arasında ise Gellewza ve Girgentina bulunur.

Malta’ya kadar gelip de özellikle ülkenin lezzetli yerel üretim şaraplarının tadına bakmadan dönmek olmaz. Kırmızı, beyaz ve pembe olmak üzere hemen her renk şaraptan üreten Gellewza, adını dünyaya duyurmuş bir Malta şarabı olup, adanın vazgeçilmez tatlarından da biridir. 

Image
2

Marsovin’in Cassar de Malte şarabı, şampanya methodeaditionelle ile aynı yöntem kullanılarak yapılan Malta’nın geleneksel köklü şarapları arasında yer almaktadır. Marsovin şaraplarının yüksek standardı kısmen Malta’nın elverişli iklim koşullarına ve uzmanlar tarafından yürütülen sıkı kontrollere atfedilmektedir.  Marsovin portföyünde sofra şaraplarından SingleVineyard, MethodeTraditionnelleBrutRoseve yüksek profilli tatlı şaraplara kadar geniş bir marka yelpazesine sahiptir. Özellikle BrutRose, üretildiği şaraphanenin Gellewa üzüm çeşidinin kullanımını optimize etme geleneği üzerine inşa edilmiş, Malta’nın yerli üzüm çeşidi Gellewza ve seçilmiş Chardonnay üzümlerinin karışımından üretilmiştir.

101 Brut Rose; Champagne, Cava, Franciacorta ve Trentino gibi Avrupa’nın diğer bölgelerinde kullanılan geleneksel köpüklü şarap yapım yöntemi kullanılarak yapılmaktadır.

Marsovin, tarihi boyunca Malta’da şarap yapımında öncü olmuştur. Öyle ki adada köpüklü şarap üreten tek şarap üreticisi de yine Marsovin’dir. Geniş bir şarap yelpazesine sahip olan markanın en iyi şarabı bugün şaraphanenin bulunduğu tarihi bina ve mahzeni inşa eden St. John Şövalyeleri’ne övgüde bulunan Grand Maitre’dir. Şaraphane, Delicata gibi Valletta’nın banliyölerinde deniz kenarında yer almaktadır.

Şarap mahzenleri, birinci sınıf kırmızı şarap yıllandırmada kullanılan 220’den fazla meşe fıçıya ev sahipliği yapan St. John Tarikatı’na tarihlenen bir binada bulunmaktadır. Marsovin mülkleri ve mahzenleri, Marsovin’in şarap kültürüne olan bağlılığının da bir kanıtıdır.

Adada şarap fiyatları oldukça ucuz olup, tatlı şarap sevenler için de pek çok seçeneğe sahiptir. Özellikle Gozo Adası’nda şarap tadımı ve şaraphane turlarına katılarak, an’ı ölümsüz hale getirebilirsiniz.

Malta’nın Meşhur Şaraphaneleri

Mar Casar Şaraphanesi: Şaraphaneyi işleten kişiler, doğal şarabı iki farklı teknik kullanarak ayırt edebildikleri için bu şaraphane ünlü olanlar arasındadır. Qvevri ve biodinamik yöntemler ile ayırt edilebilen şaraplar çok ayrı bir lezzete sahiptir. Söz konusu yöntemde büyük oval kil seramikleri üzüm kabukları, meyve suyu ve üzüm tohumları ile doldurulur. Kil seramiklerinin ağzı mühürlendikten sonra fermente hale gelmeleri için yeraltına gömülür. 2 yıl boyunca yıllanan şaraplar daha sonra özel bir şişe içerisine alınarak 180C’de saklanır. Bu şekilde yılda 15 bin adet şişe şarap üretilmektedir.

Meridiana Şaraphanesi:Meridiana Şaraphanesi, Malta’nın en eskilerinden biri olarak bilinir. Mark Miceli – Farrugia tarafından 1985 yılında kurulan şaraphane ilk üzüm bağlarını 1994 yılında dikmiştir.  Şaraphanenin sıcak iklim ve denize yakınlığı sayesinde yüksek mineralliği de önemli avantajlarıdır. 19 hektar genişliğindeki bir arsa üzerinde bulunan MeridianaŞaraphanesi’nde beyaz, kırmızı ve pembe şarap üretilir. Şaraphanenin yıllık şarap üretimi yaklaşık 140 bin şişedir. Şaraphanenin en meşhur şarabı Fenike denizci tanrıçasının adını taşıyan ve tamamen ıslatılmamış bir şarap olan Chardonnay’dır. Malta’nın merkezinde yer alan Meridiana’nın şarap mahzenleri deniz seviyesinin dört metre altındadır. Yalnızca Malta topraklarında yetiştirilen şarap üzümlerinden yapılan uluslararası üne sahip şaraplar üretirler. 1996’dan beri Meridiana’nın ilk beyaz şarabı olarak üretimde olan Chardonnay’ın binlerce tutkunu vardır. İşletmeciler bu şarabın ızgara balık, kızarmış kalamar, ahtapot ve kümes hayvanları ile tüketilmesini önerir.

Delicata: Malta’nın en eski aile işletmesi olarak bilinen Delicata Şaraphanesi, 1907 yılında EduardoDelicata tarafından kurulmuştur. 100 yılı aşkın süredir bir aile şirketi olarak hizmet veren firmanın ilk üretimini yıllar önce yaptığı şaraplarının pek çok tutkunu bulunmaktadır. Günümüzde özel şişeleri ile satış yapan şaraphanenin markaları arasında GranCavalier, MalteseFalcon ve Victoria Heights olarak bilinmektedir.Deliciata’nın şarap portföyü Bordo, Burgundy ve Londra’da altın, gümüş ve bronz madalyalarda dahil olmak üzere yüzyılı aşkın uluslararası ödüle layık görülmüştür. Tadım seansları sadece şarap ticareti üyeleri ile gazeteciler için randevu ile yapılır.

Ta’Mena – Gozo: Malta’nın en ünlü adalarından biri olan Gozo Adası, 50 bine yaklaşan nüfusu ile Malta’dan önemli ölçüde daha az yoğundur. Halen tarımsal faaliyetler ada ekonomisinin önemli bir bölümünü oluşturur. Asma bahçelerinin genişlemesiyle birlikte şarap üretim miktarı da artmıştır. Özellikle Gozo Adası’nda bulunan heybetli taş kale manzarasına sahip Ta’Mena, yerel şaraphanesi ile yükselen bir yıldız konumundadır.

Image

Malta Şarapları Hakkında Her Şey…

Malta’da üretilen şarapların pek çok önemli özelliği bulunmaktadır. Bunlardan ilki şarapların sabit sıcaklık altında saklanmalarıdır. Aksi halde yaşanan sıcaklık dalgalanmaları en güzel şarabı bile bir salata sosu kıvamına dönüştürebilir.

Genel olarak bilinenin aksine bazı şaraplar soğutularak da içilebilir. Beyaz şaraplar çoğunlukla soğutularak tüketilse de kırmızı şarapların soğutulması pek tercih edilmez. Çünkü kırmızı şarapların içerisinde daha fazla üzüm kabuğu ve tohumu bulunur.

Adada üretilen her şarap aslında farklı bir tada sahiptir. Çünkü her bir asmanın yaşadığı ortam üzümün cinsi ve üretim sürecinde Oenologlar tarafından yapılan her bir müdahale şarap üzerinde farklı bir tat yaratır. Malta’da tüm şarap üretimi esnasında mutlaka alanında uzmanOenologlar görev alır. Bu kişiler, üzümlerin nasıl yetiştirilmesi gerektiğinene zaman hasat edileceğine ve ne zaman fermente sürecinin başlayacağına karar verir. Üretim sonrası şarabın korunması, alkol içeriğinin dengelenmesi ve koruyucu eklenmeyen şarapların özel sıcaklıkta tutulması işlemlerinden de Oenologlar sorumludur.