Akdeniz’in 7 bin yıllık tarihine sahip antik cenneti Malta, dünyanın en küçük ülkelerinden biri olup, yeryüzünde kilometre başına en yüksek kültürel ve tarihi mirasa sahip ülkelerinin de başında gelmektedir.

Tarihimizde işgal döneminde devlet adamlarının sürgüne gönderildiği ada olarak da bilinen Malta, Orta Akdeniz’de, Sicilya Adası’nın güneyinde yer almaktadır. 7 bin yıllık tarihi ile ada zengin mimari ve kültür birikimiyle adeta büyük bir açıkhava müzesini andırır. Akdeniz’in mavisi ve bal rengi taş yapılarıyla dikkat çeken adanın 16.yüzyılda inşa edilen başkenti Valetta, hala ayakta duran burçlarla örülü mimari yapısıyla da tam bir kaleyi andırmaktadır.

Image
1

Üç adaya yayılmış olan Malta’nın yüzölçümü her ne kadar küçük olmasına rağmen gezilecek yerlerinin sayısı itibariyle de oldukça fazladır. En güzeli de yılın neredeyse tamamının güneşli ve sıcak geçiyor olmasıdır. Bu nedenle adaya yapacağınız tatili yılın hangi dönemine denk getirirseniz getirin, güneş unutmayın ki her daim burada sizinle birlikte olacaktır.

Sahip olduğu muhteşem güzellikleriyle dikkatleri üzerine çeken Akdeniz’in incisi Malta, fırsatlarla dolu bir dünyanın kapılarını da sizin için aralar. Bu nedenle günün birinde bu adaya yolunuz düştüğünde yapmanız gereken en önemli şey tarihi dokuyu hücrelerinize kadar hissederek, anın tadını çıkartmaktır.

İşte şimdiye kadar muhtemelen bilmediğiniz başlıca Malta gerçekleri…

Malta’nın tarihi çok eskiye dayanıyor!

Akdeniz’in en izole kara parçalarından biri olmasına rağmen elde edilen bulgular M.Ö 5000 yıllarındaki Neolitik dönemden beri Malta’da farklı toplulukların yaşadığını göstermektedir. Malta’nın en eski çağlardan kalma ünlü 11 anıtına ait kalıntılar ise UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunmakta ve genellikle dünyanın en eski desteksiz ayakta kalmış yapılarından biri sayılmaktadır.

Malta, 1964’’den beri bağımsız bir ülkedir!

150 yıl boyunca İngiliz sömürgesi olmuş olan Malta, 1964 yılında bağımsızlığını kazanmıştır. 1974 yılında ise cumhuriyetçi yönetim şeklini almış ve 2004 yılında Avrupa Birliği’ne katılmıştır.

Dünya çapında ünlü mimari yapılara sahiptir!

Birleşik Krallığa olan bağları bilinmesine rağmen Malta’nın şehirleri antik zamandan kalma birçok yapıya sahiptir. İster Yunan isterseniz de Roma’dan kalma Barok mimari eserlerini adada görmeniz mümkündür.

Malta’da yeşil alan yok denecek kadar az!

Malta her ne kadar fotoğraf sanatçıları için eşsiz kabul edilebilecek manzaralara ve mimari harikası sanat eserlerine sahip olsa da ülkeyi oluşturan 3 adada herhangi bir yeşil alan veya akarsu bulunmamaktadır.

Hollywood’un pek çok kült filmi Malta’da çekilmiştir!

Gişe rekorları kıran ve başrol oyuncularının şöhretini katlayan pek çok Hollywood filmi Malta’da çekilmiştir. RusselCrowe’un oyunculukta zirve yaptığı Gladyatör, Homeros’un İlyada’sına konu olan ünlü aktör Brad Pitt’in mitolojideki yenilmez yarı tanrı savaşçı Aşil’e hayat verdiği Truva filmi ve gönüllerde taht kuran Game of Thrones dizisi bunlardan birkaçıdır.

Image

Trafik akışı birçok Avrupa ülkesinin aksine sol taraftan sağlanır

Yıllarda İngiliz hakimiyetinde kalmasından ötürü ülkede hala İngiliz kültüründen birçok izler görmek mümkündür. Britanya’da olduğu Malta’da da araçların direksiyonları sağ tarafta ve trafik soldan sağlanmaktadır.

Başkent Valetta, Avrupa’nın planlı bir şekilde kurulmuş ilk şehridir

Malta’nın başkenti Valetta, Avrupa’da planlı bir şekilde kurulan ilk şehir olma özelliğini taşımaktadır. Şehrin planı ünlü Malta Şövalyeleri tarafından yapılmış ve inşası 15 yılda tamamlanmıştır.

Malta, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisidir

Akdeniz’in ortasında yer alan Malta; Kuzey Afrika, Asya ve Mezopotamya gibi bölgelere kıyasla daha yeni bir yerleşim yeri olarak bilinse de tarihi oldukça eskiye dayanıyor. Yapılan kazı çalışmalarında Malta tarihinin M.Ö 5000’li yıllara kadar uzandığı tespit edilmiş.

Dünyanın en kaliteli balı Malta’da üretilmektedir

Dünyanın en kaliteli balı Rize’de yetişen Anzer balının aksine Malta’da üretilmektedir. Bunun sebebi ise ender rastlanan bir arı türünün burada yaşamasıdır.

Image
1

Malta dili Latin harfleri ile yazılan tem Sami dildir

Malta dili, Arapça ile İtalyanca’nın karışımı bir dil. Ülke 200 yıl Arap hakimiyetinde kaldığı için bu kültürden etkilenmemesi mümkün değil. Günümüzde Malta dilinde pek çok Arapça kökenli kelime bulunmaktadır. Maltaca, Avrupa’da konuşulan Sami Dil Ailesi’ne ait tek dildir.

Dünyanın en eski üniversitelerinden biri Malta’dadır

Ülkedeki tek üniversite olan Malta Üniversitesi, 1592 yılında Malta Şövalyeleri tarafından kurulmuş olup, dünyanın en eski üniversitelerinden birisidir. Eğitim dili tamamıyla İngilizce’dir.