Turkuaz mavisi denizi, pırıl pırıl kumsalları, tarihi binaları, kendine özgü sokakları ve müthiş manzarası ile Akdeniz’in orta yerinde parlayan bir adalar ülkesi; Malta… Malta, Gozo ve Comino olmak üzere üç büyük ana ada ve ufak adacıklardan oluşan bu ülke pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir geçmiş taşıyor.‘Şövalyeler Ülkesi’ olarak da anılan Malta’ya gitmeyi planlıyor ve bu anları ölümsüzleştirmek istiyorsanız,  fotoğraf çekilecek en iyi isimleri sizler için derledik.

1-LOVE Heykeli

Turistik özellikleri ile göz dolduran Malta’da fotoğraf tutkunları için pek çok seçenek var. Ancak selfie çekmeyi sevenlerin oldukça hoşuna gidecek bir adres ile başlamak gerekirse karşımıza LoveHeykeli çıkıyor. St. Julinas’dakiSpinolaBay’de yer alan aşk heykeli, ziyaretçilerin ilgi odaklarından biri. Denizden yansıması ile müthiş bir görsellik sunan heykel, selfie çekilmek için güzel bir arka plan oluşturuyor. Fotoğraf çekerken arka plan olara tercih edilmesinin yanı sıra bu heykelin dikkat çeken bir özelliği var. Gölgesi yani heykelin yansımasına baktığınızda ismin yere düz yansıdığını göreceksiniz. Meydana çıkan bu illüzyon ile aşk her yerde demişler adeta…

2-Popeye Village (Temel Reis Köyü)

Sırada fotoğraf tutkunlarının belki de en çok ilgisini çekecek durak var; PopeyeVillage yani Temel Reis Köyü. Bura Malta’ya gelen turistlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden biri. Ziyaretçiler kartpostal tadındaki bu sevimli köyü görmekle kalmayarak, ziyaret ettikleri anı ölümsüzleştirmek de isteyecekler. Gerçekliğine inanmakta zorlanacağınız bu köy aslında “Popeye” isimli filmin çekimleri amacıyla hazırlanmış bir set. Başrolde Robin Williams’ı gördüğümüz 1980 yapımı olan müzikal için inşa edilmiş köy, filmin çekimlerinin bitmesinin ardından koruma altına alınmış. Bozulmadan, olduğu gibi korunan Temel Reis Köyü, düzenlenerek halka açık hale getirilmiş. Girişler ücretli ve yapılan ödemenin ardından köye ait seçtiğiniz bir kartpostal size armağan ediliyor.  Tabi yalnızca bu kartpostal ile yetinmek mümkün değil. Bu rengarenk alanda bulunan evlerin içi de olduğu gibi korunduğundan dolayı fotoğraf çekinmek isteyenler için seçenek epey fazla. Öyle ki köy sadece ziyaretçiler için açık olmanın yanı sıra düğün, doğum günü gibi organizasyonlar içinde tercih edilebiliyor. Sahip olduğu sevimli konsepti düşününce, gezginlerin Temel Reis Köyü’nde harika kareler yakalayabileceği aşikar.

Image
1

3-Blue Grotto (Büyük Deniz Mağaraları)

Şimdi ender bulunan doğal bir güzellik ile karşı karşıyayız. Kayaların aşınması sonucu oluşan falezler ve mağaradan oluşmuş Blue Gratto… Wiediż-Żurrieq adını taşıyan balıkçı limanından kalkan tekneler ile ulaşabileceğiniz Blue Gratto bir diğer deyişle Büyük Deniz Mağaraları mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri... Hem gezmek hem de dalış yapmak isteyebileceğiniz Blue Gratto’ da kayıkla dolanırken muhteşem selfiler çekebilirsiniz. Yahut bu eşsiz güzelliğe sahip alanda dalarken su altı fotoğrafı çektirerek anı ölümsüzleştirebilirsiniz.

4-Upper Barrakka Gardens

Malta’nın başkenti olan Valletta şehrinde bulunan UpperBarrakkaGardens, halka açık bir bahçe. St. Peter & Paul Bastion'un üst katında yer alan bahçelerin yanı sıra UpperBarakkaGardens’daşövalyelerin yardımıyla inşa edilen kaleler bulunuyor. Bahçenin çevresindeki kemerlerin, İtalyan şövalyesi FraFlaminioBalbiani tarafından inşa edildiği biliniyor. Başlangıçta şövalyelerin eğlenmesi için yapılmış olan kale, Malta’nın fethedilmesinin ardından halka açık hale getirilmiş. Tüm şehri panoramik şekilde izleyebileceğiniz UpperBarrakkaGardens’da denizin ve Valetta’nın bir araya getirdiği manzara eşliğinde etkileyiciselfieler yakalamanız mümkün olacaktır.

5-Blue Lagoon

Adalar ülkesi olan Malta’ da denizin mavi tonlarına doyamamak ne mümkün… Pek çok sahili ile ünlü olan yerin, Malta, Gozo ve Comino olmak üzere üç büyük ana adadan oluştuğundan söz etmiştik. İşte bu üç ada içinde olan Comino adası, belki de Malta’nın en güzel plajına sahip demek yanlış olmayacaktır. Blue Lagoon,Comino’da bulunan ve turkuaz rengi denizi ile büyüleyici güzelliğe sahip bir nokta. Berraklığı ile ünlü olan deniz, su altı fotoğrafları çekebilmek için en iyi adreslerden biri. Yalnızca su altı selfielerinden bahsetmiyoruz tabi ki… Turkuaz rengi, berrak denizi arka plana alarak muhteşem kareler yakalamanız mümkün olacaktır.

Image
2

6- King’s Landing (Kral Toprakları) (Mdina Kapısı)

Mdina yani namı değer “Sessiz Şehir” Malta’nın eski başkenti olma özelliğini taşıyor. Rabat kasabası tarafından çevrelenen bölgede yer alan Mdina, zamanında gerçekten çok sessiz olması ile buünvana sahip olmuş. M.Ö. 700 yılında Fenikeliler tarafından inşa edilen, surlarla çevrili bu şehrin mimarisi adeta buram buram tarih kokuyor… Özellikle şehrin büyük giriş kapısı Mdina’nın bu denli ün kazanmasının en önemli nedenlerinden biri olmuş. Rabat kasabasının içinde yer alan bu sessiz şehrin tanınması, dünya genelinde oldukça ses getiren ‘Game Of Thrones’ dizisi ile yakından ilgili… Dizide CatelynStark ve Ser RodrikCasselWesteros’un başkente giriş sahnelerinin canlandırıldığı yer, görkemli Mdina Kapısı’nın ta kendisi... Öyle ki sahne çekimleri kapı ile sınırlı kalmayarak bu sessiz şehrin pek çok noktasında gerçekleştirilmiş. Adeta dizi seti görevi veren Mdina, bu sayede zamanla fazlasıyla ün kazanmıştır. Özellikle Game Of Thrones hayranlarının fotoğraf çektirmek için sıraya girdiği bu sessiz şehre araba dahi giremiyor. Dizi ile ünlenen ama öncesinde de mimarisi ve tarihi ile dikkat çeken Mdina, Malta Gezisi sırasında mutlaka uğranması ve fotoğraf çekilmesi gereken yerlerden biri…

7- Marsaxlokk

Rengarenk kayıklarıyla dolu bu balıkçı kasabası Malta’nın ikinci doğal büyük limanı olma özelliğini taşıyor. Cıvıl cıvıl bir kasaba olan Marsaxlokk, balık pazarı ile ünlü… Kasabada Pazar sabahları kurulan balık pazarı sayesinde bura oldukça ün kazanmış. Ancak buranın asıl sembolü haline gelmiş olan şey ise tekneleri… Kasabayı adeta iç açıcı bir tablo haline bürüyen,‘Luzzu’ ismini taşıyan renkli ve küçük kayıkları olmuş. Luzzuların renk cümbüşü sunmasının yanında nazar inancı ile üzerlerine çizilmiş mavi renkteki gözlerde oldukça dikkat çekiyor. Malta’ya gitmişken bu balıkçı kasabasına uğrayarak, kayıklar eşliğinde bir selfie çekmeden dönmek olmaz…

Image
3

8- Lucia Sokağı

Tarihi, mimarisi, sahilleri, müzeleri, gece hayatı her ne kadar dikkat çekse de şehre ya da bir ülkeye ruh kazandıran en önemli şeylerden biri oranın sokaklarıdır. Sokak araları önemli yerler gibi isimlendirilmemiş olsa da aslında kentin sahip olduğu kişiliğin kalbi gibidir. Bir yeri gerçekten tanımak ve tatmak oranın ara sokaklarında kaybolmaktan geçer. Malta’ da bu deneyimi size sıcacık yaşatabilecek bir sokaktan bahsedeceğiz; Lucia Sokağı…  Başkent Valletta’ da bulunan bu sokak, kendine özgü mimarisi, renkli binaları ile fotoğraf çekmek için başlı başına bir konsept oluşturuyor. Valletta’ da yer alan OldBakery Street tam anlamıyla klasik Malta havasını yansıtan görüntüye sahip, caddelerden biri… Lucia Sokağı’ da, OldBakery Street ile kesişen bir noktada yer alıyor.  Klasik bir Malta görüntüsü eşliğinde fotoğraf çekmek istiyorsanız eğer Lucia Sokağı ve çevresinde konumlanmış diğer sokaklar sizin için ideal olacaktır.

9-  Dingli Cliffs

Malta’nın sahip olduğu güzel manzaralardan bahsetmiştik size.Akdeniz’i uçsuz bucaksız izleyebileceğiniz panoramik kıyı manzaralarına sahip olan Malta’da bu yerlerden biri de DingliCliffs. Dingli Köyü’ne oldukça yakın bir konumda yer alan falezler, size müthiş bir manzara sunacak. Malta’nın batı kıyısında bulunan kayalıklar, deniz seviyesinden yaklaşık 255 metre yükseklikte yer alıyor. Son dönemlerde turistlerin dikkatini çeken Dingli kayalıkları panoramik bir Akdeniz manzarasını gözler önüne sermekle kalmıyor, kayalıkların altındaki kırsal bölgeler, çevredeki tarlalar da bu manzarayı resmen tamamlıyor. Siz ziyaretçilere de bu eşsiz Akdeniz görüntüsünü ölümsüzleştirmek kalıyor.

10-  Ramla l-Hamra

Blue Lagoon’un turkuaz mavisi denizini sizlerle paylaştıktan sonra bu adalar ülkesinin pek çok sahili ile meşhur olduğunu eklemiştik. Deniziyle olduğu kadar incecik kumsallarıyla da meşhur olan Malta’ da dillere destan pek çok sahil bulunuyor. Yaz aylarında sıkça tercih edilen plajlardan bazıları; Golgen Bay, Paradise Bay, GhajnTuffieha gibi sıralanabilir.Ancak bu isimlerin içinde sahili ile ünlü Ramla l-Hamra’nın yeri ayrı… Burayı bu denli özel kılan ise kırmızı renkli kumları… Gozo adasında yer alan sahilin bulunduğu bölge, tarihi açıdan da araştırmaya değer ama konu fotoğraf olunca masmavi deniz ve kırmızı kumsalın birleşimi üzerinde durmak doğru olacaktır. Özellikle yaz aylarında tatilcilerin ilgi odağı olan Malta’ da fotoğraf tutkunlarının yapacağı en iyi plaj tercihinin Ramla l-Hamra olması muhtemel.