Geçmişinden birbirinden farklı birçok uygarlığın etkisinde kalan ülkelerden bir tanesi olan Malta’ya bu durum her açıdan kültürel çeşitlilik ve zenginlik sağlamış. Dünya mutfağına ait birçok lezzetin en güzel halini bulabileceğiniz Malta mutfağı, kendi kültürüne ait muhteşem tatları ile de ünlenmiş. Akdeniz mutfağına benzerliğiyle dikkat çeken Malta mutfağında mutlaka denemeniz gereken imza lezzetler de bulunuyor. Türk mutfağıyla benzerlikler gösteren yemek içerikleri, bu kültürü kolayca benimsemenizi sağlayacak.

Farklı kültürlerden kalan alışkanlıklarına kendi özel sosları ve deniz ürünleriyle harmanlayarak yepyeni tatları sofralarınıza getiren Malta yemeklerinin bir diğer güzelliği ise ülkenin hiçbir yerinde fahiş fiyatlarla karşılaşmayacak olmanız.

Malta’da en popüler yemekler tavşan eti ve deniz mahsullerinden oluşmaktadır. Ana yemek öncesi ise sofralarından eksik etmedikleri birkaç özel çorbaları bulunuyor. Ayrıca Türk ve Arap yeme kültürüne benzer olarak ekmek ve pişi gibi unlu mamulleri sayesinde de yemekler konusunda çok fazla yabancılık çekmiyorsunuz.

Image

Imqaret: Sokak yiyeceklerini sevenler için Malta’da seçenek bol. Üstelik son derece lezzetli olan bu atıştırmalıklar kendi kültürümüzden de alışık olduğumuz hamur işi seçeneklere dayandığı için keyifle tüketeceğinize eminiz. Imqaret, Malta’ya Arap kültüründen geçmiş olan hamur işi tatlılardan bir tanesi. İçi dolgulu Imqaret, kızartılarak hazırlanıyor.

Hobzbiz-zejt (Yağlı ekmek): Malta’da da aynı bizdeki simitçilere benzer, sokakta sık sık karşılaşacağınız yağlı ekmekler en meşhur atıştırmalıklardan bir tanesi. Hobzbiz-zejt olarak tanınan bu ekmek ton balığı, domates salçası, zeytinyağı, kapari gibi malzemelerle zenginleştirilerek yağlı ekmek olarak sunuluyor. Hem ayaküstü bir şeyler atıştırmak istediğinizde hem de yemek sofralarında mutlaka rastlayacağınız bir alternatif.

Image
2

Pastizzi (Boyoz): Yine kültürümüzle benzerlik gösteren lezzetlerden bir tanesi olan Pastizzi, rikotto peyniri ve köri sosuyla zenginleştirilmiş bezelyelerin içine doldurularak sunulduğu hamur işi ürünlerinden bir tanesi. Oldukça yağlı ve bir o kadar da lezzetli olan Pastizzi’ye kahvaltılarda veya yine atıştırmalık olarak rastlayabilirsiniz.

Ravjul Malti: Hamur işinden yola çıkmışken biraz da İtalyan mutfağından Malta’ya ulaşmış Ruvjul Malti’den bahsetmek gerekir. Tıpkı Pastizzi gibi bu yemek de peynir dolgulu ancak bir ravioli türü. Genellikle keçi peyniri kullanılarak hazırlanan domates soslu ravioli çeşitlerini genellikle Ravjul adıyla görebilirsiniz.

Image
3

Soppatal-arma: Türkçe karşılığı ‘Dul Kadın Çorbası’ olan bu çorba Malta’nın en eski zamanlarından bu zamana yerli kadınların elinden çıkan imza yemeklerden bir tanesi. Hem besleyici hem de lezzetli olan bu çorba soğuk veya sıcak olarak isteğe göre servis edilebiliyor. Domates salçası, patates, fasulye, havuç, beyaz ve yeşil sebzeler, karnabahar, bezelye ve birkaç çeşit daha sebzeyle hazırlanıyor. Alışık olduğumuzun aksine çorba, Malta için bir başlangıç yemeği değil, akşam yemeklerinde yanına haşlanmış yumurta veya meşhur keçi peyniri olan Gbejna eklenerek tüketilen, ana yemek sayılan bir seçenektir.

Timpana: Hamur işlerinden bir başkası olan Timpana, börek şeklinde sunulan makarna yemeğidir. Bolonez sosuyla hazırlanan ve Türkçe adı makarna böreği olan bu yemeğin üzerine de hamur eklenerek pişiriliyor. Yine İtalyan mutfağı esintilerinin açıkça görüldüğü yemeklerden bir tanesi diyebiliriz.

Tortatal-Lampuki: ‘Lampuki’ adıyla sık sık duyacağınız bir diğer meşhur ve yerel Malta lezzeti aslında bir balık türü. Fırında veya kızartılarak servis edilen Lampuki, taze otlarla, soğan, zeytin ve kapari gibi garnitürle karıştırılarak sofralara geliyor. Lampukiyi gördüğünüzde şaşıracağınız bir seçenek olarak lampuki pastası ile de karşılaşabilirsiniz. Eğer lampuki sezonunda gittiyseniz bu yemeği denemeden geçmemelisiniz.

Fenkata: Malta’da en sık karşılaşacağınız et yemeği tavşan etinden yapılmaktadır. Ulusal yemek olarak tanından ‘Fenkata’ Türkçe’de tavşan güveç anlamına geliyor. Etin kemikli kısmı soslanarak makarna ile sunulurken, bir kısmı da yahni şeklinde pişirilir ve patatesle sunulur.

Image
5

Maltese honey ring: Malta’ya gelmişken tatmanız gereken yiyeceklerin çoğu fark ettiğiniz üzere hamur işi…Bu nedenle hiç yabancılık çekmeden Malta mutfağını deneyimleyebileceğinize eminiz! Bunlara bir yenisi olarak Maltese honey ring eklemeli ve bal ve pirincin birleşimiden oluşan bir tatlı olduğunu söylemeliyiz. Çikolata dolgulu, ballı, pirinçli bu lezzetli halkalar anason, karanfil, tarçın, muskat gibi çeşit çeşit baharatın da eklenerek tatlandığı bir lezzet.

Bragioli: Et yemeklerinden bir tanesi olan Bragioli, Malta’nın en lezzetli geleneksel yemeklerinden bir tanesi. Dana eti, pastırma ve yumurta kullanılarak hazırlanan bu yemek isteğe göre şarapla da tatlandırılarak adeta bir lezzet şöleni sunmak üzere hazırlanıyor.

Image
6

Gozitan ftira: Malta’nın bazı yemekleri komşu adaları olan Gozo Adası’ndan da gelen alışkanlıklarla çeşitleniyor. Pizzaya benzeyen Gozitan ftira yine hamur işi ve patates ile hazırlanan, bunun yanında ançüez, kapari biber, domates ve keçi peyniriyle de harmanlanan bir lezzet. Malta’ya gelip bir yerliye burada denemeniz gereken yemekleri sorduğunuzda muhtemelen ilk 5’te Gozitan ftira olacaktır.

Minestra: Minik hamur parçaları, bezelye, havuç, maydonoz, bakla gibi çeşitli sebzelerle hazırlanan Minestra, bir çeşit sebze çorbasıdır. Oldukça besleyici ve şifalı olarak bilinen bu çorba da Türk mutfağıyla benzerlik gösteren bir lezzete sahiptir.