UNESCO Dünya Mirası Sit Alanları’na ev sahipliği yapan Malta, tarihi güzellikleri kadar turkuaz suları ve lagünleriyle de görülmeye değer. Dünya üzerindeki en küçük ülkelerden biri olan Malta, Orta Akdeniz’de, Sicilya’nın güneyindeki adalar devleti.

Ilıman ikliminin yanı sıra misafirperver insanlardan oluşması, 300 günden fazla güneş görmesi sayesinde çok fazla ilgi gören Malta’nın küçük bir ülke olmasının dezavantajı ise adada iş ve konut bulmanın zor olmasıdır. Bu adalar ülkesinde her konuda olduğu gibi oturma ve çalışma izni konusunda da bir vatandaşlık ayrımı mevcuttur. AB ülke vatandaşlarının oturma ve çalışma izni alması gayet basit bir prosedür gerektirirken AB dışı ülke vatandaşlarının uzun bir prosedürden geçmeleri gerekmektedir. 

İşte Malta’da oturma ve çalışma izni ile ilgili bilmeniz gerekenler…

Malta’da Normal Oturma İzni Nasıl Alınır?

Malta’da normal oturma iznine başvurabilmek için adada fiziken 6 ay veya daha uzun bir süre bulunmak gerekmektedir. Söz konusu oturma izninde herhangi bir vatandaşlık ayrımı bulunmamaktadır. Bazen bu oturma izni belli bazı prosedürlere bırakılabilir. Buna örnek olarak taşınmaz mülkiyet edinme olarak gösterilebilir. Bu durumda iyi bir inceleme yapılıp adımların planlı ve bilinçli bir şekilde atılması çok önemlidir. Malta’da normal oturma izni almak için adada bulunan göçmenler bürosuna veya diğer ülkelerdeki yetkilendirilmiş kurumlara başvurmanız gerekmektedir. 

Image
1

Oturma İzni Almak Ücretli midir?

Malta oturma izni almak için tek bir defaya mahsus olmak üzere 6 bin Euro gibi bir başvuru harcı ödemeniz gerekmektedir. Bu ücretin dışında aracı kurumlar ile başvuru yapmanız halinde aracı kurumlara da vereceğiniz komisyon ücretleri de göz önünde bulundurularak; 6 – 7 bin Euro civarında bir masraf yaparak Malta’da oturma izni alabilirsiniz. 

Malta’da Oturma İzin Türleri Nelerdir?

Malta oturma izni; veriliş amacına göre dörde ayrılmaktadır. Alınacak olan oturma izni türüne göre izlenmesi gereken prosedür ve şartlar ise farklılık göstermektedir.

Eğitime Dayalı Oturma İzni: Malta, son yıllarda özellikle dil okullarının yaygınlaşması ve eğitim alanında ekonomik bir seçenek olarak ortaya çıkışıyla öğrenciler için bir cazibe merkezine dönüşmüştür. Malta’da eğitime dayalı oturma izninin alınması için bir üniversite ile veya özel eğitim kurumuyla anlaşılmış olması gerekmektedir. Ayrıca bu süre zarfından eğitim ve konaklama masraflarını karşılayabilecek finansal güce sahip olduklarını banka hesap dökümleri ve diğer mal varlığı bildirim belgeleriyle ispat etmeleri gerekmektedir. 18 yaşından küçük bireyler veli veya vasileri aracılığıyla başvuruda bulunabilirler. 

Aileye Dayalı Oturma İzni: Malta oturum izni almış olan ve en az 2 yıldır Malta’da ikamet eden üçüncü bir ülke vatandaşı ailesinin geçindirecek miktarda bir gelir düzeyine sahipse ve ailesinin konaklama durumunu sorunsuz bir şekilde sağlayabilecek finansal güze sahipse, ülke tarafından aile bireylerinin tekrar bir araya getirilmesi için sağlanmış olan bu oturma iznini alabilir. Aileye dayalı oturma izni; 21 yaş üstü eşleri ve 18 yaş altı çocukları kapsamaktadır. Aileye dayalı oturma izni alan aile bireylerinin Malta’da çalışma ve eğitim görme hakkı vardır. 5 yıl boyunca Malta’da geçerli bir oturum izniyle ikamet eden aile üyeleri otonom bir oturma izni almaya hak kazanırlar.

Image
1

Uzun Süreli Oturma İzni: Uzun süreli oturma izni Türkiye Cumhuriyeti ve üçüncü ülke vatandaşları için geçerli bir izindir. Uzun süreli oturma izninin alınması için en az 5 sene boyunca Malta’da yaşanması gereklidir. Ayrıca oturma izni almak isteyen kişiler; bu süreç içerisinde 6 aydan fazla bir süre için Malta’dan ayrılmamış olmalıdır. Süre şartının yanında uzun süreli oturma izni almak isteyen kişinin ekonomik şartlarının da iyi olması gereklidir. Malta’da uzun süreli oturma izni almak diğer Avrupa ülkelerine göre daha kolay olabilmektedir.

Eşler için Oturma İzni: Yabancı uyruklu partnerler düzenli gelirlerini göstermeleri, en az iki yıllık özel bir ilişki içinde olduklarını ispat ettikleri taktirde oturum izni başvurusu yapabilmektedir.Ancakiki yıllık özel ilişkinizin formalite olmadığını bir takım belge veya fotoğraflarla ispatlayabilmeniz gerekmektedir. Eşlerin gelir düzeyi ve bu gelirin düzenli olarak alınıyor olması da ayrıca önem arz etmektedir. Gelir miktarı Malta resmi makamlarınca belirlenir.

Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Oturum iznini almanız için bir çalışma iznine sahip olmanız gerekmektedir. Söz konusu çalışma iznini alabilmek için; serbest meslek sahipleri için çalışma izninin alındığı tarihten sonra takip eden 6 ay içinde Malta’da asgari 100.000 Euro değerinde sermaye harcaması yapmak önemli bir koşul olarak görülmektedir. Bu harcama sadece iş amaçlı kullanılan sermaye varlıklarından olması gerekmektedir. 

Elinizdeki diğer bir seçenek ise AB, İsviçre ya da Malta vatandaşı olan en az 3 kişi çalıştırıp bir işletme açmak istediğiniz durumda oturma izni almanız mümkündür. Serbest meslek sahibiyseniz bu durumda en az 8 ay boyunca işte devamlılık olacağını ispat etmeniz gerekir. 8 aylık iş planının başvuruda önemli bir belge olduğu unutulmamalıdır.

Yatırım Yoluyla Malta Vatandaşlığı Almak Ne Kadar Sürer?

Yatırım programı ile Malta vatandaşlığına başvurursanız, ikamet sürenize bağlı olarak 12 ila 36 ay arasında Malta vatandaşlığı almaya hak kazanırsınız. Ancak ücretler ve yatırım türleri MRPR’den farklıdır. 

Yatırımla Malta Oturma İzni Almanın Avantajları

Avrupa Birliği üyesi olan Malta oturum izninizle aşağıdaki haklardan yararlanabilirsiniz. 

  • Schengen bölgesinde vizesiz seyahat keyfi,
  • Malta’ya taşınmadan oturma izninizi muhafaza etmek,
  • Dört nesle kadar aile üyeleri eklemek,
  • Malta’da yaşamak, çalışmak, okumak ve yerleşmek için tam hak elde etmek.
Image

Malta Daimi İkamet Programı (MPRP) Nedir?

Malta Daimi İkamet Programı (MPRP), bireylerin Malta’da daimi ikamet statüsü elde etmelerini sağlayan bir programdır. MPRP aracılığıyla yatırımcılar Malta’da ikamet için başvurabilir ve orada yaşayanların sahip olduğu avantajlardan yararlanabilirler. 

Single Permit Nedir?

Yıllık geliri 30.000 Euro altında olan üçüncü ülke vatandaşları için tanınmış yeni çıkan bir uygulamadır. Bu uygulama hem çalışma hem de oturma iznini aynı anda kapsamaktadır. Bu uygulamadan öncelikle Malta vatandaşları sonrasında ise AB vatandaşları ve 3. Dünya ülkesi vatandaşları yararlanabilmektedir. Single Permit uygulaması ortalama olarak 20 – 26 hafta arasında sürmektedir. Bu uygulamayla Malta’da istenildiği kadar AB ülkelerinde ise 6 aylık süreyle oturum hakkına sahip olursunuz.

Key Employee Initiative Nedir?

Yıllık geliri 30.000 Euro üstünde olan üçüncü dünya ülkesi vatandaşları tarafından kullanılan bir imkandır. Employee Iniatitive, Single Permit uygulamasından farklı olarak her pozisyon için eşit değerlendirme yapılır. Bu başvurunun değerlendirme süreci ise 5 gün veya 4 hafta arasında değişmektedir. Bu izin de size oturum ve çalışma izni sağlamaktadır.