Geçmişi 1900’lerin başına dayanan Michelin yıldızı, 120 yılı aşkın süredir dünyanın farklı bölgelerinden lezzetli yemekleri; malzeme kalitesi, hazırlama ve pişirme konusundaki ustalık, yaratıcılık ve ödeme karşılığının alınmasının yanı sıra kalite standartlarındaki istikrarı ile de titizlikle değerlendirmeye devam etmektedir.

Her gurme şef, onları diğer rakip şeflerden ve kendi restoranlarından ayıran coşkulu Michelin yıldızını kazanmak ister. Michelin yıldızlı bir restoran olmak, sadece en iyi restoranlar tarafından kazanılabilecek nadir bir onurdur.

Gastronomiye ilgisi olanların da çok iyi bildiği gibi Michelin konsepti yemek işini dünya üzerinde en üst seviyeye taşıyan şirketlerden biridir.

Aylar öncesinde rezervasyon alan, yeme – içme meraklılarıyla dolup taşan restoranlar ve onların Hollywood yıldızları kadar ünlü şefleri…

Şüphesiz Michelin yıldızlı bir restoranın öne çıkan lezzetleriyle tanışmak, hemen herkesin hayallerini süsleyen şeylerden biridir. Gastronominin Oscar’ı olarak kabul edilen Michelin yıldızlı restoranları sizin için masaya yatırdık. İşte lezzetli yiyecekleri ve tarihten izler taşıyan mutfağıyla öne çıkan Malta’daki Michelin yıldızlı başlıca restoranlar…

Image
1

Terrone, Marsaxlokk

Malta’daki geleneksel bir balıkçı kasabası olan Marsaxlokk’da şef Adrian Hili’nin açıldıktan birkaç ay sonra Michelin yıldızı almayı başaran restoranı Terrone, Malta basınında da ses getirmeyi başarmış, oldukça merak edilen bir restoran. Odun ateşi üzerinde pişen lezzetleri ile özellikle ön plana çıkan Terrone’de şef Hili, yemek pişirmeye sezgisel olarak yaklaşıyor. Malta ve Güney İtalya etkilerinin karışımıyla tanınan restoranda birçok yemek ise iki boyutta masanıza getiriliyor. Güneydeki bu şirin restoran, mükemmel malzemelerin en iyisini ortaya çıkarmak içinse genellikle odun ateşini kullanmayı tercih ediyor. Geçtiğimiz sene şubat ayında Michelin Bib Gourmand ile ödüllendirilen restoran, balık spesiyallerinin yanı sıra yerel biralar ve şaraplarıyla da oldukça popüler.

De Mondion, Mdina

Mdina, Malta’nın Kuzey Bölgesi’nde antik çağlardan orta çağa kadar adanın başkenti olarak hizmet veren müstahkem şehirlerden biridir. Tarihi 4000 yıl öncesine dayanan Mdina’nın çiçeği burnunda 3 yıldızlı restoranı De Mondion, minimalist dekoru ve rafine menüsüyle misafirleri ile bağ kurmaya özen gösteren bir adres. Şef Kevin Bonello’nun radikal, şov yapmayan ve Avrupa-i olarak tanımladığı menüsünün temelinde ise tecrübe ve en üst kalite malzeme bulunuyor. Restoranda aynı zamanda öğle yemeği için 2 course’dan oluşan bir tadım menüsü de yer almakta. Bu samimi ve sıcak restoran, lüks Xara Palace Hotel’in üst katında yer almakta olup, adanın doğusuna ait çarpıcı bir manzaraya sahiptir. Restoranın A’la Carte ve tadım menüleri, adanın en iyi ürünlerini sofistike ve klasik temelli Akdeniz yemekleriyle sergilemektedir.

Noni, Valletta

UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilen Valletta’nın prestijli restoranlarından biri olan Noni, geleneksel Malta ve Akdeniz mutfağına modern bir yaklaşım getiren şef Jonathan Brincat’ın takma adından adını almaktadır. Açık mutfak prensibiyle yemek pişiren şef Jonathan Brincat, dünyanın dört bir yanından ilham alan Malta ve Akdeniz mutfağı menüsüyle misafirlerini ağırlamaktadır. Konuklar; görsel olarak çekici, dengeli, ölçülü bir yaklaşımla pişirilen ve ayrıntılara özen gösterilen yemeklerin tadını çıkarmak için Noni’nin alt katındaki taş duvarlı mahzende oturmalıdırlar. Hem öğlen hem de akşam yemeği için tercih edebileceğiniz restoranın someliyesinin tavsiyelerine kulak vermeyi unutmayın.

Under Grain, Valletta

Akdeniz gastronomi duraklarının yeni Michelin yıldızlılarından olan Under Grain, Malta’nın başkenti Valletta’da yer alıyor. Bu rahat ve zarif mahzen restoran, terzilik mesleğinden esinlenilerek, dikiş deseni menüsü ve seçtiğiniz yemekleri işaretlemek için terzi tebeşirinin kullanımı gibi ilginç ayrıntıları içermektedir. Şef Victor Borg, restoranı açarken lezzetle dolup taşan dengeli ve modern Akdeniz yemeklerinden ilham almıştır. Restorandaki birbirinden lezzetli yemekler en kaliteli malzemeler eşliğinde şef Borg tarafından özenle hazırlanmaktadır.

Image

Commando, Mellieha

Sıcak bir aile işletmesi olan Commando, ince ve modern dokunuşlarla doyurucu yemekler yaratmak için doğru şekilde hazırlanmış taze ada malzemelerinden en iyi sonucu almasıyla bilinen işletmelerden bir tanesidir. Bu samimi ve sıcak restoran, 1930’lardan bu yana aile üyeleri tarafından işletilmektedir. Restoranın adı şu an ki şefin büyükbabasının Kraliyet Deniz Piyadeleri’ni misafir ettiği zamanlara dayanmaktadır.

Capo Crudo, Valletta

Şehir surları ile deniz arasında büyüleyici bir şekilde konumlanan CapoCrudo, başarılı şeflerinin yemekleri ve özenli servisi ile Michelin Rehberi’ne girmeye layık görülen Malta’daki restoranlardan bir diğeridir. Bistro tarzındaki keyifli ambiyansı, restoranın Akdeniz odaklı menüsü ile tamamlanmaktadır. Restoranın temelini taze crudo ve deniz ürünleri yemekleri oluşturmaktadır.

Aaron’s Kitchen, Valletta

Yerliler ve turistler, şehrin göbeğindeki sessiz bir ara sokakta gizlenmiş olan bu küçük ve davetkar bistroda kaynaşmaktadır. Restoranın menüsü birçok bölgesel klasik lezzetleri içermektedir. Aaron’un annesinin kendi tarifine göre gizli bir bileşenle pişirdiği geleneksel Malta tavşanı fenek’in tadını deneyimlemeden buradan kesinlikle ayrılmamalısınız.

Tartarun, Marsaxlokk

Küçük bir balıkçı köyünün liman tarafında yer alan bu zarif restoran, on yıldan fazla bir süredir Schiavone ailesi tarafından işletilmektedir. Rahat bir ortamda kaliteli yemekler sunan Tartarunda, uluslararası bir dokunuşla lezzetli yerel yemekler hazırlamak için taze malzemeler kullanan bir menü sunmaktadır. Restoranın ana odak noktası ise günlük olarak temin edilen yerel taze balıklardır.

The Golden Fork, Attard

Oldukça küçük bir köyde, sevgiyle restore edilmiş bu taş şehir evi dönem özelliklerinin modern tasarımla harmanlandığı mekanlardan biridir. Attard’da bulunan The Golden Fork, rafine ama rahat bir ortamda en taze malzemeleri kullanarak, Akdeniz mutfağından esinlenip, sürekli gelişen mevsimlik yemekleriyle misafirlerini ağırlar. Başlangıç olarak kuzu kroket, baharatlı ızgara ahtapot ve balkabaklı risotto’sunun tadına mutlaka bakmalısınız.

Briju, Gzira

İtalyan, İngiliz ve Arap geleneklerinin bir harmanı olan Malta kültürü, birçok konuda olduğu gibi mutfağı konusunda da bu ülkelerle benzerlikler göstermektedir. Bununla birlikte Akdeniz iklimine sahip ve çok uluslu bir ülke olması, Malta’ya çeşitli lezzetler kazandırmıştır. Geçen Eylül ayında kapılarını açan Brijuda lezzetli yemekleriyle öne çıkan mekanlardan biridir. Şef Rafel Sammut’un imzasının bulunduğu yemeklerde yerel ve sürdürülebilirliğe olan tutkusunu hissetmek de mümkün. Restoranın malzemelerinin yüzde 90’ı yakınlardaki çiftliklerden elde edilmekte olup, yemeklerin çoğunda bölgesel tuz ve zeytinyağı kullanılmaktadır.

Image

Guze Bistro, Valletta

Akdeniz mutfağını en iyi yansıtan restoranlardan biri olan Guze Bistro, Malta’nın turistik olsa bile bir o kadar güzel yerlerinden Valletta’da konumlanmaktadır. Çarpıcı binası ile göz kamaştıran Guze Bistro, şirin bir mahzen restorana da ev sahipliği yapmaktadır. Şefin yemek sunumları da oldukça etkileyicidir. Valletta’nın tarihi atmosferinde bulunan restoranda Akdeniz ruhuna sahip geleneksel Malta yemeklerinin tadına bakabilirsiniz.

Ta’ Frenc, Gozo

Akdeniz’in en iyi dalış yerleriyle keşfedilmeyi bekleyen Gozo’daki Ta’ Frenc, yetenekli ve oldukça genç isimlerin bir araya gelmesiyle hayata geçen bir restoran. Harika yemeklerden sorumlu şef Joseph Brincat, dünyanın en iyi restoranlarında çalışma fırsatı bulmuş şeflerden bir tanesi. Uzun yıllardır aynı ekip tarafından yürütülen ve geleneksel Akdeniz yemeklerinin sunulduğu restoranda adanın en iyi malzemeleri kullanılmaktadır. Lezzetli yemeklerin çoğu modern bir dokunuşa sahiptir. Yemeklerin bazıları masanızda hazırlanmaktadır.