Avrupa’nın en temiz sulara sahip olduğu söylenen muhteşem plajları ile ünlü olan Malta, uygun fiyatlı tatil destinasyonları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Keyifli bir yaz tatilini daha da keyifli kılansa bu tatilin hem yurtdışında hem de servet harcamadan gerçekleştirilebiliyor olması. Üstelik Malta tatili alışılmışın aksine hıncahınç kalabalıkların olmadığı, sakin, doğayla iç içe ve tertemiz sularda keyif yapmayı vaat eden sayılı yerlerden.

Image
Malta

İtalya’nın güneyinde, Orta Akdeniz’de konumlanmış olan bu güzel adaya İstanbul’dan sadece 2,5 saat içinde ulaşılabiliyor. Şimdi ise Akdeniz sahillerinin tüm güzel etkilerini kendinde toplayan kumsalları ve akvaryum misali berrak sularıyla ünlü olan Malta plajları arasından en iyilerinden bahsedelim.

Turistik faaliyetlerin doğal güzelliği bozmadığı Malta plajlarına ister tekne veya bot kiralayarak kendiniz isterseniz de birçok koyu gezmenize imkan sağlayan turlarla ulaşabilirsiniz. Malta’ya geldiğinizde adını mutlaka duyacağınız plajlar arasında Blue Lagoon (Mavi Göl), Golden Bay, Ghajn Tuffiehay, Paradise Bay, Mellieha gibi birçok isim sıralanıyor. Bunlar arasında hem yerli hem de yabancı turistlerin en sevdiği ise Blue Lagoon oluyor.

Blue Lagoon (Mavi Göl)

Altın kumlu plajı, çevresini süsleyen heyecan verici mağaraları ve bitki çeşitliliğiyle de huzur veren Blue Lagoon Malta’nın güzelliğiyle meşhur plajları arasında ilk sırada yer alıyor. Yalnızca yüzmek için değil dalış, mağara keşif etkinlikleri ve kano gibi aktiviteler de yapma imkanı sunuyor. Tur tekneleri ve Mata sahil şeridini keşfe çıkan herkesin mutlaka uğrak noktası olan bu yer belli saatlerde kalabalık olabildiği için bu meşhur yeri görmeden geçmeyin. Ama en az burası kadar güzellikte daha geniş kumsal şeridi ve sakinliğiyle öne çıkan plajlara uğramayı da ihmal etmeyin.

Image
1

Paradise Bay

Malta’nın kuzeyinde kalan Paradise Bay, Gozo Adası’ndan kalkan feribotlarla ulaşabileceğiniz güzel Malta plajlarından bir diğeri. Özellikle kademeli derinleşen yapısıyla çocuklu ailelere uygun olmasıyla dikkat çekiyor. Sakin bir koy içinde kaldığından dalga ve akıntı sorunlarının yaşanmadığı Paradise Bay de diğer plajlar gibi tur teknelerinin uğrak noktası olsa da huzurlu atmosfere sahip. Bazı hafta sonları özellikle gençlerin parti ve eğlence alanı olarak tercih ettikleri Paradise Bay’de şemsiye ve şezlong kiralama imkanı bulunuyor. Çok geniş bir plaj olmadığından özellikle hafta sonları çok çabuk kalabalıklaşabiliyor.

Armier Bay

Malta Plajları arasındaki bir diğer seçenek ise Armier Bay. Paradise Bay ile kıyaslandığından çok daha büyük olan bu koyda iki plaj bulunuyor. Büyük plaj Armier Bay ve küçük olanı Little Armier olarak adlandırılıyor. Ulaşım konusunda özel aracınız yok ve toplu taşıma tercih ederseniz biraz yürüme mesafesi olan bu plajlar Malta halkı tarafından genellikle çadır kampı alanı olarak kullanılıyor. Ailece çadır kampı yapan yerel halka rastlayabileceğiniz ve yabancı turistlerden çok yerlilerle iç içe olabileceğiniz Armier Bay, Malta’nın güzel plajları arasında yer alıyor.

Image
2

Ghadira Bay

Malta’nın en büyük kumlu plajı olan Ghadira ya da diğer adıyla Melliena Koyu’nu Akdeniz’in en iyi sahillerinden biri olduğu söyleniyor. Sığ denizi ile çocuklu ailelerin de öncelikli tercihlerinden olan Ghadira Koyu büyüklüğü ve ulaşım kolaylığı gibi birçok avantaja sahip. Etrafında kafe, restoran, bar ve oteller bulunmasının yanı sıra toplu taşıma duraklarına da yürüme mesafesinde olduğu için kolayca ulaşılabiliyor. Şezlong ve şemsiye kiralama hizmeti, su sporları ve rüzgar sörfü gibi aktivitelere de imkan veriyor. Burasıyla ilgili söylenebilecek en dezavantajlı durum ise oldukça büyük bir sahil kesimi olmasına rağmen kalabalığın birkaç saat içinde yoğunlaşması. Yine de ilk yardım, otopark, cankurtaran gibi hizmetler sunan yönetim merkeziyle rahat ve güvenilir bir ortamda denize girme olanağı tanıyor.

Golden Bay

Malta’nın batı yakasında kalan Golden Bay adanın mavi bayrak kazanan ilk plajı olarak tanınıyor. Plajda tatili daha da zenginleştirip eğlenceli hale getiren imkanları bulunuyor. Özel araçla gelinerek kolayca park alanı bulunabilen hem de toplu taşımayla kolayca ulaşılabilen bu plajın etrafında da oteller, restoranlar, kafeler bulunuyor. Özellikle Cuma ve cumartesi akşamları barbekü partileri için vazgeçilmez bir adres olan Golden Bay’da muhteşem manzaraya karşı, akvaryum gibi bir denizde yüzme sonrasında lezzetli bir yemekle gününüzü daha da güzelleştirebilirsiniz. Çocuklu aileler için de hem deniz yapısı hem de plajın genişliği sayesinde de öncelikle tercih edilen en güzel plajlardan bir tanesi oluyor.

Image
3

Ghajn Tuffieha

Malta’nın en güzel manzaralı plajlarından bir tanesi olan Ghajn Tuffieha, çok fazla olmasa da sunduğu yeterli kafe, bar gibi imkanları, bozulmamış doğası, altın renkli kumlu sahili ve tertemiz suyu, kolayca ulaşılabilmesi ve sunduğu muhteşem günbatımı gibi birçok özelliğiyle dikkat çekiyor. Turistler tarafından çok fazla ziyaret edilen, sadece tekne değil otobüs turlarının da duraklama noktası olan Ghajn Tuffieha’da Malta’ya gelmişken görülmeden dönülmemesi gereken bu manzarayı keşfetmeniz herkes tarafından öneriliyor. Yoldan plaja inen kısımda biraz dik bir kayalık olduğu için hem inerken hem de çıkarken zorluk yaşatabiliyor. Yoğun dönemler, hafta sonları ve resmi tatillerde park yeri bulmak sıkıntı olabiliyor ve plajda bulunan büfenin fiyatları ortalamanın üzerinde olduğundan bu özellikleriyle eleştirilere maruz kalıyor. Yine de hem denizi hem de manzarası için gidip görülmesi gereken en iyi Malta plajlarından bir tanesi.

Ramla Bay

Malta Akdeniz’in en ünlü, en temiz ve güzel plajlarına sahip olduğu kadar mağaralarıyla da meşhur olmuş bir macera adası denilebilir. Gozo’da yer alan Ramla Bay de Mallta’daki en iyi plajlar arasında yer alırken Calypso Mağarası ile de ünlenmiş bir sahil. İddiaya göre mağarada Homeros’un Odessa isimli eserinde bahsi geçen tanrıçanın ağlarken çıkardığı ses duyulabiliyormuş. Deniz keyfi yanında böyle sıra dışı etkinliklere katılmak veya Ramla Koyu etrafındaki küçük yerleşim yerlerini ziyaret etmek de isteyebilirsiniz.

Image
4

St. George’s Bay

Özellikle yaz aylarında bulunduğu konum itibariyle genellikle gençlerin bulunduğu ve partilerin ve etkinliklerin düzenlendiği St. George’s Bay, bölgenin merkezi konumunda yer alıyor. Malta dünya genelinde dil okullarıyla meşhur ve St. George Plajı da tam bu okulların, öğrenci apartları ve evlerinin bulunduğu konuma yakın olduğundan aslında mevsim fark etmeksizin kalabalık oluyor. Burada denize girme konusunda yerli halkın biraz çekingen davrandığı bir gerçek ve biraz daha merkezden uzakta çok daha temiz ve güvenilir plajlar olduğu söyleniyor. Ancak gençlerin eğlencesini deneyimlemek için görülmeye değer meşhur Malta plajlarından bir tanesi olduğunu söylemeden geçmeyelim.

Bugibba Perched Plajı

Çoğunlukla taş ve kayalık olan insan yapımı bu plajda denize girerken biraz zorluk çekiliyor. Yine de turistler için uğrak noktalardan bir tanesi olan Bugidda Perched Plajı Malta’da görülebilecek plajlar arasında yer alıyor ancak yine de buraya varana kadar diğer plajlarda, kumlu ve geniş sahilli olanlarda daha çok keyif alabileceğinizi söyleyebiliriz. Yine de Malta’nın güzel plajlarını, yerel halkın ziyaret ettiği yerleri görmek istiyorsanız alternatiflerinize ekleyebileceğiniz bir yer olarak listenizde kalabilir.