Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanında festivalleriyle de oldukça öne çıkan Avrupa’da tatil denilince akla ilk gelenlerden biri de şüphesiz günün ilk ışıklarına kadar devam eden birbirinden renkli festivalleri olmaktadır.Nedeni her ne olursa olsun bir yerde festival düzenleniyorsa, unutmayın ki orada eğlence, müzik ve dans vardır. Aynı festivalleriyle meşhur Akdeniz’in güneyinde kalan Malta Adası’nda olduğu gibi…

Kaldı ki Malta denildiğinde hemen herkesin aklına gelen şeyler az çok bellidir. Biri şövalyeleri diğeri ise yıl boyunca devam eden birbirinden güzel festivalleri… Öyle ki bu müthiş ikilinin varlığını Malta’ya kadar gelip de hissetmemek neredeyse imkansızdır. Hele de mevsimlerden yazsa unutmayın ki Malta’nın hemen her sokağında mutlaka bir festival coşkusu yaşanıyordur.

Malta’da neredeyse hemen her şehir ve ilçenin kendisine özgü bir festivali bulunur. Adına festa dedikleri bu organizasyonlar, Mayıs ayı ile birlikte başlayıp, Eylül ayının sonlarına kadar da devam eder. İşte eğlence ve kültürün başarılı bir şekilde sentezlendiği Malta’ya damgasını vuran birbirinden güzel festivaller…

Malta Uluslararası Havai Fişek Festivali

 Malta’nın Avrupa Birliği’ne katılımını işaretlemek için 2004 yılında başlatılan Malta Uluslararası Havai Fişek Festivali, Nisan ayı sonunda gerçekleştirilmektedir. Her yıl düzenli olarak kutlanan festival, Turizm Bakanlığı ve Malta Turizm Otoritesi işbirliğiyle gerçekleştirilmektedir. Yaklaşık üç gün süren festivale katılım ise ücretsizdir.

Image
1

Ghana Fest

Yüzyıllar öncesine dayanan geleneksel Malta halk şarkıları dizisinin bir kutlaması olan Ghana Fest, türkücünün geçmişte yaşadığı trajik olayları anlatan hikayesini dizeleriyle süslediği Ghanatal-Fatt, iki farklı türkücünün sırayla atışma halinde gerçekleştirdikleri doğaçlama diye tabir edilen Ghanaspirtupront ve Flamenko tarzını andıran yüksek notalar şeklinde söylenen Ghanafl-gholi gibi türleri içermektedir. Üç gün süren festival, Haziran ayının sonlarına doğru ada etrafındaki çeşitli açık hava alanlarında diğer Akdeniz ülkelerinden gelen misafir türkücülerin performansları eşliğinde gerçekleştirilmektedir.

Malta Caz Festivali

 Valetta Kalesi’nin büyüleyici manzarası eşliğinde dünyaca ünlü sanatçıların caz performanslarına şahit olmaya hazır mısınız? Her Temmuz ayında büyük bir coşkuyla kutlanan Malta Caz Festivali, türünün en ünlü temsilcilerini sahnesinde misafir ederken, ziyaretçilerine de muhteşem bir müzik dinletisi yaşatmaktadır. Festival, Valetta’daki Ta’Liesse’de üç gün boyunca gerçekleştirilir. Giriş ücreti oldukça uygundur.

Glitch Festivali

Dünyanın her yerinden elektronik müzik meraklıları, Akdeniz’in güneşli adası Malta’da kaçırılmayacak bir macera vaat eden Glitch Festivali’nde bir araya gelmektedir. Festival, Malta’nın müstahkem şehri Mdina’nınikonik siluetine göre çerçevelenen Gianpula Köyü’nde gerçekleştirilmektedir.

Image
2

Notte Bianca

Her yıl Ekim ayında gerçekleştirilen Notte Bianca Festivali, Malta’daki en büyük kültür ve sanat kutlamalarından bir tanesidir. Valetta’nın başkentinde düzenlenen festival, sanatın her dalından ünlü ve yeni sanatçılara ev sahipliği yapar. Festivale katılım için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Çilek Festivali:

Maltalıların bahar aylarını heyecanla beklemesinin en büyük nedenlerinden birisi de şüphesiz Çilek Festivali’dir. Yerel halk tarafından “FestaFrawli” adıyla da bilinen bu festival, Malta’nın doğusundaki Mgarr köyünde gerçekleştirilir. Festivale özel olarak toplanan lezzetli çileklerden yapılan birbirinden güzel yiyecekler, Parish Kilisesi’nin önünde kurulan tezgahlarda satılmaktadır.

L’Imnarja Yaz Halk Festivali

L’lmnarja Yaz Halk Festivali’nin tarihi Malta Şövalyelerinin de öncesine dayanmaktadır. Işıklar festivali anlamına gelen L’lmnarja, BuskettGardens’ta yapılmaktadır. Festivale gün dönümünde yakılan ateşler eşlik eder. Aile ve arkadaşlar bugünü şarap ve yöresel tavşan yemeği eşliğinde piknik yaparak geçirirler.

Malta Sanat Festivali

Tiyatro, dans, müzik ve resim gibi sanat dallarının sergilendiği festivale uluslararası ve Maltalı olmak üzere birçok sanatçı katılmaktadır. Ücretsiz olarak düzenlenen festival, Valetta’nın büyüleyici ambiyansında gerçekleştirilmektedir.

Image
3

Valetta Uluslararası Barok Festivali

2013’ten bu yana başkent Valetta’da düzenlenen festival, dinleyicilerine barok müziğin önde gelen sanatçılarını tarihi bir atmosferde dinleme şansı vermektedir. Festivalin ana sahnelerinden birisi de dünyanın en eski sahnelerinden biri olan TeatruManoel’dir. St. John’sCoCathedral ve ArchaeologyMuseum of Valletta ise etkinliğin gerçekleştiği tarihi yerlerden yalnızca birkaçıdır.

Eco Market Malta

 Eco Market, tüketim konusunda farkındalık yaratmak isteyen bir grup tarafından gezegenin ve insanların iyiliğine odaklanmak için düzenlenen bir etkinliktir. Sözkonusu etkinlikte; el yapımı ürünlerin yanı sıra kıyafetler ve birçok çevre dostu ürün satılmaktadır.

MTV Adası Malta

Dünyaca ünlü isimleri ve hit parçaları canlı dinlemek için iyi bir fırsat sunan MTV Adası, yılda 50 binden fazla kişiyi ağırlamaktadır. Ücretsiz olarak gerçekleştirilen etkinlik, Avrupa’daki kaçırılmaması gereken festivallerden de bir tanesidir.

Image
4

Mediterranea Festival

Mediterranea Festivali, adanın sahip olduğu Akdeniz kültürü ve tarihini kutlamak için yapılan bir etkinliktir. Festival, MeditarraneaGozo’da gerçekleştirilir. Festival boyunca adanın dört bir yanında opera konserleri ve tiyatrolar gerçekleşir.

Kutsal Hafta & Paskalya

 Kutsal Cuma’dan bir hafta önce başlayan Paskalya zamanında Valetta sokaklarında Meryem Ana’nın heykeli dolaştırılır. Kutsal Cuma’nın arifesi olarak adlandırılan Perşembe günü ise yedi ziyaretler gerçekleştirilir. Bu ziyaretler Altars of Repose’a bağlılığı göstermek amacıyla yapılan yedi farklı kilise ziyaretleridir. Paskalya gününde ise geleneksel olarak özel aile yemekleri düzenlenerek, akraba ve arkadaşlar ziyaret edilir.

Farsons Büyük Bira Festivali

Söz konusu festival, Ta Qali’nin küçük bir köyü olan Farsons’ta gerçekleştirilmektedir. Yaklaşık 10 gün süren festival, 70’den fazla lokal müzisyen ve 50’den fazla ödüllü bira markasını bir araya getirir.