Sahip olduğu muhteşem güzellikleriyle dikkatleri üzerine çeken Akdeniz’in incisi Malta, fırsatlarla dolu bir dünyanın kapılarını da sizin için aralar. Bu nedenle günün birinde bu adaya yolunuz düştüğünde yapmanız gereken en önemli şey tarihi dokuyu hücrelerinize kadar hissederek, sevdikleriniz için hediyelik eşyalardan satın almak olmalıdır.

Bazı farklılıkları olsa da Malta alışveriş yapmak için oldukça ideal bölgelerden bir tanesidir. Adada kurulan günlük pazarların en büyüğünü oluşturan 2. Monti, hediye olarak alınabilecek pek çok farklı alternatife sahiptir. Özellikle Malta’nın simgesi haline gelen şövalye bibloları mutlaka adadan alınması gereken hediyeliklerden biridir.

Image
4

Malta’da alışveriş yaparken en çok dikkat edilmesi gereken şey ise şüphesiz dükkanların açılış ve kapanış saatleri olmaktadır. Dükkanlar pazar günleri ve resmi tatil günlerinde kapalıdır. Bunun dışındaki günlerde ise saat 09.00 – 13.00 ve 16.00 – 19.00 arasında hizmet vermektedir.

Unutmayın ki özel bir alışveriş deneyimi yaşayabileceğiniz bu adada dilerseniz yerel ürünlerden satın alarak sevdiklerinize harika bir hediye sunabilirsiniz. İşte Malta’dan alabileceğiniz başlıca hediyelik eşyalar…

Dantel

Dantel sanatı her ne kadar Cenova’da doğmuş olsa da, 16. yüzyılın sonlarından itibaren endüstriyel ölçekte üretilmeye başlanmıştır. Artan taleplerle birlikte ise dantel yapma sanatı anneden kıza, komşulardan arkadaşlara geçmiştir. Önceleri adanın zenginlerine ve yurtdışına satılan danteller zamanla adanın tarımla uğraşan ailelerinin yaşam standartlarının da yükselmesine neden olmuştur. Gozo’da kapılarının önlerine oturup, dantel işleyen kadınları görmek hala mümkündür. El işi göz nuru danteller burada oldukça makul fiyatlara satılmaktadır.

Image
2

Kazak – Kilim

Malta’da örme, dokuma ve tığ işi ürünler oldukça yaygındır. Pratik olması bakımından dokuma kilim de satın alınabilecek alternatiflerden bir diğeridir. Yün ve pamuktan dokunan kilimler, çamaşır makinesinde yıkanabilmektedir.

Gümüş ve Altın Takılar

Malta’dan alınabilecek hediyeler arasında yer alan diğer bir ürün ise Maltalı zanaatkarların yaptığı gümüş ve altın takılardır. Zanaatkarların yaptığı gümüş ve altın takıların dışında fotoğraf çerçeveleri, kaşıklar ve genellikle vaftiz törenlerinde kullanılan kaselerden satın alabilirsiniz.

Image

Cam Eşyalar

Mdina, cam fabrikaları ve bu fabrikalarda üretilen değişik ve orijinal tasarımlı ürünleriyle oldukça meşhurdur. Bu nedenle adanın hemen her yerinde vazo, kase, bardak ve parfüm şişelerinden satın alabilirsiniz. Cam renklendirilirken genellikle adalara hakim olan renklerden esinleniliyor.

Saat

 Pahalı hediyeler ve saatlerin hayranları özellikle Malta saatlerine dikkat etmelidir. Çünkü Malta’da bu adalar dışında hiçbir yerde bulamayacağınız benzersiz nitelikte, çok dikkat çekici saatler bulunmaktadır.

Yiyecekler

Malta’dan satın alabileceğiniz başlıca hediyeliklerden biri de baldır. Antik çağlardan bu yana ada kültürü için oldukça büyük bir öneme sahip olan bala birçok Malta yemeğinde de denk gelebilirsiniz. Balın dışında Gozo kekiği, güneşte kurutulmuş domates, güneşte olgunlaşmış zeytin, taze incir, biberli keçi peyniri, şekerli helva, nuga ve şaraptan oluşan hediyelikler de satın alabilirsiniz. Ülkenin önemli atıştırmalığı olan Gbejniet ismindeki koyun peyniri ve armuttan yapılan Bajtra likörü de diğer seçeneklerden birkaçıdır.

Image
4