İtalya'ya bağlı Sicilya Adası'nın güneyinde yer alan Malta, yüzölçümü olarak küçük bir ada ülkesi olmasına rağmen Akdeniz'in kalbinde yer aldığından pek çok ülke kültürünün beşiği konumundadır. İspanya, Afrika ve Arap ülkeleri, Fransa gibi ülkelerin kültürlerinin izlerinin görüldüğü ülkede ağırlıklı olarak İtalya ve İngiltere'nin izleri görülür. Deniz-kum ve güneş üçlüsünün etkili olması ile bilinen ülke ayrıca doğal ve tarihi güzellikleri ile yabancı dil okullarıyla ünlüdür. Her yıl yaz mevsiminde binlerce yabancı turisti ağırlayan ülkenin muhteşem plajları, göz alıcı tarihi lokasyonları, renkli gece hayatı ve eğlence dolu bir yaşam tarzı dikkat çeker.

Image
1

316 metrekarelik bir alana sahip olan Malta'nın ünlü olan diğer bir noktası da dalış merkezi konumunda olmasıdır. Dünya dalış turizminde birincil hedef olarak nitelendirilen ülkede, çeşitli beceri seviyelerine göre zorlu görevler sunan kıyı dalışı ve tekne dalış noktaları vardır. Dalış yapmayı öğrenmek isteyen yeni başlangıç seviyesinden, zorlu dalışlara kadar her seviyede eğitimlerin verildiği dalış okulları dünyaca geçerli sertifikalar verme yetkisine sahiptir. Tüplü dalış yapan dalgıçlar için bulunmaz nitelikte sayılan renkli mercan resifleri ve uzun karanlık mağara tünelleri halen dalış tutkusunu perçinleyen güzellik sunar.

Malta'da Dalış Neden Popüler?

Malta'ya dünyanın dört bir yanından her yıl 150.000'den fazla insan dalış için gelir. Ülkenin bu konuda çekici olmasının başında şunlar yer alır:

  • Farklı beceri seviyelerinde dalgıçlara hitap eden çok farklı dalış noktaları,
  • Son derece deneyimli ve nitelikli dalış eğitmenleri ile eğitim veren yerel dalış merkezleri,
  • Ülke ve adaları çevresinde eğitim ve sertifikasyon (PADI, CMAS ve BSAC dahil) sunan dalış okullarının varlığı,
  • Rehberli dalış aktiviteleri ve ekipman kiralama ücretlerinin genellikle makul seviyede olması,
  • Dalış turlarının sık sık organize şekilde yapılması ve yaygın olması.
Image
2

Malta'da Dalış Sezonu

Malta'da tüplü dalışı bu denli çekici kılan temel şey sadece ülke sahilleri ve adaları çevreleyen suların berraklığı değil, aynı zamanda uygun hava koşulları, zengin deniz altı yaşamı ve dalış noktalarının kıyıdan erişilebilir özellikte olmasıdır. İklim açısından düşünüldüğünde neredeyse tüm yıl Malta'da dalış yapılabilir. Çünkü en soğuk dönem olarak bilinen kış mevsiminde dahi deniz suyu sıcaklığı 14 santigrat derecenin altına düşmez. Bu açıdan düşünüldüğünde güneşlenme süresi ve deniz suyu sıcaklığı, diğer Avrupa ülkelerine göre daha iyi durumdadır.

Kışın dalış yapmanın diğer bir avantajı da yüzücüler tarafından rahatsız edilmediğinden pek çok balık türünün daha sıcak ve sığ sulara doğru hareket etmesidir. Korunaklı olan bu alanlarda fırtınalı havalarda dahi tüplü dalış yapılabilir. Özellikle deniz yaşamını gözlemek ve fotoğraflamak isteyen dalgıçlar için yılın bu dönemleri muhteşem bir fırsattır. Buna karşın yaz aylarında dalış imkânı daha da iyileşir. Deniz suyu sıcaklığı ortalama 26 santigrat dereceye yükseldiğinden, dalgıçların hafif ve 3 mm kalınlıkta bir dalış kıyafeti giymesi yeterlidir.

Image
3

Malta'nın Popüler Dalış Destinasyonları

Malta ve diğer adalarında 50'den fazla dalış merkezi yer alır. Nüfus büyüklüğü ve yüz ölçümü düşünüldüğünde aslında bu büyük bir sayıdır. Dalış merkezinde başlangıç paketlerinden itibaren her seviye için uygun dalış paketleri vardır. Ayrıca merkezlerin çoğunda ekipman kiralama hizmeti bulunduğundan, tatil sırasında kendi ekipmanlarınızı taşımak zorunda kalmazsınız. Başlıca popüler dalış noktalarından bahsetmek istenirse, şu lokasyonlar ilk sırada yer alır:

1. Gozo Adası

Malta'nın takımadalarından en büyüğü olan Gozo Adası, dalış turizmi için en popüler bölgedir. Diğer adalara göre daha az gelişmiş ve kırsal olarak nitelendirilse de Xlendi ve Marsalforn Körfezi, tarihi yapılar ve kiliseleri ile halen turistler için çekici olarak nitelendirilir. Adada çok sayıda plaj ve su aktiviteleri vardır ve Akdeniz'deki en iyi şnorkelli yüzme ile dalış noktası olarak bilinir.

Gozo Adası'nın kristal berraklığına sahip suları, dalgıçların mağara, kaya oluşumları, tüneller, enkazlar, koy ve resifleri keşfetme şansı sunar. Gozo Adası'ndaki en iyi dalış noktaları ise Blue Hole, Reqqa, Xlendi Körfezi, Billinghurst Mağarası, Karwela ve Comino batıklarıdır. Adanın kuzey kıyısında ise mercan ve deniz süngerleri bulunan muhteşem kaya oluşumları yer alır.

Image
4

2. Bugibba

Malta'nın kuzeydoğusunda yer alan Bugibba, Malta Uluslararası Havalimanı'na 19 km uzaklıktadır. Yıl boyunca dalış için uygun olan bölgede Eylül ve Şubat arası yağışlı dönem olsa da ortalama toplam yağış miktarı 112 mm'dir. En soğuk olan ay olan Ocak'da hava sıcaklığı 12 santigrat derece, en sıcak olan Ağustos'ta ise 27 santigrat derece civarındadır. Yılın tüm döneminde su sıcaklığı 15 ila 26 santigrat arasında değişir.

Bugibba'da tüplü dalış başta olmak üzere tüm su sporları mevcuttur. Hem acemi hem de profesyonel dalgıçlar için uygun olan bölgede sünger oluşumları, resifler ve diğer deniz türleri gözlenebilir. En heyecan verici dalış noktaları ise Imperial Eagle batığı ve Mesih Heykeli, Cirkewwa, Anchor Bay, Rozi, Qawra olarak bilinir.

3. Comino

Comino adası, Malta takımadaları içerisinde Gozo ve Malta arasında yer alan küçük bir adadır. Malta Uluslararası Havalimanı'ndan 28 km uzaklıktaki Cirkewwa'ya, oradan da feribotla Comino'ya ulaşılabilir. Sakinliği ile dikkat çeken adada sadece birkaç tane otel vardır. Tam bir kuş cenneti olan adada tüm dalgıç seviyeleri için uygun dalış noktaları, rüzgâr sörfü ve şnorkelle dalış imkânları bulunur.

Akdeniz iklimine sahip olan adada tüm yıl boyunca dalış yapılabilir. Yağmurlu geçen muson mevsimi Ekim ve Nisan ayları arası olduğundan, dalış sezonu en çok Mayıs ve Eylül ayları arasındadır. Yıl boyu ortalama hava sıcaklığı 13 ila 26 santigrat derece; deniz suyu sıcaklığı ise 15 ila 26 santigrat derece arasında değişir. Deniz altı akımlar değişmekle birlikte 20, bazen de 40 metreye göre görünürlük seviyesi sunar. Su altı fotoğrafçıları için muhteşem bir lokasyon olan adada popüler dalış noktaları Santa Maria Mağaraları, Kristal lagün, Deniz Feneri resifi, Karwela ile Comino Land'tir.

Image
5

4. Marsalforn

Gozo Adası'nın kuzeydoğu kıyısında yer alan bir köy niteliğindeki Marsalforn'a ulaşım için Malta Uluslararası Havalimanı, Cirkewwa (28 km) ve oradan da feribotla Gozo Adası'na gelinebilir. Otelleri, kireçtaşı plajları, restoran ve kafeleri ile rahat bir atmosfer sunan köy, Gozo'daki en popüler tatil beldesidir. Dalış meraklıları için popüler bir dalış üssü olan bölgede bazı derin ve kayalık alanlar oldukça tehlikeli olsa da su altı mağaraları, duvarları ve bacaları oldukça heyecan vericidir. Bazı dalış noktaları ise sadece deneyimli dalgıçlar için ayrılmıştır.

Marsalform, tüm yıl boyunca dalış yapmak için en uygundur Yağmurlu muson mevsimi Ekim ve Nisan arasında olduğundan, yüksek dalış sezonu Mayıs ve Ekim ayları arasındadır. Ortalama hava sıcaklığı 14 ila 26 santigrat, deniz suyu sıcaklığı ise 15 ila 26 santigrat derece arasında değişir. Görünürlük ise yaklaşık 30 mt (98 ft) civarındadır. Bölgedeki popüler dalış siteleri Reqqa, Blue Hole ve Billinghurst Mağarası'dır.

5. Sliema

Malta'nın kuzeydoğusunda yer alan bir kıyı şehri olan Sliema, Malta Uluslararası Havalimanı'na 10 km uzaklıktadır. Sliema ve komşu sahil şeridi olan Julian'a kadar olan bölge, Malta'nın en modern ve yerleşik alanıdır. Oteller, alışveriş merkezleri, kafe ve diğer yaşam alanları açısından ünlü olan bölgede kristal berraklığında deniz suyu olduğundan dalış için popüler bir bölge olarak nitelendirilmiştir.

Sliema'da yıl boyu tüplü dalış yapılabilir. Yüksek dalış sezonu Nisan ve Ekim ayları arasıdır. Yıl boyu ortalama hava sıcaklığı kışın 10 ila 15 santigrat derece, yaz aylarında ise 21 ila 30 santigrat derece arasındadır. Aralık ayından Nisan ayına kadar su sıcaklığı 15-17 derece arasındayken, Mayıs ve Kasım ayları arasında ortalama 18 ila 26 santigrat derece arasında değişir. Görünürlük seviyesi ortalama 30 metreden fazladır. Kayalık resif dalışları, deniz yaşamı, faunası ve bazı batık dalışları ile ünlü olan bölgede en iyi dalış sitelerinden bazıları Rozi Batık, Ghar Lapsi, HMS Maori, Bristol Beaufighter, Grotto olarak bilinir.

Image
6

6. Mellieha Körfezi

Malta'nın kuzeybatısında ünlü bir yaz beldesi olan Mellieha küçük bir kasaba niteliğindedir. Malta Uluslararası Havalimanı'na yaklaşık 25 km uzaklıktadır. Yüksek dalış sezonu Mayıs ve Ekim ayları arasında olan kasabada Ağustos en sıcak ay olarak geçer. Bu dönemde ortalama hava sıcaklığı 27 santigrat derece, su sıcaklığı ise 26 santigrat derece olarak ölçülür. Buna karşın en soğuk olan Ocak ayında da su sıcaklığı 15 santigrat derecedir.

Dalış merkezinde görülebilecek olan türlerin bolluğu, pek çok dalgıç ve su altı fotoğrafçısı için çekici konumdadır. Orfoz, müren balığı, mürekkep balığı, kehribar krikolar, ton balığı, barracuda, deniz yıldızı, moray yılan balığı gibi pek çok özel tür ile diğer balık türleri görülebilir. Özellikle Ahrax noktasında dalış yapmak, âdeta çatısız bir mağarada yüzmek hissi verir. Mellieha'da dalış yapmaya ve görülmeye değer noktalar arasında HMS P238 batığı, Cirkewwa ve Qawra noktası önceliklidir.