Image
1

Malta’nın en kuzeyinde, küçük ve turistik bir kasaba burası. Belki Malta ile ilgili okuduğunuz yazılarda ismine pek denk gelmediniz, hatta ilk kez duyuyorsunuz ama Mellieha, tanıştığınıza asla pişman olmayacağınız ve “Varlığından keşke daha önce haberdar olsaydım” diyeceğiniz yerlerden. Neden mi? Önce Malta’nın bu küçük kasabasının tarihiyle başlayalım anlatmaya.

Mellieha’nın Tarihçesi

Malta tarihinde St. John Şövalyeleri çok büyük rol oynuyor. Bunu adaların her yerindeki izlerden görmek de mümkün. Denize yakın olan Mellieha ise, özellikle korsan saldırılarına karşı koymak için seçilen stratejik noktalardandı. Korsanlara karşı güç gösterisi olarak nitelendirilebilecek Kızıl Kule (Torri I-Ahmar) bu kıyılarda inşa edildi.

Birinci Dünya Savaşı başladığında Mellieha Körfezi müttefik askerler için bir merkez görevi gördü. Bu görevi İkinci Dünya Savaşı’nda da devam etti. Yaralı askerlerin saklanabilmesi için yapılan gizli yer altı sığınakları, bugün turistlerce ziyaret edilebiliyor. Tarihe tanıklık etmek için oldukça etkileyici bir yol, sizce de öyle değil mi?

Neden Mellieha’yı Tercih Etmelisiniz?

Aslında bu sorunun tek bir cevabı yok, yazımızda kasabanın tüm özellikleriyle tanıştıracağız ama önce tarih boyunca stratejik öneme sahip konumundan bahsedelim biraz.

Mellieha Körfezi, Malta Adaları’nın en kuzeyinde bulunan tepelik bir alan üzerinde konumlanmış. Malta’da pek sık rastlamayacağınız kumlu plajlar bakımından da son derece zengin. Eğer arayışınız daha kırsal bir bölgede kafanızı dinleyeceğiniz bir tatil yapmak ve doğayla iç içe daha fazla zaman geçirmekse, Mellieha size aradığınızı fazlasıyla vermeye hazır. Ve bu özelliği onu sadece turistlerin değil, yerel halk tarafından da sık tercih edilen bir sayfiye yeri yapıyor.

Image
3

Pitoresk manzaralarıyla Malta’daki köy hayatını deneyimleyebileceğiniz en ideal konumlardan olan Mellieha, aynı zamanda düşük fiyatlarıyla da insanları cezbediyor. Özellikle de gezginleri. Kalacak yer anlamında belki Malta’nın diğer cazibe merkezleri gibi geniş bir konaklama yelpazesine sahip değil ama her bütçeye uygun bir seçenek bulabiliyorsunuz. Konfor arayanlar için süitler, mutfaklı daireler ve özel kumsala sahip lüks oteller gibi üst düzey konaklama seçenekleri de mevcut, sadece yatmadan yatmaya kullanacağınız bir yatağa sahip ekonomik odalar da. Burada seçim size kalmış ama hangisini tercih ederseniz edin, lüks Golden Sands gibi kumsallara ev sahipliği yapan Mellieha’da her otelin nefes kesen bir manzaraya sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Mellieha’ya Nasıl Ulaşılır?

Eğer havaalanından sonra doğrudan buraya gelmek istiyorsanız, bir buçuk saat sürecek bir otobüs yolculuğu ile (X1 numaralı otobüsler) adaya ulaşmak mümkün ama gelmişken önce Valletta’yı da göreyim derseniz 73 numaralı otobüse binebilirsiniz. Valletta’dan sizi Ghadira Koyu olarak da adlandırılan Mellieha’ya götürecek otobüsler mevcut.

Image
Bus

Otobüsle uğraşmak istemeyenler için araba kiralama seçenekleri ve taksi hizmetleri de mevcut ama araba kiralayacaklar için bölgedeki otopark durumu ile ilgili önemli birkaç şeyi hatırlatalım. Eğer yüksek bir sezonda ziyaret etmiyorsanız, araba kiraladığınız şirket size genellikle Mellieha’da bir park yeri garanti eder ama en kalabalık zamanına denk geldiyseniz bu biraz zor olabilir. Rezervasyonunuzu yaptırdığınız otelin bir park yeri varsa sorun yok. Ücretsiz otoparklar da var elbette ama yer bulmak için biraz dolaşmak ve hatta beklemek zorunda kalabiliyorsunuz.

Malta içinde en yaygın kullanılan araçlar Hop-On/Hop-Off otobüsleridir. Özellikle kalacağınız süre kısıtlıysa ve bu süre içinde adada ayak basılmadık yer bırakmak istemiyorsanız, bu üstü açık otobüsler sizin için kurtarıcı olacaktır.

Bunun dışında günlük olarak katılabileceğiniz turlar da var; sık sık düzenlenen CitySightseeing turlarıyla bir Bugibba ziyareti yapabilirsiniz örneğin. Ya da Gozo’daki yerleri de göreyim derseniz feribotlarla veya tur tekneleriyle Comino’yu ve Blue Lagoon’u ziyaret edebilirsiniz. Tunny Net İskelesi’nden her gün Gozo’ya tur teknesi kalkıyor ve koylarda bir tur attıktan sonra sizi Comino’da bırakıyor. Gün ve saatler sezona göre değişkenlik gösterebildiğinden, tekne saatlerini mutlaka iskeleden öğrenmenizde fayda var.

Mellieha’nın Ünlü Plajları

Mellieha’da tüm yollar denize çıkıyor, kısa bir yürüyüşle dünyanın en güzel plajlarından birine ulaşmanız işten bile değil. Ama biz yine de birkaç tüyo verelim.

Image
2

Ghadira Körfezi

Maltalılar tarafından Mellieha Koyu’na verilen isim bu aslında. Ghadira, Malta’ın en büyük kumlu plajı. Eğer kayalıklar arasından denize girmek size göre değilse, bu plaj tam aradığınız şey olabilir. Pazar günleri nispeten daha sakin olduğunu ve buraya toplu taşıma araçlarıyla gidilebildiğini hatırlatalım çünkü güneşin altında sere serpe yatacağınız bir günü hayal ederken, bütün zamanınızı bir park yeri arayarak geçirmek istemezsiniz. Körfezin en güzel olduğu saatler ise sabahın en erken zamanları. Eğer mümkünse bir gün doğumunu burada izleyin. Berrak sular, sakin bir kumsal ve muhteşem bir manzaranın eşliğinde doğan güneş… Masal gibi, değil mi?

Mgiebah Körfezi

Turistik bir bölgede, yerel halkın seçimlerine her zaman güvenmelisiniz. Onlar genellikle en güzel yerleri kendilerine saklamayı tercih ederler ve öyle pek de bilinsin istemezler. Mgiebah da onlardan biri. Bulması biraz zor haliyle, bu yüzden birilerine sormak zorunda kalabilirsiniz. Körfeze araç da gitmediği için koya ulaşmanın tek yolu yürüyüş. Sağlam spor ayakkabılarınız, içinde yiyecek ve içecek olan sırt çantanız da varsa bu gözlerden uzak, küçük kumsalı mutlaka ziyaret etmenizi öneririz. Instagram sayfalarınızı şenlendirecek fotoğrafların çok büyük bir kısmını bu yürüyüş esnasında çekeceğinize bahse gireriz.

Golden Bay

Malta’nın bu en turistik plajından bahsetmesek olmazdı. Plajların içinde en güzeli değilse de en popüler olanı tartışmasız Golden Bay. Mavi Bayrak statülü bu plaj, hem gündüz hem de geceleri oldukça hareketli. Akşam yemeğinizi de bu plajdaki restoranlardan birinde yemeyi tercih ederek, Golden Bay’de bütün bir günü geçirmek isteyebilirsiniz.

Mercan Lagünü

Son olarak değinmek istediğimiz alternatif de Mercan Lagünü. En popülerinden en gözden uzağına kadar, Mellieha’da keyfinize göre seçebileceğiniz plajları tanıttık ama biraz da adrenalin isteyenleri unutmak olmazdı.

Mercan Lagünü (Coral Lagoon), gizli bir mağara. Mellieha’nın eteklerinde, Little Armier’in hemen yanında bulunan bu mağara, yüksek kayalıklardan masmavi sulara atlamak isteyenlerin gözdesi. Burada sakin sakin yüzmek, şezlongda saatlerce güneşlenmek diye bir şey söz konusu değil. Eğer aradığınız şey eğlence ve heyecansa, Mercan Lagünü bunları size fazlasıyla veriyor.

Diğer plajlar:
•    Paradise Bay
•    Little Armier Körfezi
•    Slugs Bay
•    Mistra Körfezi
•    Ramla Koyu
•    Mgiehab

Mellieha’da Nereleri Görebilirsiniz?

Tamam plajları gerçekten de bir harika ama Mellieha aynı zamanda önemli bir tarihi ve kültürel değerlere sahip olan bir yer. Bütün gününü denizde geçirmek istemeyenler için yapılacak çok şey, gezilip görülecek çok yer var. En popülerlerinden başlıyoruz.

Image
Kızıl Kule

Kızıl Kule (St. Agatha’s Tower/ Torri l-Ahmar)

Tarihçesini anlatırken bu kuleden biraz bahsetmiştik aslında. Kızıl Kule, kuzeyden gelecek korsan saldırılarına karşı Malta’nın savunmasını güçlendirmek için inşa edilmiş bir gözetleme kulesi. Grandmaster Lascaris tarafından 1649’da yapılmış. İsmini elbette ki kızıl renginden alıyor ama zaman içerisinde rengi giderek solduğu için, geceleri kırmızı projeksiyonlarla eski görkemli görünümü yeniden canlandırılmaya çalışılıyor.

Burası, aynı zamanda Lost and Found Festivali’yle de adını duyuran bir yer. Festival alanına etkileyici bir fon oluşturan Kızıl Kule’nin adı bu sayede uluslararası alanda da daha çok geçer oldu.

Kızıl Kule’yi ziyaret ettiğinizde içinde yer alan küçük şapeli ziyaret etmeyi ve en tepesine tırmanıp panoramik manzaraya bir de kuleden bakmayı unutmayın. Girişlerin ücretli olduğunu hatırlatalım.

Ghadira Doğa Koruma Alanı

Göçmen kuşların en önemli sığınaklarından biri olan bu alan, Mellieha’ya oldukça yakın bir konumda yer alıyor. Arabayla 7-8 dakika içerisinde bu yedi hektarlık alana yayılmış doğa harikasını ziyaret etmek mümkün. Yerel fauna ve florayı keşfedebileceğiniz Ghadira Doğa Koruma Alanı, muhteşem peyzajların arasında sakin bir doğa yürüyüşüne çıkabileceğiniz en ideal yerlerin başında geliyor. Giriş ise ücretsiz.

Tunnara Müzesi

Hala geçiminin büyük bir kısmını balıkçılıkla sağlayan kasabanın müzesi de elbette balıkçılıkla ilgili olacaktı. İkinci Dünya Savaşı boyunca bir sahil karakolu olarak kullanılan bina, bugün mavi yüzgeçli orkinosların hikayelerini dinleyebileceğiniz oldukça enteresan bir müze haline getirilmiş. Balıkçılıkla ilginiz olsun olmasın, bu müzeyi mutlaka görmenizi tavsiye ederiz.

Meryem Ana Kilisesi

Barok cepheli bu devasa dini yapı, bölgenin en etkileyici yerlerinden biri kabul ediliyor. Milano’dan getirtilen beş büyük çana, oldukça çarpıcı bir kubbeye ve Maltalı ünlü ressam Giuseppe Cali’nin tablolarına ev sahipliği yapan kilise, güzel fotoğraflar yakalamak isteyenlerin de ilk tercih ettikleri yerlerin başında geliyor.

Hava Saldırısı Barınağı

Savaşın bölgedeki izlerini görmeniz bakımından en etkileyici yerlerden biri de Hava Saldırısı Barınağı. Biraz iç karartıcı görülebilir ama beş yüz metrelik koridorlardan geçip çeşitli rekreasyonları izlerken çok etkileneceğiniz kesin. Hatta dikkatli dinlerseniz, düşen bombaların sesini bile duyabilirsiniz, kim bilir…