Küçük bir Akdeniz adası olmasına rağmen kültürel, tarihi ve doğal birçok güzelliğiyle pek çok yönetmenin gözdesi olan ülke, ikliminin yıl boyu ılıman olması nedeniyle de uluslararası yüzlerce filme tanıklık etmiştir.

Adaların birbirinden güzel mimarisi, beyazperde de karşımıza çıkan eski Roma’nın 19’uncu yüzyıl Marsilya’sına ve 1960’ların Beyrut’una kadar şaşırtıcı derecede çeşitli mekanlar için kopyalanmıştır. Steven Spielberg’den Ridley Scott’a, Russell Crowe’dan Brad Pitt’e, Sharon Stone, Madonna ve Sean Connery gibi ünlüler Malta’nın birçok güzelliğini deneyimleme şansına sahip olmuşlardır.

Image
1

Popülaritesi gün geçtikçe artan Malta’da çekilen ilk film 1925 yılındaki Sons of theSeas’dir. Daha sonra 1927 yılında TheBattles of Coroneland Falkland Island, 1928’de Bolibar, 1931 yılında ise TellEngland filmleri çekilmiştir. İkinci Dünya Savaşı’nın da etkisi ile filmlere ara verilmiştir. 1953 yılında ise TheyWhoDare, Malta Story ve SingleHanded filmleri çekilmiştir. 1967 yılında çekilen Casino Royale’in ilk çekimi ile James Bond’da Malta’da çekilen filmler arasında yer almaktadır.

Özellikle Malta Film Komisyonu, Malta’da çekilen filmlerin prodüksiyonuna yardımcı olarak, adaları bir film mekanı olarak tanıtmak amacıyla kurulmuş bir hükümet organıdır.

İşte Malta’nın sahne olduğu efsane filmlerin başlıcaları…

Gladyatör (Gladiator)

2000 yapımı olan 5 Oscarlı film; Roma Generali Maximus’un ihanete uğrayarak,  tüm ailesinin öldürülmesi ile başlamaktadır. Film; bir generalin köleye ve bir kölenin de intikamını alabilmek içinbir gladyatöre dönüşmesini anlatır. Filmde Roma İmparatorluğu sahnelerinin birçoğu Fort Ricasoli’de ve CouvrePort’da kurulan setlerde çekilmiştir.

Image
2

Kaptan Phillips(Captain Phillips)

2013 yılında Malta’nın başkenti Valetta’da bağlı bulunan Alexander isimli gemide çekilen Kaptan Philips;  Somalili korsanlar tarafından kaçırılan Alexander isimli gemi kaptanının gözünden yaşanılan olayları anlatmaktadır. TomHanks’in başrolü üstlendiği filmin büyük bir kısmı stüdyo yerine direkt olarak Alexander isimli gemide çekilmiştir.

Bourne serisinin son iki filminin yanı sıra Bloody Sunday ve United 93 gibi unutulmaz filmlere imza atanPaulGreengrass’ın yönetmenliğini üstlendiği CaptainPhillips’in başrollerinde TomHanks, CatherineKeener ve Michael Chernus bulunuyor.

Monte Cristo Kontu (Count of Monte Cristo)

AlexandreDumas’ın dünya klasikleri arasındaki aynı eserinden beyazperdeye aktarılan yapımda, Monte Cristo kontunu Kim Caviezel canlandırmıştır. Filmin birçok sahnesi sessiz şehir olarak da bilinen Mdlina ve Valetta’daki Grand Harbour’u kuşbakışı gören kale şehir Vittoriosa, Gozo ve Comino adalarında çekilmiştir.

Image
3

Münih (Munich)

Steven Spielberg’in 2005 yılında çektiği filmin konusu gerçek bir hikayeye dayanır. 1972 Münih Olimpiyatları’nda 11 İsrailli sporcunun ölümüne neden olan saldırıyı konu alan film; Malta’nın gezilecek yerler listesinde başı çeken Valletta, Sliema, Marsaxlokk ve Cospicua’da çekilmiştir.

13 Hours

Gerçek bir hikayeden esinlenerek yapılan filmin yönetmenliğini Michael Bay yapmıştır. Film; Amerika’ya saldıran teröristlere karşılık olarak Amerikan Özel Kuvvet askerlerinin Benghazi, Libya’da yaptıkları operasyonu konu alır. Filmin Libya sahnelerinin tamamı Malta’nın popüler şehirlerinden biri olan Mosta’da çekilmiştir.

Truva (Troy)

Film 3200 yıl önce tarihi Yunan devletleri ve Truvalılar arasında yaşanan efsanevi savaşı konu almaktadır. 3200 yıl önce yıllar süren savaşlardan sonra Mycenae kralı Agamemnon Yunan şehir devletlerini ittifak kurmaya zorlar. Sadece Thessaly bağımsızdır. Artık savaşmak istemeyen Agamemnon’un kardeşi Sparta kralı Menelaus, kurulmakta olan Yunan devletinin en güçlü rakibi olan Truva ile barış yapmak ister. Tüm zamanların en büyük savaşçısı kabul edilen Achilles, Yunan ordusuna bağlıdır. Ancak Agamemnon’un yönetiminden memnun olmadığı için hassas ittifak her an bozulabilir durumdadır. Brad Pitt’in başrolünü üstlendiği unutulmaz Truva savaşını konu alan filmin birçok sahnesi Malta’da çekilmiştir.

Image
4

Risen

Tarihi filmlerin vazgeçilmez mekanı olan Malta’da KevinReynolds tarafından çekilen film; Hz. İsa’nın ölümünden sonraki dönemini konu alır. Yönetmenliğini ve senaristliğini KevinReynolds’ın üstlendiği tarihi filmin başrollerinde Joseph Fiennes, TomFelton ve Peter Firth yer alıyor.

Büyük İskender (Alexander)

Makedonya Kralı Büyük İskender, tarihte adı en büyük güce sahip komutanlardan biri olarak geçer. Askerlerini Pers İmparatoru’nun üzerine sürerek onları sekiz yıl gibi bir süre içerisinde ortadan kaldırır. Yerine de büyük bir imparatorluk kurar. Cesareti, yönetme becerisi, ordularına hakimiyeti üzerine hakkında birçok hikayeler anlatılmaktadır. Bu film ise onun hem hırslarını hem de aşk yaşamındaki duruşunu mercek altına alarak izleyicisi ile buluşturuyor. ColinFarrell’in başrolü üstlendiği filmin birçok sahnesi ise Malta’nın başkenti Valetta’da çekilmiştir.

Image
7

Kelebek (Papillon)

Haksız yere cinayetten suçlanarak hapse mahkum edilen Henri, “Papillon”Charriereküçük suçlara bulaşmış olan bir adamdır. Ancak aldığı bu haksız ceza sebebiyle Fransa’nın kötü ünüyle tanınmış Şeytan Adası’ndaki yüksek güvenlikli hapishaneye sevk edilir. Hapishanede Louis Dega ile tanışır. Zengin fakat savunmasız bir adam olan Dega, koruma karşılığında arkadaşının hapishane kaçışını finanse etmeyi kabul eder. İkili arasında ilginç bir arkadaşlık başlar ve ikili bir firar planlamaya girişirler. Kalkara ve Rabat’da çekilen film, 2017 yılında ise yönetmen Michael Noer tarafından çekilmiştir.

Agora

Mısır’ın Roma İmparatorluğu döneminde geçen film, İskenderiyeli Hypatia’nın hayatını ve aşkını konu almaktadır. İlk kadın matematikçi, astronom ve filozof olduğu kadar güzelliğiyle de bilinen Hypatia’nın hayatını konu alan film; Malta’nın ünlü kalesi Fort Ricasoli’de çekilmiştir.

Da Vinci Şifresi (The Da Vinci Code)

Sembol uzmanı Robert Langdon, kendini bir anda gizemli bir cinayet olayının içinde bulur. Kurbanlar, torunu ve Robert ile birlikte Da Vinci tablosunda bir takım ipuçları bulan kriptoloji uzmanı SophieNeveu’dur. Robert ile Sophie, gerçeğe ulaşabilmek için Paris’ten Londra’ya doğru yola çıkarlar. Bu yolculukta kendileri ile hem dost ve müttefik olan hem de düşman olanlarla karşılaşacaklardır. Yol onları her nereye götürürse götürsün, açığa çıkartmak üzere oldukları gerçek insan türünün temelini kökünden sarsacaktır. Dan Brown’un Da Vinci’nin Şifresi isimli kitabından uyarlanarak çekilen film, Malta’nın başkenti ve liman şehri olan Valetta’ya kuşbakışı pozisyonda yer alan Vittorioda’da ve Malta müzelerinde çekilmiştir.

Image
4

U-571

Malta’daki Mediterranean Film Stüdyoları’nda çekilen filmin bir diğer kısmı ise Los Angeles’daki Deniz Müzesi’nde bulunan S.S LaneVictory gemisinde çekilmiştir.

Eichmann (Operation Finale)

2007 yılında çekilen film, Adolf Eichmann’ın idam edilmeden önceki son itirafını İsrailli bir polise yapmasını konu almaktadır. 1960’lı yıllarda Arjantin’de geçen hikayede, grubun liderliğini üstlenen Peter Malkin, Nazi savaş suçlusu Adolf Eichmann’ı bulmak için sınırları zorlayarak, tarihin kanayan yarası için adaleti sağlamaya çalışırken, diğer yandan da kendi acılarına rağmen objektif kalmaya çalışmaktadır. ChrisWeitz’in yönetmenliğini üstlendiği filmin Kudüs sahnelerinin tamamı Valetta’da çekilmiştir.

Temel Reis (Popeye)

Başrolde Robbin Williams’ın oynadığı filmin tamamı PopeyeVillage, Blue Grotto ve Mellieha’da çekilmiştir.

Image
6

Muhteşem Kahramanlar (The League of Extraordinary Gentlemen)

Mina Harker ve Dracula; Görünmeyen Adam ve Dr. Henry Jekyll, Kaptan Nemo ve DorianGray, TomSawyer ve Dante… Hepsi bir aradalar. Hem de bu kez ortak bir amaçları vardır. Bu da kötülüğün soyunu kurutarak, herkesi durdurmaktır. Alan Moore ve KevinO’Neill’in çizgi roman serisinden sinemaya aktardıkları filmin birçok sahnesi Malta’da çekilmiştir.

Dostluk Denizi (White Squall)

LastVoyage of Albatros isimli kitaptan uyarlanan filmde Albatros isimli yelkenlide bulunan 10 kişinin hayatlarının en kötü fırtınasında yaşadıkları anlatılır.