Malta, yalnızca yetişkinler için değil çocuklu aileler için de popüler tatil destinasyonlarından biri. Çünkü Malta çocukların gezip görebilecekleri müzeler, keyif alabilecekleri aktiviteler bakımından da son derece zengin ve bu alternatiflerinin içine her geçen gün yenileri eklenmeye devam ediyor. Bu yazımızda Malta tatilinde ailece iyi zaman geçirebilmek için neler yapılabilir, bunu inceledik.

Çocuklarla Denizin Keyfini Sürmek

Malta’nın dillere destan plajlarının birçoğu bol çakıllı ve dalgalıdır. Ancak kuzeye doğru giderseniz, Ghadira Koyu ve Golden Bay Plajı gibi kumsallara denk gelirsiniz. Ekim sonuna kadar deniz suyu da ideal sıcaklığını korumaya devam ettiği için tüm gün güneşin ve berrak suların keyfini ailecek çıkarabilirsiniz. Ayrıca Kuzey Malta’da çok sayıda su sporu tesisleri de bulunmaktadır, eğer çocuğunuz belli bir yaşın üzerindeyse farklı aktiviteler deneyebileceği bu oyun alanlarını da ziyaret edebilirsiniz. Özellikle 8+ ve 10+ olmak üzere iki ayrı grup ile gerçekleştirilen dalış seansları, çocuğunuz için muazzam bir deneyim olabilir.

Image
1

Tema Park Ziyaretleri

St. Paul’s Bay’da yer alan Bugibba Su Parkı, farklı yaş grupları için ayrı etaplara bölünmüş, oldukça eğlenceli bir su parkı. Çocuklar havuzdayken aileler için de dinlenip aynı zamanda çocuklarını izleyebilecekleri bir dinlenme bölümü yapılmış. Parkın ücretsiz olduğunu da hatırlatalım.

Qawra burnunun sonunda, müthiş bir manzaraya konumlanmış Malta Ulusal Akvaryumu, sadece çocukların değil, yetişkinlerin de ilgi göstereceği çok büyük bir kompleks. Akvaryum’a 12 metrelik bir su tankının içinden geçilerek giriliyor. Denizin evrimi ve köpekbalıkları koruma programı gibi eğitici aktivitelerle çocukların eğlenirken aynı zamanda bilgilenmesini de amaçlayan komplekste yemek yiyebileceğiniz bir restoran ve çay kahve içebileceğiniz bir kafeterya da mevcut.

1980 yılında, Popeye Müzikali için bir balıkçı köyüne dönüştürülmüş olan Anchor Bay, bugün herkes tarafından Popeye Köyü, daha doğrusu bizim bildiğimiz ismiyle Temel Reis Köyü olarak anılıyor. Animasyon gösterileri ve sıçrama havuzlarıyla donatılmış koskoca bir film seti olan köy, ekstra bir ücret karşılığında çocuklara kendi filmlerini yapma fırsatı da sunuyor. Kesinlikle çok eğlenceli.

Son olarak, Manoel Adası’ndan da bahsedelim. Marsamxhette limanında yer alan ve bir kanal ile anakaradan ayrılan ada, sessiz sakin atmosferi ve pitoresk manzaralarıyla Malta’nın diğer turistik yerlerinden oldukça farklı. Kimsenin yaşamadığı adada bir orta çağ kalesi, bir yat kulübü ve bir ördek çiftliği bulunuyor. Duck Village adı verilen bu minyatür köyde kimler yaşamıyor ki? Ördekler, kuğular, tavşanlar, tavuklar, kediler… Tıpkı bir masaldan fırlamış gibi görünen bu köye çocuğunuzun bayılacağı kesin.

Image
2

Çocuklara Özgü Müzeler

Malta, yalnızca açık hava etkinlikleri ve eğlence dolu parklarıyla değil, kültürel aktiviteleriyle de çocukların gönüllerini fethedecek alternatiflere sahip. Bunların ilki, yetişkinlere de nostaljik bir deneyim vaat eden Valetta Oyuncak Müzesi. 1998 senesinde Vincent Brown tarafından açılan müzenin koleksiyonu da yıllar içinde epey genişlemiş ve ünü Malta sınırlarını aşmış. Çocuğunuz eski arabaları, oyuncak bebekleri ve trenleri incelerken siz de çocukluğunuza doğru bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Tarihi Villa Bighi’de yer alan Esplora ise, tam bir bilim ve kültür merkezi. Kozmoloji, tektonik hareketler gibi bilgilerin çeşitli interaktif sergilerle öğretildiği Esplora, çocukların hem çok eğlenecekleri hem de bilgilenecekleri bir okul gibi. Eğer gezinizi hafta sonuna denk getirirseniz, planetaryumdaki gösterilerden bir tanesini de izleyebilirsiniz.

Son olarak, yaşı daha büyük çocuklar için Valetta’daki Büyük Üstatlar Sarayı içerisinde yer alan Cephanelik bölümünü, kraliyet uçaklarının sergilendiği Rabat’ta yer alan Malta Havacılık Müzesi’ni, ismini denizlerin koruyucu azizi Elmo’dan alan ve görsel-işitsel ögelerle Malta’nın tarihine dair canlandırmaların sergilendiği St. Elmo Ulusal Savaş Müzesi’ni de ziyaret etmenizi öneririz.

Konaklama

Valetta’da yer alan butik otellerin çoğunluğu küçük yaşta çocuk misafir kabul etmediklerinden, bir son dakika sürprizi yaşamamak için kalacağınız yeri önceden ayarlamanızda fayda var. Eğer kalabalık bir aile olarak gidecekseniz Gozo’da uygun fiyatlı çiftlik evlerinden kiralayabilirsiniz. Buralarda genellikle havuz ve geniş oyun alanları bulunduğundan, çocuklar açısından evde kalınan saatler de gayet keyifli hale gelecektir.