Malta mutfağı, Akdeniz’in kuzeyinden yani Avrupa’dan ve güneyindeki Kuzey Afrika mutfağından etkilenmiş ve her iki tarafında seçme yemeklerinin harmanlanmasıyla kendine özgü lezzetler üretmiştir. Örneğin Melita adı verilen bal burada tadıp satın alabileceğiniz en güzel lezzetlerden bir tanesidir. Tavşan yahnisi Fenkata, St. John şövalyelerinin koyduğu tavşan avlama yasağının kaldırılmasından ve tavşanların sayısının aşırı artması sebebiyle fiyatının düşmesinden sonra adada oldukça popüler olan bir yemek çeşidi haline gelmiştir.

Başkent Valletta’daki The Lord Nelson’ın eski taş merdivenli binasında ise birbirinden değişik tavşan yemeklerinden yiyebilirsiniz. Yollarda bulunan büfelerde sık sık görülen bezelye püresi ve ricotta dolgulu küçük tuzlu hamur işi pastizzi ise adanın en eski mekanı Caffe Cordina’da yenmelidir. Kırmızı karidesler genellikle burada çiğ olarak tüketilmektedir. Saint Julian şehrindeki Baracuda ve Rampulla ise balık yemek için tercih edebileceğiniz yerlerden birkaçıdır.

Image
1

Çok sayıda taze sebze, deniz ürünü, peynir ve ekmek çeşitleriyle Malta’da asla aç kalmazsınız. Adada sokak yemeklerinden tatlılara kadar çok çeşitli seçenekler bulunmakta. Maltalılar, AB içindeki diğer ülkelerle karşılaştırıldığında, tartılarda ortalama olarak nispeten yüksek rakamlara ulaşıyor gibi görünse de Malta yemeği hafif bir şekilde söylemek gerekirse oldukça kalorili olmasına rağmen oldukça sağlıklıdır.

İşte Malta yemeklerinin tadını çıkarabileceğiniz başlıca sokak lezzetleri…

Pastizzi

Pastizzi şüphesiz Malta’nın en iyi sokak yemeklerinden biridir. Malta’nın en ikonik ucuz sokak yemeklerinden biri Pastizzi adı verilen içi İtalyan peyniri Ricotta ile doldurulan bir börek türüdür. Ricotta veya yumuşak bezelye dolguları ile bu lezzetli tuzlu hamur işi hem yerlilerin hem de gezginlerin çığlık attığı Malta sokak lezzetlerinden biridir. Genellikle elmas şeklinde olan Pastizzi yufka hamuru gibi bir Malta hamur işi ile yapılır.

Pastizzacılar ayrıca lezzetli kare pizza, sosisli sandviçler, turtalar, timpana ve diğer tipik sokak yemeklerini denemek içinde harika yerlerdir. Pastizzi çoğu bar, kafeterya ve süpermarkette satılmakta olup, Malta’nın en sevilen tuzlu atıştırmalıklarından da biridir.

Image
1

Qassatat

Qassatat, St. John Şövalyeleri zamanından beri Malta’nın yemek tarihinin bir parçası olmuştur. Qassatat, pastizziden çok daha büyük ve yuvarlaktır.

Ftira

Geleneksel fırınlarda yapılan ftira, soslar ve tabii ki birçok yerel mevsimlik ürünlerle dolu. Malta ekmeği olan Ftira, Malta mutfağının temelini oluşturmaktadır. Disk şeklindeki bu mayalı ekmek, atıştırmalık barlarından oturma restoranlarına kadar her yerde mevcuttur. Ftira genellikle sandviçler için kullanılır. Geleneksel olarak ton balığı, soğan, kapari turşusu, zeytin ve biberli peynirler gibi güçlü aromalı dolgularla yenir.

Hobz taz Malti

Geleneksel olarak fırınlanmış Hobz tal Malti’nin dışı sert ve gevrek bir kabuğa, içten yumuşak ve kabarık beyaz ekmeğe sahiptir. Bu büyük yuvarlak somun ekmek genellikle bütün veya dilimlenmiş olarak satın alınır.

Hobz biz-Zejt

Öğle yemeği için hazırlanan ve Malta ekmeğinin sokak yemeği olarak satılmasının en yaygın yolu Hobz biz-Zejt başka bir deyişle yağlı ekmektir. Özellikle ekmeğin yerel olarak tüketilmesinin en popüler yolu budur. Sızma zeytinyağı, salça, bir tutam tuz ve biberle sık sık ton balığı ve kapari gibi malzemelerle süslenerek, dilimlenmiş Malta ekmeği özellikle yaz aylarında çok lezzetli bir atıştırmalıktır. Bu atıştırmalık yapımı son derece kolaydır ve yıl boyunca Malta’nın en sevilen yiyeceklerinden de biridir.

Ftira, hem doku hem de tat olarak bir ciabatta’yı anımsatan; un, su ve tuz ile yapılan disk şeklinde yarı yassı bir ekmektir. Kelimenin tam anlamıyla yağlı ekmek olarak da tercüme edilen hobz biz-zejt veya ftira biz-zejt hemen hemen her şeyle doldurulur. Ancak en tipik olarak domates salçası, sandviç konserve ton balığı, kapari turşusu ile doldurulurken ekmeğin iç taraflarını kaplamak için kullanılır.

Image
1

Bigilla

Bazı taze bigillaların tadına bakmadan Malta’ya hiçbir gezi tamamlanmış sayılmaz. Genellikle antipasti tabağının bir parçası olarak bulunan bigilla, bakladan oluşan bir daldırmadır. Parti, kutlama ve etkinliklerde servis edilen bir Malta spesiyal macunu veya sosu olan Bigilla ezmesi çok yönlü bir çeşnidir. Bu görkemli Malta yemeği, Maltalılar tarafından ful ta Girba olarak bilinen fasulye püresinden oluşmaktadır.