Image
1

Pandemi ile birlikte artık çok daha sık karşılaşır olduğumuz Dijital Göçebelik kavramı aslında Malta için hiç de yeni değil. Sunduğu alternatifler ve cazip fırsatlarla özellikle genç yaş grubuna ait Dijital Göçebeler için oldukça davetkar bir yer olan Malta, her geçen gün bu topluluğa yeni katılanlarla ailesini genişletmeye ve büyümeye devam ediyor.

Peki Malta’yı bu kadar cazip yapan ne, hangi özellikleri onu Dijital Göçebeler için bu kadar tercih edilir kılıyor? Gelin bu soruların cevaplarını birlikte arayalım.

Malta’nın sunduğu imkanlara göz atmaya başlamadan önce, ülkenin yüzde 81’lik aşılanma oranıyla dünyanın en yüksek aşı oranlarından birine sahip olduğunu söyleyerek başlayalım. Bu anlamda geçtiğimiz sene içerisinde seyahat edilebilecek en güvenli yerler arasında ilk sırada olan Malta, yeni yılda da uzaktan çalışma modelinden yararlanmak isteyenleri karşılamaya oldukça hazır. 

Dijital Göçebeleri oldukça yakından ilgilendiren bir diğer konu da Malta’da bir yıla kadar istihdam etmelerine olanak tanıyan Göçebe Oturma İzni uygulaması. Uygunluk kriterlerini karşılamaya devam ettikleri sürece bu süre daha da uzatılabiliyor. Bu vize, AB vatandaşı olmayan Dijital Göçebeler için gerçekten de altın değerinde. Detaylar ve son güncellemeler için Malta göçmenlik bürosu ile irtibata geçebilir, gereken belgeler ve karşılanması gereken kriterler konusunda bilgi alabilirsiniz.
Bu önemli detayların ardından gelelim Malta’yı bu kadar davetkar yapan diğer sebeplere. 

Malta’yı İdeal Dijital Göçebe Merkezi Yapan Temel Nedenler

Güçlü Altyapı Hizmetleri. Malta, ülke çağında 5G mobil internet hizmeti sunan ilk AB ülkesi olması. Hem internet hızı hem de wifi kapsama alanı ile Dijital Göçebelerin birincil ihtiyacını fazlasıyla karşılıyor.

İletişim. Maltaca ile birlikte adanın bir diğer resmi dili de İngilizcedir, bu da adaya gelen ziyaretçiler için çok büyük kolaylık. Ayrıca, İtalya ile bağlantıları nedeniyle ülkenin önemli bir kısmı İtalyanca da konuşabiliyor. Malta ekonomisinin en büyük dilimini karşılayan turizm, yerli halkın yabancılarla iletişimi konusunda da oldukça belirleyici. Herkes güleryüzlü, son derece yardımsever ve iletişime açık.

Image
1

Çalışma İmkanları. Malta, son birkaç yıldır büyük oyun şirketlerinin akınına uğramış durumda. Üstelik bu şirketlerin çoğu yabancı personel çalıştırmaya da son derece sıcak bakıyor. Bu da, dijital göçebelik işinizi, yarı zamanlı başka bir firmada da çalışarak mali olarak destekleme imkanı demek. Henüz böyle bir işiniz yoksa da işte size mükemmel bir başlangıç fırsatı.

Ekonomik Günlük Yaşam. Küçük bir ada ülkesi olan Malta’da genellikle ulaşıma para harcamayacağınız garanti. İsterseniz kendinize bir bisiklet alabilirsiniz, böylece hem sağlıklı bir yaşama adım atarken, doğada bıraktığınız karbon ayak izinizi azaltmış olmanın da haklı gururunu yaşarsınız. Ama bir araç kullanmak istediğiniz durumlarda gelişmiş bir otobüs sisteminin olduğunu da hatırlatalım. Konaklama konusuna gelirsek, diğer Avrupa şehirlerine kıyasla oldukça ekonomik olduğunu söyleyebiliriz. Turistik noktalardan uzak bir konum seçerek kiradan tasarruf etmeniz mümkün.

Güvenlik. Gece geç vakitlerde bile sokakta güvenle dolaşabildiğiniz Malta, genel olarak güvenlik bakımından da en gelişmiş ülkelerden biri. Siyasi olarak da tarafsız bir duruşa sahip olan ve uluslararası çatışmalardan uzak bir politika benimseyen ülke, bu anlamda her zaman dingin bir havaya sahip. Malta’da yaşamaya başladığınızda güvenliğiniz, artık endişelenmeniz gereken kalemler arasından çıkmış oluyor.

İklim. Dünyanın en iyi iklimine sahip ülkesi Malta’da güneş yüzünü göstermekten hiç vazgeçmiyor ve tüm yıl boyunca bütün sıcaklığını cömertçe sergiliyor. Aslında bizce bu madde bile tek başına Malta’yı gözü kapalı bir şekilde seçmeniz için yeter de artar bile.

Ve Daha Fazlası…

Temel nedenleri sıraladık. Bunlar bir Dijital Göçebe için olmazsa olmaz kriterler ama bir de işin eğlence ve keyif kısmı var. Dijital Göçebeliğin en güzel tarafı da hem evini hem de ofisini sırtında taşıyabilmek ve yaşamın her anından tat almaya çalışmak değil mi zaten?

Outdoor Etkinlikler. Malta’da yapılacak o kadar çok şey var ki sıkılmak asla seçenekler arasında değil. Özellikle outdoor aktivitelerden hoşlananlar için tam bir cennet olan Malta’da dağ bisikletinden kaya tırmanışına, yamaç paraşütünden rüzgar sörfüne, tüplü dalıştan yürüyüş parkurlarına kadar geniş bir yelpaze mevcut. Özellikle turistler arasında en popüler aktivitelerin başında gelen tüplü dalış için de muazzam bir su altı dünyasına sahip olan ülkede, bu sporu daha önce denememiş olanlar için de sertifika alabilecekleri PADI kursları bulunuyor.

Image
4

Canlı Gece Hayatı. Dünyaca ünlü DJ’lerin sahne aldıkları kulüplerde eğlenme fikri kulağa nasıl geliyor bilmiyoruz ama Malta’nın açık hava kulüpleri hem turistler hem de Maltalılar için cazibesini asla yitirmeyen eğlence mekanlarının başında geliyor. Partileriyle meşhur olan Malta’da eğlence akşam 22.30 gibi başlar ve sabahın ilk ışıklarına kadar sürer. Eğer sakin bir akşam geçirmeyi hayal ediyorsanız da iyi şaraplardan içebileceğiniz şarap evleri ve publar da Malta gece hayatı kültürünün ayrılmaz parçalarıdır.

Tarih ve Kültür Mirasları. St. John Şövalyeleri’nin miraslarının adanın her köşesinde hissedildiği Malta, dünyanın en eski megalitik tapınaklarına da ev sahipliği yapıyor. Burada gerçekten de görülecek çok fazla müze, son derece ilgi çekici çok fazla tarihi yer bulunuyor. Küçücük bir ada ülkesi olmasına karşın 6000 yıllık görkemli tarihiyle Malta tarihseverler için tam bir cennettir.

Malta Mutfağı. İtalyan mutfağının biraz İspanyol biraz da Arap etkisinde kalarak harmanlanmasıyla ortaya çıkmış olan Malta mutfağı, hem sağlıklı hem de leziz seçenekler sunmasıyla ünlü. Ülkede birçok İtalyan restoranı da yer alıyor, eğer Akdeniz mutfağını sevenlerdenseniz tam olarak doğru adreste olduğunuzu söyleyebiliriz. Ayrıca restoranlar da Batı Avrupa’nın en ucuz restoranları arasında ve yerel pazarlarında her türlü sebze ve meyveyi de uygun fiyatlara bulabiliyorsunuz. Geleneksel yemeklerden Michelin yıldızlı restoranlara kadar gayet geniş bir yelpazeye sahip olan Malta’nın yeri özellikle gurmelerin kalbinde her zaman ayrı ve çok özeldir.

Image
3

Muhteşem Plajlar. En keyifli kısmı sona sakladık. En popülerinden en kıyıda köşede kalmışına kadar, Malta’nın sahip olduğu tüm plajlar tek tek görülmeye değer. Özellikle adanın Kuzey ve Batı kıyıları boyunca uzanan Mellieha Körfezi, Golden Bay ve Ghajn Tuffieha en turistik olanları. Ama komşu ada Gozo’ya geçmeye karar verirseniz nispeten daha sakin ama güzellikten hiç aşağı kalır yanı olmayan tertemiz plajları bulabilirsiniz.