Gezilecek, görülecek yerleri ve elbette denizi ile Malta dünyadaki en popüler turizm cazibe merkezlerinden bir tanesi. Malta’da gezilecek yerler ülkenin dört bir yanını sarmış durumda. Bu sebeple keşfedilecek pek çok yer mevcut. Genel olarak doğal güzellikler ve kültürel tarihi yapıları barındırıyor.

Image
1

Malta dünya geneli göz önünde bulundurulduğunda dünya üzerinde en küçük ülkelerden bir tanesi olarak biliniyor. Toplamda 7 adacıktan oluşan ülkede sadece 2 adada sosyal yaşam mevcut. Bunlar Malta ve Gozo’dur. En büyük üçüncü ada Comino’da sadece tek bir tatil köyü mevcut. Diğer adacıklarda ise yaşam bulunmuyor ancak doğal olarak güzellikleri turistlerin ilgisini çekmeyi başarıyor. Toplamda adaların kapladığı tüm alan 316 km² kadar tutuyor.

Malta Akdeniz’in en izole kara parçalarından bir tanesi olarak bilinmekte. Ancak buna rağmen M.Ö. 5000 yıllarındaki Neolitik dönemden beri pek çok kültür ada üzerinden geçmiş durumda. Bunun en büyük kanıtı ise eski çağlardan kalan 11 ünlü anıtıdır. Bu kalıntıları ayrıca UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunuyor. Bu yapıtlar dünyanın en eski desteksiz bir şekilde ayakta kalmayı başarabilmiş eserleri olarak biliniyor.

Malta’nın en ilginç yanlarından bir tanesi de Avrupa’nın resmi olmayan uçak başkenti oluşudur. İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma uçak hangarlarından bir köy ortaya çıkarıldı ve uçak sahneleri için çok güzel bir örnek oluşturmuştur. Burada yerel sanatçıların eserlerini görebilir ve dilerseniz siz de bu eserlerden satın alabilirsiniz.

Malta’nın bozulmamış doğası pek çok film setine de ev sahipliği yapmış durumda. Aklınıza gelebilecek pek çok gişe rekortmeni film Malta sularında çekilmiştir. Truva, Gladyatör, Taht Oyunları ve Kaptan Philips gibi filmlerin lokasyonu Malta’dır. Hollywood, Malta’dan fazlasıyla beslenmektedir.

Malta pek çok antik zamandan kalma yapıya sahip. Bu anlamda turistlerin de oldukça ilgisini çekiyor. Bizans, Yunan ve Roma döneminden kalma Barok katedrallerinden Malta’da oldukça fazla bulabilirsiniz. Sadece deniz, kum, güneş için değil kültürel miraslar için de dünyanın pek çok yerinden ülkeye turist akın ediyor.

Malta 3 ana adadan meydana gelmektedir. Gozo, Malta ve Comino adaları şeklindedir. Malta Adası ise en çok vakit geçireceğiniz yer olacaktır. Başkent Valetta ile beraber turistik anlamda çok geniş bir yerdir. Ülkenin en hareketli yeri burasıdır. Valletta ülkenin merkezi ve hayat burada akıyor. 1 gün içerisinde şehrin çoğu yerini gezmiş olacaksınız. Evler ve mimari yapısı burada oldukça dikkat çekiyor. 

Sliema ise feribot ile 5-6 dakikalık bir mesafede bulunuyor. Burası da yine mağazaların, dükkanların bulunduğu hareketli bir yer. StJulian gece hayatının en yoğun olduğu yer. Burada farklı oteller ve barlar mevcut.

 

Image
2

Gozo’nun kuzey kıyı şeridinde bulunan Saltpans ise 350 yıldan bu yana tuz çıkarılan bir yer. Tuz çıkarılan bu alan doğal bir güzellik olarak da öne çıkıyor. Bu bölgede genellikle turistler bol bol fotoğraf çektirmeyi tercih ediyorlar.

Comino Adası ise Malta’da bulunan adalardan en küçüğü olma özelliğine sahip. 3,5 km kadar oldukça küçük bir alana sahip ada görülmesi gereken bir yer. Araba kullanımı yok ve adada sadece tek bir otel bulunuyor. Bu doğal güzelliği barındıran adada yaşayan kişi sayısı 10 onlar da otel çalışanları. Ada küüçk olduğundan ulaşımda herhangi bir sorun yaşanmıyor. Comino’ya giden feribotlarda ve turlar bulunuyor. Dilerseniz günü birlik gidebilir dilerseniz konaklayabilirsiniz.

Malta’da doğal alanlar denilince akla ilk olarak geniş ve ilgi çekici plajlar geliyor. Comino Adası’nda bulunan Blue Lagoon Malta’nın en çok ilgi çeken plajlarından bir tanesi. Çok popüler olduğundan genellikle turistlerin en çok denize girmek için geldikleri yer burası oluyor. Özellikle yaz aylarında çok fazla sayıda tur ve turist olduğundan bir miktar kalabalık söz konusu. Gozo Adası’nın bir diğer popüler plajı Ramla Bay. Burası Kırmızı Plaj olarak da bilinmekte. Bunun nedeni ise kumunun kırmızıya yakın bir renkte olması. Plajın alt kısmında Roma dönemine ait kalıntılar bulunuyor. Yaz aylarında oldukça kalabalık olan plaj denize girmek isteyenler için oldukça ideal.

Ramla Bay’e oranla daha sessiz sakin olan bir plaj San Blas Bay. Sakin olmasının sebebi diğer plajlara göre ulaşımın bir miktar daha zor olması. Arabayla sadece belirli bir noktaya kadar gitmek mümkün. Ondan sonrasını yürümek gerekiyor ve bazıları bu işi zahmetli gördüğünden daha merkezi plajlara yöneliyor. Yollar oldukça bozuk ancak bu yollara katlanabilirseniz karşınızda güzel bir manzara çıkacağı açık. Ayrıca Gozo Adası’nda hemen her yolun bozuk olduğunu da göz önüne alırsanız bu çok daha büyük bir fark yaratmayacaktır. Plajda herhangi bir tesis yok. O sebeple eğer bu plajda uzun zaman geçirmek ve denize girmek isterseniz yiyecek içecek anlamında erzağınızı ayarlamanız yerinde olacaktır.

Paradise Bay ise Cirkewwa Limanı’nın hemen yanında bulunuyor. Bu koy, tüm Malta içerisinde görebileceğiniz en güzel manzaraya sahip. Özellikle tepeden baktığınızda aklınızdan çıkmayacak bir görüntü ile karşılaşıyorsunuz. Plaj bakımından da daha hareketli, canlı bir ortam vaat ediyor. Diğer plajların aksine burada yiyecek, içecek, şezlong gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz tesisler bulunuyor. Ayrıca burada beach partilerin de yapıldığını belirtmekte fayda var. Bu anlamda oldukça büyük bir eğlence sunuyor diyebiliriz. Ancak daha sakin bir yerde takılmak istiyorum hareket bana göre değil derseniz de Malta civarında pek çok alternatif mevcut.

Pretty Bay ise Marsaxlokk kasabasının yakınlarında bulunuyor ve denize girmek için oldukça ideal. Her ne kadar diğer plajlar kadar popüler olmasa da Maltalılar bu bölgede sıklıkla yazlık ev alıyorlar. Buradaki plajda yapay kum bulunuyor ancak normal bir plajdan farkını ayırt etmeniz zor. Golden Bay Malta ise Popeye Village yakınlarında bulunuyor ve yine oldukça ilgi görüyor.

Image
3

Bu plajda yiyecek, içecek satın alabileceğiniz yerler olduğu gibi şemsiye de kiralayabiliyorsunuz. Ayrıca su sporlarına ilginiz var ise birkaç aktivite de söz konusu. Akıntı hayli yüksek olabiliyor ve bu anlamda bazen yüzmek zorlayıcı olabiliyor. Bir diğer seçenek ise Ghajn Tuffieha adındaki koy. Her ne kadar ulaşımı biraz sıkıntılı olsa da manzara açısından oldukça güzel. Ulaşımının zor olması nedeni ile de diğer plajlara nazardan daha sakin ve sessiz bir ortama sahip.

Popeye Village’in tam karşısında yer alan Ghadira Bay Malta’daki en uzun kum plajı olarak biliniyor. Ulaşım açısından ise çoğu yere göre çok daha kolay. Hatta Malta’da en rahat ulaşabileceğiniz bir yerde denebilir. Çünkü plaj ana yol güzergahında ve doğal olarak ulaşımı da rahat. Pljda tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz tesisler bulunuyor. Yiyecek, içecek ve şezlongu bu tesislerden alabilirsiniz. Su sporlarına ilgi duyuyorsanız burası o anlamda da Malta’daki merkez yerlerden bir tanesi.

Yüzmek istiyorsanız en popüler ve ideal yerlerden bir tanesi de St. Peter’s Pool. Marsaxlokk kasabasının hemen yakınında bulunuyor. Çok fazla popüler ve turist çektiği söylenemez ancak bunun nedeni kötü bir yer olmasından kaynaklanmıyor. Tıpkı diğer rağbet görmeyen plajlarda olduğu gibi buranın da yolu oldukça bozuk ve çoğu kişi denemeye bile kalkışmıyor. Pool adını almasının sebebi ise bulunduğu koy ve çevresindeki kayalığın ufak bir havuzu anımsatması.

Sonbahar ve kış aylarında hayli dalgalı olan deniz yaz aylarında sakin ve dingin bir hale dönüşüyor. Pek çok insan burayı yüzmek için tercih ediyor. Burası bir plaj formatında olmadığından ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir tesis de bulunmuyor. Yanınıza yiyecek, içecek gibi ihtiyaçlarınız doğrultusunda malzeme alarak kayalıklar üzerinde keyif yapabilirsiniz.

Image
4

Kayalıklar deniz seviyesinden daha yüksekte olduğundan denize girmek isteyenler buradan atlayış yapıyor. Yani sadece denize girmek değil, atlama yapmak için de oldukça elverişli ve keyif verici bir yer. Ayrıca St. Peter’s Pool’a gelmeden hemen önce sizi yine şahane bir doğal güzellik olan koy bekliyor. Malta’nın en güzel doğal güzelliklerinden bir tanesi olan bu koyu görmek için bile bu yolu çekmek isteyebilirsiniz. Koyun Maltaca adı il-Hofra z-Zghira ve turistler tarafından oldukça ilgi görüyor. Özellikle tepeden manzarası son derece ihtişamlı.

Genel olarak Malta’dan keyif alabileceğiniz ve mutlaka görmek isteyeceğiniz pek çok nokta bulunuyor. Malta zaten doğal güzellikleri ile bilinen bir ülke olduğundan adalarda doğa ile baş başa kalıp denizin tadını en iyi şekilde çıkarabilirsiniz. Bu noktada tek dikkat etmeniz gereken şey gideceğiniz yerlerdeki imkânlar olacaktır. Duruma göre yanınızda ekstra ne alabilirsiniz ya da ne almalısınız bu gibi detaylar önemlidir.

Malta hem yazları hem de kışları oldukça güzel bir doğa manzarası sunar. Bu anlamda hangi mevsim giderseniz gidin ülkedeki doğal güzelliklerin tadını en iyi şekilde çıkarabilirsiniz.